Cum să identifici audiența afacerii tale
Durată: 53 minute 57 secunde
- Creat de David Mitran
Atunci când dorești să începi o afacere, este important să știi cui îi vei vinde serviciile sau produsele tale. Însă dacă ești la începutul aventurii tale antreprenoriale, posibil să nu știi cum să faci asta. Sau, mai rău, să nu știi că trebuie să faci asta.
Identificarea audienței afacerii este unul din acei pași care este foarte important pentru fundația afacerii. Însă sunt și afaceri care au avut noroc, au găsit câțiva clienți fideli care se întorc în mod constant pentru mai multe produse sau servicii și asta-i tot.
Dacă te afli într-o astfel de situație, ar trebui să iei în considerare două lucruri:
- Primul – fii recunoscător pentru felul în care faci business pentru că se pare că funcționează. Dacă nu știi care este audiența afacerii tale, însă ai reușit să ai o afacere de succes, înseamnă că oferi valoare.
- Al doilea – nu vei ști niciodată ce se va întâmpla în viitor și poate vei rămâne fără clienții actuali. Poate că vei avea competiție nouă în piață cu produse și servicii mai bune și mai ieftine. A ști cui îi vinzi produsele și serviciile te va ajuta fantastic de mult într-o situație viitoare critică.

De ce eșuează afacerile?
Conform fortune.com, 42% din startupuri au identificat „lipsa unei nevoi pentru produsul lor” ca principalul și cel mai important motiv pentru eșecul lor. Acest lucru ar putea fi tradus într-o incapacitate de a găsi clientul adecvat pentru produsul sau serviciul tău.
Citește mai mult aici: Why startups fail, according to their founders
În timp ce identificarea audienței afacerii tale este un lucru, targetarea audienței respective este un alt lucru, iar a vinde ceva audienței respective este al treilea element necunoscut al ecuației. Toți acești pași (identificare, targetare, vânzare) pot fi văzuți ca elemente importante ale lipsei unei nevoi a pieței pentru un anumit produs sau serviciu.
Așadar, identificarea audienței este primul pas și cel mai important, însă nu este singurul pas pe care trebuie să-l faci. Și uite care este cel mai dificil lucru pe care afacerile par să nu îl înțeleagă: dacă crezi cu adevărat în produsul sau serviciul tău, nu ar trebui să te oprești după ce descoperi că nu există o nevoie pentru el. În schimb, ar trebui să analizezi și să ajustezi.
Cât de multe afaceri eșuează?
Numerele sunt destul de mari și e de înțeles. Până la urmă, nu toate ideile tale sunt de succes și este foarte important cum definești succesul. Având în vedere că 20% din startupuri eșuează în primul an, dacă ai 5 idei de afacere și creezi un startup în jurul fiecăreia, atunci numai una din ele s-ar putea să îți reușească.
Mai mult de atât, doar 25% din procentul de 20% anterior menționat vor rezista mai mult de 15 ani. Însă aceste numere sunt doar numere și nu aș fi prea strict în privința lor.
Citește mai mult aici: Global startups – statistics & facts
Cu toții știm că există o șansă de eșec pentru tot ceea ce facem, așadar este absolut normal ca eșecul să apară. Pentru o secundă, îți propun să acorzi atenție ce se întâmplă dincolo de eșec și să realizezi că spiritul antreprenorial va fi întotdeauna prezent.
Dacă te consideri antreprenor și vrei cu adevărat să fii de succes, atunci vei încerca din nou și din nou până când vei reuși. Până la urmă, a fi antreprenor nu e despre a fi bogat, ci despre a avea libertatea de a face lucrurile pe care vrei să le faci, în felul în care vrei să le faci, în timp ce-i ajuți pe ceilalți. Concentrează-te pe asta și vei fi atât bogat, cât și împlinit.
Ce primești?
Sunt 3 activități practice incluse în acest curs și a fost creat pentru a ajuta antreprenori, soloprenori și freelanceri. Cursul este structurat în 2 părți, iar la sfârșitul fiecărei părți vei găsi activități practice specifice.
Exercițiile asociate acestui curs sunt următoarele:
- Primul exercițiu: Cum definești succesul
- Al doilea exercițiu: Decide-te asupra unui singur lucru
- Al treilea exercițiu: Identifică audiența afacerii tale
Conținutul cursului
PARTEA I
• Cum definești succesul
• Dacă ești bun la ceea ce faci, vei genera bani
• Decide-te asupra unui lucru și fă doar asta
PARTEA A II-A
• Cum să identifici audiența afacerii tale
• 7 întrebări care să te ajute să creezi o audiență specifică
• Am răspuns la toate aceste întrebări. Ce fac mai departe?
• Importanța Produsului Minim Viabil
Acces gratuit
Completează câmpul de mai jos și primești pe email tot ce ai nevoie.