Ce continui să faci, chiar dacă știi că nu îți face bine?

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Pentru majoritatea oamenilor, aceasta este o constantă în viața lor: să continui să faci ceva chiar dacă nu vrei să faci acel lucru. Majoritatea oamenilor vor să slăbească însă continuă să mănânce junk food. Majoritatea oamenilor vor să se oprească din fumat însă continuă să o facă.

Așadar, care este acel lucru pe care continui să îl faci, chiar dacă știi că ar trebui să te oprești?

În cazul meu, sunt câteva lucruri.

Mi-am spus că voi înceta să mă joc pe calculator și încă mai mă joc din când în când.

Mi-am spus că voi înceta să folosesc social media pentru a mă relaxa și încă am momente când fac scrolling pe Instagram pentru 15-20 de minute. Uneori mai mult.

Pe de alta parte, mi-am spus că voi înceta să mănânc junk food și eventual m-am oprit. M-am oprit și nu mai simt nicio dorință să mănânc junk food. Nu mai simt nevoia să beau Coca-Cola sau Pepsi, să comand pizza sau burgers. A dispărut.

Voi împărtăși cu tine felul în care am făcut-o și, dacă înțelegi simplitatea cu care am reușit să fac lucrurile, vei reuși și tu.

Însă înainte de toate, aș vrea să îți povestesc cum a început totul.

Pictură Jim Carrey

Cum m-am oprit din a face lucrurile pe care nu voiam să le fac

Vara aceasta, am început să citesc Puterea Prezentului, de Eckhart Tolle, și această carte mi-a deschis mintea.

În Puterea Prezentului, autorul vorbește despre identificarea inconștientă pe care o avem cu mințile noastre și se descurcă foarte bine să te ajute să înțelegi motivele pentru care această identificare nu este sănătoasă.

Pe scurt, nu ești mintea ta, nu ești emoțiile tale, și nu ești corpul tău. Ești mai mult de atât. Ești o ființă completă.

În timp ce teoria pare simplă, poate fi dificil de acceptat.

Dacă mintea ta te ajută să depășești dificultățile de care ai parte, atunci începi să crezi că tu ești mintea ta.

Dacă emoțiile tale te ajută să te conectezi mai bine cu cei din jurul tău, atunci începi să crezi că tu ești emoțiile pe care le simți.

Dacă petreci câte două ore pe zi în sala de forță, antrenându-ți corpul, atunci începi să crezi că tu ești corpul tău.

Însă ce se întâmplă atunci când decizi că nu vrei să te mai identifici cu corpul, mintea, sau emoțiile tale?

Puțin câte puțin, vei începe să înțelegi că mintea face lucrurile pe care vrea să le facă, cu sau fără acordul tău.

În cazul meu, uite ce mi se întâmpla: mereu când mergeam pe stradă și vedeam pe cineva, mintea mea genera gânduri spontan. În majoritatea cazurilor, gândurile erau negative cu privire la felul în care persoana arăta. Însă nu mi-am dorit niciodată acele gânduri. Era ceva ce mintea mea făcea.

Atunci am conștientizat că trebuie să fac ceva.

Cu cât am devenit mai conștient de ce se întâmpla, cu atât mi-am dorit mai mult să opresc mintea. Și eventual s-a întâmplat.

Eventual, am devenit sătul de aceste gânduri și am început să vorbesc cu mintea mea.

ÎNCETEAZĂ!” e ce spuneam cu voce tare când eram acasă, singur.

Așa a început.

Apoi declicul s-a întâmplat într-o ședință de terapie. I-am spus terapeutei că nu îmi mai doresc astfel de gânduri și că nu înțeleg de ce acestea continuă să fie prezente, chiar dacă eu nu mi le mai doresc.

Pictură Jim Carrey

Să spui cu voce tare că nu mai vrei să faci ce nu vrei să faci

În timp ce ședința de terapie a funcționat, a spune lucrurile cu voce tare a fost ce a declanșat schimbarea.

Uitându-mă înapoi la acele momente, atunci când am spus lucrurile cu voce tare le-a făcut parte din realitate. Până în acel moment, faptul că nu îmi doream ceva făcea parte din mintea mea și atât, lucru care nu era prea mult în controlul meu.

Când am spus cu voce tare că nu îmi doresc să fac ceva, acel ceva s-a mutat în afara minții mele și a devenit parte din lumea din jurul meu.

Același lucru s-a întâmplat pentru junk food și acum folosesc aceeași strategie pentru alte lucruri pe care nu le mai doresc în viața mea.

Însă nu doar spun că nu îmi doresc lucruri în viața mea. Totodată, pun foarte multă energie în ceea ce spun, lucru pe care îl consider important.

Mai multe gânduri despre a spune lucrurile cu voce tare

Întregul proces m-a făcut să conștientizez importanța a spune lucrurile cu voce tare pentru a putea avea control asupra lor.

În timp ce reflectam asupra felului în care pot să îmi îmbunătățesc viața, mi-am adus aminte de situația în care Jim Carrey și-a scris un cec de 10 milioane de dolari, datat la 10 ani distanță, și l-a pus în portofel.

Atât timp cât spunem ce ne dorim doar în mintea noastră, mintea noastră are control asupra lucrurilor pe care le dorim.

Cu prietenie și optimism,
David

PS: Picturile din acest articol îi aparțin lui Jim Carrey

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content