Cum să creezi un plan de afaceri de succes
Durată: 57 minute 45 secunde
- Creat de David Mitran
Poate crezi că afacerea ta nu are nevoie de un plan. Poate crezi că te descurci foarte bine fără unul și că nu trebuie să îți scrii toate obiectivele pe care le ai pentru business pentru următoarele 3, 6, sau 12 luni.
Dacă asta-i situația în care te afli, atunci relaxează-te pentru că nu ești singurul.
SME (Small and Medium Enterprise) Research Report 2017/18 spune că chiar dacă 98% din afaceri se gândesc la un plan de afaceri, numai 20% din acestea au un plan de afaceri.
Citește mai mult: SME RESEARCH REPORT 2017/18
Același lucru poate fi văzut din următoarea perspectivă: în timp ce aproape fiecare antreprenor are idei despre felul în care își dorește ca afacerea lui să crească, numai 1 din 5 antreprenori își scriu ideile și creează o structură în jurul ideilor lor.
Atunci când lucrez cu oamenii, le recomand să treacă prin același proces prin care tu vei trece cu această unealtă. Iar apoi, după ce procesul este finalizat, să printezi planul de afaceri și să-l ai undeva la îndemână, astfel încât să îl vezi în fiecare zi și să îți aduci aminte ce ai de făcut.
Există două beneficii pe care cred cu tărie că ți le poți lua din acest proces, pe lângă crearea efectivă a planului de afaceri:
- În primul rând, îți vei transforma ideile în ceva ce face parte din lumea reală. Ideile tale despre business nu vor mai fi simple gânduri, ci pași concreți ai procesului de creștere a afacerii.
- În al doilea rând, vei avea mai multă claritate asupra a ceea ce urmează să faci și unde vrei ca afacerea ta să ajungă. Prin simpla printare a planului de afaceri în care ți-ai notat toate lucrurile pe care le consideri importante pentru creșterea afacerii, nu mai trebuie să ții minte toate lucrurile respective. Le poți accesa cu ușurință deschizând planul de afaceri.

Privește dincolo de planul de afaceri
Cu siguranță, a avea un plan de afaceri este important. Însă înainte de a începe un plan de afaceri, ar trebui să oferi atenție altor lucruri pe care eu le consider mai importante decât un plan de afaceri.
Toate lucrurile pe care urmează să le spun în următoarele câteva paragrafe sunt opționale și pot fi integrate într-o afacere dacă simți că rezonezi cu ce urmează să citești.
A. Asigură-te că faci ceva care are legătură cu pasiunile tale
Mă uit la oameni și văd tot felul de oameni care fac foarte mulți bani, însă nu sunt deloc fericiți. Se simte ca și cum nu mai știu ce este fericirea și nici măcar nu-și pot aduce când au fost ultima dată fericiți.
Când urmărești ceva doar pentru a face din ce în ce mai mulți bani, îți vei pierde conexiunea cu lucrurile care sunt importante pentru sănătatea ta mintală și fizică.
Concentrează-te pe pasiunile tale chiar dacă ai o afacere. Nu e niciodată prea târziu să începi să acorzi atenție pasiunilor tale, mai ales atunci când ai o afacere de succes. Ia o sumă mică de bani din afacerea pe care o ai deja și redirecționează-i către o pasiune.
Consideră asta o mică investiție către tine care nu va produce profit atât de repede precum probabil te aștepți.
B. Concentrează-te pe a fi curajos, nu pregătit
Curajul din spatele deciziilor nerealiste este mai important decât a fi pregătit.
Atunci când vrei să faci lucrurile în care tu (și numai tu) crezi, trebuie să ai curajul să le duci până la capăt. Dacă nu crezi în tine și vrei să faci lucruri care sunt diferite, nu vei reuși.
Convingerea că ești capabil să faci lucrurile diferit și să poți să vezi cum lucrurile pe care le faci influențează lumea îți va oferi energia și atitudinea să îți implementezi ideile și să vezi rezultatele. Dacă nu ești curajos, vei renunța înainte să poți vedea orice rezultate.
Ce primești?
Este o singură activitate practică inclusă în acest curs și aceasta a fost creată pentru a ajuta antreprenori, soloprenori și freelanceri. Cursul este structurat în 5 părți și vei primi acces la planul de afaceri imediat.
Exercițiile asociate acestui curs sunt următoarele:
- Cum să creezi un plan de afaceri de succes
Conținutul cursului
PARTEA I
• 5 etape de business – unde te regăsești?
PARTEA A II-A
• 5 obiective majore pe care să te concentrezi în primele 12 luni
PARTEA A III-A
• Analiza SWOT
PARTEA A IV-A
• Creează un plan de acțiune de 90 de zile
PARTEA A V-A
• Revizuiește periodic planul de afaceri
Acces gratuit
Completează câmpul de mai jos și primești pe email tot ce ai nevoie.