Cum să lucrezi cu oamenii rezistenți la schimbare

Durată: 53 minute 38 secunde

O schimbare nu apare niciodată în zona de confort. Însă sunt oameni care știu cum să creeze senzația de confort în jurul schimbării lor și sunt oameni care sunt rezistenți la schimbare.

Atunci când vine vorba de oamenii deschiși la schimbare, aceștia:

  • Admit că vor sau că au nevoie de o schimbare;
  • Știu ce trebuie să facă pentru ca schimbarea să apară;
  • Nu au nevoie neapărată de ajutor extern însă sunt deschiși la o mână de ajutor extra.

Atunci când vine vorba de oamenii rezistenți la schimbare, aceștia:

  • Admit foarte greu sau niciodată că au nevoie de o schimbare;
  • Nu știu exact ce trebuie să facă pentru ca schimbarea să apară.
  • Au nevoie de ajutor extern de la mediul în care se află și de la persoana care îi supervizează.

Dacă faci parte dintr-o echipă sau organizație și lucrezi cu oameni, oamenii care sunt rezistenți la schimbare sunt ultimii care se vor schimba. Pentru a face asta, au nevoie de un lider grozav, au nevoie de un mediu de lucru adecvat, și au nevoie să vadă că ceilalți trec printr-o schimbare pozitivă ca rezultat a faptului că au un lider grozav și un mediu de lucru adecvat.

În caz contrar, atunci când lucrurile nu sunt impresionante, vei observa că zona de confort este mai mult decât îmbrățișată de cei rezistenți la schimbare.

Cu toții suntem ghidați de senzația de confort, însă ce ar trebui să înțelegi este că oamenii rezistenți la schimbare sunt mai mult ghidați de senzația de disconfort.

Imaginează-ți senzația de confort ca un steag verde și senzația de disconfort ca un steag roșu. Atunci când oamenii sunt deschiși la schimbare, aceștia văd steagul verde pe cât de clar se poate vedea și steagul roșu nu atât de puternic precum ar trebui să fie. În cazul oamenilor rezistenți la schimbare, lucrurile se întâmplă fix pe dos – aceștia văd steagul roșu pe cât de clar se poate vedea și steagul verde nu atât de puternic precum ar trebui să fie.

Oamenii deschiși la schimbare sunt capabili să ia steagul verde din rutina lor zilnică și să-l mute (îl cară singuri) undeva unde nu au mai fost până atunci, chiar dacă este un steag roșu prin preajmă. Oamenii rezistenți la schimbare nici nu vor să audă de mutarea steagului verde. În schimb, se concentrează pe steagul roșu și îl aruncă (nu-l mută singuri) în toate locurile în care nu vor să ajungă.

Frunze care își schimbă culoarea

Schimbarea constantă solicitată de societate

Trăim într-o societate în care este vital să te poți adapta la schimbare.

Pentru o secundă, gândește-te la cum era viața în urmă cu 50 de ani. Erai născut într-un oraș și nu aveai șansa să te plimbi și să călătorești în afara orașului respectiv. În acest oraș, ți-ai fi terminat studiile (în caz că aveai acces la ele), găseai un loc de muncă, și făceai același lucru până când ieșeai la pensie.

Pe de altă parte, dacă te uiți la momentul prezent, poți schimba orașul oricând dorești, nu trebuie neapărat să-ți finalizezi studiile sau poți face două facultăți în același timp, și vei avea cel puțin trei locuri de muncă diferite până când vei ieși la pensie.

Trăim într-o lume cu opțiuni nelimitate în ceea ce privește lucrurile pe care le putem învăța și, din acest motiv, există un număr nelimitat de momente în care lumea în care trăim se va schimba. La acea schimbare va trebui să ne adaptăm.

Dacă nu te adaptezi, mori.

Nu literalmente, însă dacă nu te adaptezi și nu înveți lucrurile cerute de lumea în care trăim, vei fi lăsat în urmă. Iar asta înseamnă că vei avea dificultăți să trăiești viața așa cum este, într-un mediu care se schimbă rapid.

De exemplu, să presupunem că ești un manager și că dintr-o dată nu îți mai poți susține întâlnirile săptămânale în birou. Dacă nu te adaptezi și nu înveți cum să folosești o unealtă digitală (sau mai multe) pentru a-ți coordona în continuare echipa în afara biroului, s-ar putea să ajungi să fii fără un loc de muncă.

De fapt, acesta este unul din aspectele negative ale evenimentelor globale precum COVID-19. Și pentru că lucruri precum acestea se pot întâmpla în mod spontan, este responsabilitatea ta să înveți să te adaptezi. Mai mult de atât, dacă lucrezi cu oameni, este responsabilitatea ta să înveți cum să te descurci cu oamenii rezistenți la schimbare astfel încât să nu îți pierzi echipa.

Ce primești?

Sunt 5 activități practice incluse în acest curs și oricine poate beneficia de pe urma acestora: antreprenori, freelanceri, manageri, angajați, părinți, etc. Cursul este structurat în 3 părți, iar la sfârșitul fiecărei părți vei găsi activități practice specifice.

Exercițiile asociate acestei unelte sunt următoarele:

  • Primul exercițiu: Schimbarea steagurilor roșii în steaguri verzi
  • Al doilea exercițiu: Importanța mediului
  • Al treilea exercițiu: Importanța rezultatelor concrete
  • Al patrulea exercițiu: Creează un drum puțin abătut
  • Al cincilea exercițiu: Comunică schimbarea

Conținutul cursului

PARTEA I
• De ce este dificil să faci o schimbare?
• Steaguri verzi și steaguri roșii când faci față schimbării

PARTEA A II-A
• Importanța mediului pentru schimbare
• Importanța leadershipului pentru schimbare
• Importanța rezultatelor concrete pentru schimbare

PARTEA A III-A
• Ajută oamenii rezistenți la schimbare să urmeze un drum puțin abătut
• Impactul schimbării asupra fundației

Acces gratuit

Completează câmpul de mai jos și primești pe email tot ce ai nevoie.

DD slash MM slash YYYY

Skip to content