Cât de des ai parte de eșecuri în viața ta? Consideri că eșecul este rar sau ceva care se întâmplă în mod regulat?
În urmă cu două zile, eram la o conferință despre eșec și toți speakerii au împărtășit diferite idei și definiții despre eșec, în cele din urmă făcând publicul să creadă că eșecul este comun și că ar trebui să îl tratezi ca pe o parte din viața ta.
„Nu sunt de acord” îmi tot spuneam în timpul conferinței și după ce am plecat. „Singurul eșec de care ai parte este atunci când te oprești! Restul sunt doar obstacole.”
Imaginează-ți că vrei să gătești lava cake pentru prima dată și, la final, nu îți place gustul. Sau poate că nu are consistența pe care voiai să o aibă.
Dacă o numești eșec, sunt șanse mari să nu mai vrei să încerci să gătești lava cake a doua oară. Însă nu este niciun eșec. Doar ai avut parte de un obstacol în proces și, astfel, rezultatul nu a fost cel așteptat.
Citește asta din nou.
Doar ai avut parte de un obstacol în proces și, astfel, rezultatul nu a fost cel așteptat.
În această propoziție, sunt 5 factori cheie la care ar trebui să fim atenți de fiecare dată când credem că eșuăm. Acești 5 factori cheie sunt motivul pentru care eșecul este rar.
Acești factori sunt: ai avut parte de (1), obstacol (2), proces (3), rezultat (4), și așteptat (5).
Să îi explorăm individual.
În ce fel, lucrurile de care ai parte fac eșecul rar?
Lucrurile de care ai parte sunt experiențele pe care le trăiești. Mai mult, mi-ari plăcea să vezi ideea de experiență aici, ca pe un experiment.
Cu fiecare lucru pe care îl experimentezi, primești experiență.
Mergând înapoi la exemplul cu lava cake, să experimentezi cu rețeta îți va oferi experiența care te va ajuta, în cele din urmă, să gătești un lava cake delicios.
Dacă privești lucrurile astfel, înseamnă că eșecul nu există. În schimb, este vorba doar despre dorința ta de a experimenta și încerca rețeta de îndeajuns de multe ori până lava cake este așa cum îți dorești.
Care este diferența dintre obstacole și eșec?
În călătoria ta spre crearea unul lava cake delicios, vei avea parte de obstacole.
Poate că nu știi cât trebuie să stea lava cake-ul în cuptor pentru a avea textura corectă. Poate că nu vei folosi tipul corect de ciocolată.
Când vorbim de obstacole, acestea apar pentru că există o lipsă de informații. Sunt lucruri pe care nu le cunoști și, prin urmare, rezultatul final pentru lava cake este diferit de ce ar trebui să fie. Însă cu cât experimentezi mai mult, cu atât înveți mai mult.
Diferența dintre obstacole și eșec este că obstacolele pot fi depășite. Poți să te deplasezi dincolo de un obstacol.
În schimb, când vorbim de eșec, să te deplasezi dincolo de el este dificil deoarece eșecurile au tendința să fie permanente – starea lor permanentă este ce le face să fie eșec.
Care parte din proces schimbă obstacolul în eșec?
Partea din proces care schimbă un obstacol în eșec este conectată la câteva elemente: răbdare, curiozitate, entuziasm, și relațiile din viața ta.
Mergând înapoi la exemplul cu lava cake, cât de răbdător ești cu acest desert?
Te vei opri doar după primele 3 încercări sau vei continua să încerci?
Răbdarea pe care o ai este puternic conectată la curiozitatea ta. Dacă vrei să descoperi cum să gătești un lava cake delicios, te va face curios cu privire la proces și eventual această curiozitate te va ajuta să pui în practică corect rețeta.
Însă uneori nu este îndeajuns să fii curios. Poți să fii curios cu privire la rețeta lava cake însă asta nu înseamnă că vei fi și entuziasmat cu privire la practicarea rețetei, din nou și din nou, până gătești ce trebuie.
A știi ce ingrediente să folosești și a repeta folosirea ingredientelor până gătești un lava cake delicios, sunt două lucruri diferite.
Răbdarea, curiozitatea și entuziasmul îți pot fi influențate de relațiile din viața ta. Dacă partenerul tău, copii tăi sau părinți nu au încercat niciodată lava cake, însă sunt intrigați, îți vor oferi motivația necesară să fii mai răbdător cu experimentul tău. Ceea ce te va face curios să încerci diferite metode de a găti un lava cake delicios și entuziasmat cu privire la rezultatul final.
Când toate aceste elemente lipsesc, probabil vei renunța și obstacolul va deveni un eșec.
Rezultatul final și dopamina conectată la el
Pentru cât timp vei păstra în mintea ta ideea unui lava cake perfect?
Răspunsul este simplu: până când nu va mai fi dopamină care să te țină implicat și atent.
Însă dopamina este conectată la proces. Dacă nu avansezi deloc după primele tale încercări și mai și faci greșeli, nivelurile tale de dopamină vor scădea.
În procesul tău, trebuie să fii atent la îmbunătățirile pe care le faci pentru că aceste îmbunătățiri îți vor oferi energia de care ai nevoie ca să continui.
Într-o lume ideală, nu există așteptări
Consider că ar trebui să înlocuim așteptările și energia din spatele așteptărilor pe care le avem cu o viziune și energia din spatele viziunii respective.
În loc să spui „Mă aștept ca acest lava cake să fie perfect”, spune „Mă văd făcând cel mai bun lava cake”.
Când îți setezi un punct de pornire precum acesta, totul de schimbă.
Când ai o viziune, simți în corp rezultatul pe care ți-l dorești. În schimb, când ai așteptări, conflictul dintre rezultatul dorit și rezultatul real îți va oferi un sentiment negativ.
De ce este eșecul permanent?
După cum observi, eșecul este rar.
Poate că simți că eșuezi constant, însă se întâmplă pentru că vezi obstacolele precum eșecuri. Însă nu sunt eșecuri. Obstacolele sunt pur și simplu obstacole și poți să înaintezi dincolo de ele.
Cum faci asta? Cum înaintezi dincolo de obstacolele tale?
Majoritatea oamenilor se opresc la primul obstacol și nu mai încearcă niciodată.
În schimb, învață să iei pauze. Ia o pauză de o zi, o săptămână, sau chiar de jumătate de an. Poți să iei o pauză de doi ani dacă asta simți.
Poate că sună stupid să iei o pauză de două săptămâni, însă imaginează-ți că nu vorbim de lava cake, ci despre cariera ta.
Imaginează-ți că îți dorești să fii un pictor și că ai dificultăți în a îți vinde picturile. Lucrurile nu funcționează așa cum îți dorești. Prin urmare, renunți.
Nu ar fi mai bine să iei o pauză de doi ani și apoi să te întorci la pictat, în loc să decizi că nu vei mai picta niciodată?
Avem parte de eșec doar când renunțăm. Nu lăsa obstacolele de care ai parte să fie motivul pentru care eșuezi.
Cu prietenie și optimism,
David