Cum să îți prioritizezi sarcinile
Durată: 1 oră 14 minute 11 secunde
- Creat de David Mitran
A învăța să îți prioritizezi sarcinile este crucial pentru că, altfel, vei ajunge într-un loc în care termenele limită vor fi singurele lucruri pe care le știi. Vei adormi lucrând către termenele tale limită și te vei trezi gândindu-te tot la ele.
Când a fost ultima dată când ai simțit că stresul a atins cote atât de mari încât ți-ai dorit să îți dai demisia? Când a fost ultima dată când ai simțit că șeful tău pune prea multă presiune pe tine să îți finalizezi sarcinile mai repede?
Sau, în cazul în care ești freelancer, când a fost ultima dată când te-ai simțit atât de stresat încât nu puteai să îți livrezi la timp munca către clienții tăi?
Ni se întâmplă tuturor, fie la locul de muncă sau după ce terminăm munca, indiferent că avem rol de prieten, părinte, angajat, sau antreprenor. Toți ajungem să ne simțim stresați atunci când nu putem să gestionăm și prioritizăm activitățile pe care le avem. Și cu cât numărul de activități este mai mare, cu atât șansele să simțim cum stresul crește.

Cât de des te simți stresat?
Când a fost ultima dată când te-ai simțit stresat pentru că nu ai știut cum să îți prioritizezi sarcinile? A fost anul acesta? A fost în ultimele trei luni?
Stresul este rău. Foarte rău! Îți afectează sănătatea și productivitatea. Este un studiu, realizat de Mental Health Foundation în 2018, iar unul din lucrurile care mi-a atras atenția în acel studiu este acesta: în anul anterior studiului, 74% din oameni s-au simțit atât de stresați încât au fost copleșiți și nu au fost capabili să gestioneze stresul. Este cel mai mare studiu cunoscut din UK.
Citește mai multe aici: Stressed nation: 74% of UK ‘overwhelmed or unable to cope’ at some point in the past year
Studiul a avut 4619 respondenți și acel procent (74%) este mult mai mare decât mă așteptam. Însă într-un fel, reflectă lumea în care trăim – o lume în care managementul stresului este dificil, iar prevenirea stresului este și mai dificilă de atât.
Mai mult de atât, a fi stresat (în special pentru perioade lungi de timp) îți va afecta sănătatea mintală. Adu-ți aminte de ultima dată când ai fost stresat pentru 3, 5 sau mai multe zile la rând. Crezi că ai mâncat mai mult decât trebuia în perioada respectivă?
În timp ce a mânca mai mult este un mecanism pe care multă lume îl are pentru a face față stresului, sunt foarte mulți oameni care au gânduri sinucigașe și se rănesc fizic atunci când stresul este prea mare.
Dacă aruncăm o privire la perioade precum COVID-19, vedem că stresul atinge cote maxime.
Un alt studiu, realizat de American Psychological Association, între 24 aprilie și 4 mai 2020, a inclus 3013 adulți (cu vârste peste 18 ani) care locuiesc în Statele Unite ale Americii și a concluzionat cu următoarea idee:
„Nivelul mediu de stres, raportat în ultima lună, legat de pandemia de coronavirus pentru părinții copiilor sub 18 ani este de 6,7, comparativ cu 5,5 pentru adulții fără copii, aproape jumătate dintre părinți (46%) spunând că nivelul lor de stres este ridicat (între 8 și 10 pe o scală de 10 puncte în care 1 înseamnă „stres mic sau deloc” și 10 înseamnă „mult stres”), comparativ cu 28% dintre adulții fără copii care spun același lucru.”
Citește mai multe aici: Stress in America™ 2020
Acest studiu ne arată un lucru, care are o importanță majoră. Nivelul tău de stres este afectat de rolurile pe care le joci: prieten, angajat, părinte, etc. Cu cât înveți cum să faci față mai bine activităților tale de zi cu zi, cu atât vei putea să îți organizezi și prioritizezi mai bine viața și, prin urmare, să reduci nivelul stresului.
În timp ce poate părea foarte dificil, trucul este (iar asta se aplică tuturor lucrurilor care par complexe) să iei totul pas cu pas și să fii consecvent. Până la urmă, felul în care mănânci un elefant este în bucăți mici.
Ce primești?
Sunt 6 activități practice incluse în acest curs și oricine poate beneficia de pe urma acestora: antreprenori, freelanceri, manageri, angajați, părinți, etc. Cursul este structurat în 4 părți, iar la sfârșitul fiecărei părți vei găsi activități practice specifice.
Exercițiile asociate acestui curs sunt următoarele:
- Primul exercițiu: Identifică cea mai importantă activitate
- Al doilea exercițiu: Discută sarcinile după ce acestea au fost stabilite
- Al treilea exercițiu: Discută sarcinile când acestea sunt stabilite
- Al patrulea exercițiu: Cum să spui nu
- Al cincilea exercițiu: Matricea urgenței
- Al șaselea exercițiu: Dorințe vs nevoi
Conținutul cursului
PARTEA I
• Identifică cea mai importantă activitate
• În caz că ai mai mult de 10 activități
PARTEA A II-A
• Cum să spui NU în afara locului de muncă
• Cum să spui NU și să accepți NU
• Cum să spui NU șefului tău
PARTEA A III-A
• Patru categorii de sarcini
• Echilibrează aceste patru categorii pentru a avea o viață fericită
PARTEA A IV-A
• Dorințe vs nevoi
• Cum îmi dau seama care ce e?
• Ai nevoie de el și ți-l dorești, însă ți-l poți permite?
Acces gratuit
Completează câmpul de mai jos și primești pe email tot ce ai nevoie.