Realitatea în care trăiești este alcătuită din rezultatul gândurilor tale, care generează atât emoții, cât și acțiuni care pot fi distrase de negativitatea care te înconjoară. Ceea ce te gândești în fiecare zi este ceea ce ești la sfârșitul fiecărei zile.
Când vine vorba de emoțiile tale, acestea sunt un fel de pătură care ascunde informații sau îți arată lucrurile în modul în care vrei să le vezi. De exemplu, este posibil să fii îndrăgostit de un criminal, dar nu vezi partea rea a lucrurilor pentru că emoțiile tale sunt foarte puternice.
Când vine vorba de acțiunile tale, ele sunt fundamentul a ceea ce ești. Ceea ce faci este direct legat de modul în care tu (și întreaga lume) te vezi pe tine însuți. Fiecare acțiune contează pentru că, în cele din urmă, acțiunile tale creează decizii care îți influențează în mod direct calitatea vieții.
Atât emoțiile, cât și acțiunile tale, sunt rezultatul gândurilor tale. Înseamnă că, dacă gândurile tale sunt negative, atât emoțiile, cât și acțiunile tale, vor ajunge cumva să fie negative.
Nu îți poți controla pur și simplu toate gândurile. Majoritatea fac parte din subconștientul tău. De aceea este foarte important să fii conștient de factorii externi care îți modelează modul de gândire. Întreabă-te ce asculți sau citești în mod constant în prezent. Poate că este o emisiune TV, un blog sau altceva. După aceea, încearcă să analizezi dacă acele informații sunt pozitive sau negative.
Și încă un lucru: nu te lăsa prins în negativitatea prezentului. Poate vrei să consumi în continuare informații doar pentru că sunt legate de momentul prezent și poate că nu îți pasă de cât de negative sunt. Dar în fiecare zi procesul de gândire se schimbă și, după un timp, te vei vedea gândind negativ fără să știi de ce.
Experimentează o lună fără o sursă negativă de informații
Uită-te în jurul tau. Care sunt sursele de informații negative din jurul tău?
Cu siguranță, televiziunea și rețelele sociale sunt câteva dintre ele. Poate sunt mai multe. Poate că te afli într-un cerc social în care prietenii tăi doar bârfesc și nu găsești nimic valoros în asta.
Oricare ar fi sursa negativă de informații, experimentează o lună fără ea.
Nu am televizor și abia dacă stau pe rețelele sociale. Folosesc Facebook pentru a posta articolele pe care le public aici, LinkedIn pentru ceva networking și Instagram pentru când am chef de a distribui o fotografie.
În schimb, de fiecare dată când îmi vizitez părinții, au mereu TV-ul deschis și se uită la niște emisiuni (nici măcar nu știu cum să le spun) cu o doză imensă de dramă. Și este trist pentru că, atâta timp cât te alegi cu obiceiul de a viziona atâta dramă zilnic, creierul tău nu mai poate funcționa corect.
Cu cât îți faci creierul să consume ceva fără efort, cu atât mai greu îți va fi să îți faci creierul să se gândească la lucruri în afara a ceea ce consumă de obicei. Și nu există niciun efort pentru a viziona o emisiune TV, cu sau fără dramă.
Prin urmare, dacă de obicei te uiți la televizor (indiferent ce ai vedea acolo) încearcă să trăiești o lună fără el.
Dacă, de obicei, petreci timp pe social media (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok sau orice aplicație de care ești dependent) încearcă să trăiești o lună fără a utiliza nicio aplicație de social media.
Cu cât vei simți mai mult dorința de a petrece timp cu sursa negativă de informație, cu atât va trebui să îți dai seama cât de dependent ești de ea.
Suntem dependenți nu numai de negativitatea care ne înconjoară, ci și de informațiile stupide. A vedea pe cineva plesnind pe altcineva este atât de stupid, încât considerăm că este amuzant. Și vrem mai mult. Și cu cât avem mai mult, cu atât ne dorim mai mult. Asta este dependență.
Tipul acesta de dependență este rea în cazul în care vrei:
- Să ai o viață mai bună;
- Să ai un loc de muncă mai bun cu un salariu mai mare;
- Să călătorești;
- Să scrii o carte;
- Să înveți să cânți la un instrument;
- Și asa mai departe.
Cu cât îți hrănești mai mult dependențele, cu atât creierul tău va funcționa mai incorect și nu va putea să te ajute cu toate lucrurile uimitoare pe care vrei să le faci în viața asta.
Și cel mai rău lucru este că ne place să fim dependenți.
Îți place sentimentul de confort atunci când nu trebuie să faci nimic. Îți plac acțiunile care necesită efort zero, solicitate de social media sau TV. Și nu ar fi atât de rău dacă social media, televizorul sau oricare dintre cercurile tale sociale negative ți-ar oferi ceva util. Dar nu îți oferă.
Pe de altă parte, dacă informația te-ar fi ajutat să crești, ai fi fost capabil să o consumi la fel de mult pe cât consumi informațiile negative?
Desigur că nu pentru că creșterea necesită efort.
Alege orice podcast care îți oferă informații valoroase și încearcă să îl asculți 4 ore pe zi. Pur și simplu nu poți, mai ales dacă vrei să o faci în fiecare zi, timp de o lună. Ai nevoie de timp pentru a procesa informațiile și pentru a le pune în practică.
Cu informațiile pe care le consumi din social media și TV, nu ți se cere să faci niciun efort. Prin urmare, o consumi deoarece nu necesită niciun efort.
Negativitatea ca stil de viață
Văd oameni vorbind despre un stil de viață sănătos, despre toate tipurile de exerciții fizice și despre consumul de alimente sănătoase.
Văd oameni care vorbesc despre un echilibru între viața profesională și viața personală, făcând ceea ce îi pasionează în timp ce au un loc de muncă de la 9 și 5.
Văd oameni vorbind despre lucruri grozave pe care au reușit să le facă și care îți oferă întotdeauna pași practici prin care să ajungi și tu acolo. Dar atâta timp cât nu elimini obiceiurile negative care te mențin acolo unde ești, va fi dificil să îți schimbi viața.
Prin urmare, gândește-te la stilul tău de viață de acum și încearcă să înțelegi cât de mult din el ar putea fi descris ca un mod negativ de a trăi. Apoi, încearcă să elimini negativitatea din el și înlocuiește-o cu ceva pe care ți-ar plăcea să îl faci.
Tu cum reușești să eviți negativitatea?
Cu prietenie și optimism,
David