2 metode să fii prezent, aici și acum

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Să fii prezent este dificil. Gândește-te la viața ta și răspunde următoarei întrebări: Pe o scală de la 1 la 10, cât de ușor îți este să fii aici și acum?

1 – Nu sunt niciodată aici și acum
10 – Sunt mereu aici și acum

Gândește-te la munca ta și la proiectele în care ești implicat acum. Cât de prezent ești în ceea ce faci și cât de des descoperi că faci ceva ce nu are legătură cu munca ta?

Poate că spui că ai nevoie de pauze și că trebuie să ieși din starea de atenție, însă nu la asta mă refeream.

De exemplu, să presupunem că vrei să slăbești. După câte zile, săptămâni, sau luni vei înceta să mai ții cont de planul tău de slăbit și vei începe să mănânci junk food?

Nu este vorba despre a merge la sală 24/7 și a face exerciții în continuu. Însă asta nu înseamnă că ar trebui să faci lucruri care nu sunt conectate la ce ți-ai propus. Când nu mai ești prezent și te deconectezi, fix asta se întâmplă: începi să faci lucruri care sunt la polul opus a ceea ce ți-ai propus.

Să fii prezent nu este doar despre proiectele curente sau despre activități specifice pe care ți le-ai programat. A fi prezent înseamnă să fii capabil să auzi și asculți ce au ceilalți de spus atnuci când vorbești cu ei.

Gândește-te la ultima conversație pe care ai avut-o și fii sincer cu tine. Cât de des îi întrerupi pe ceilalți doar pentru că ai ceva de spus?

În continuare, îți împărtășesc două metode care să te ajute să fii prezent, aici și acum.

1. Învață să asculți activ

Ascultarea activă este dificilă.

De fapt, ascultarea activă este atât de dificilă încât ai nevoie de ani buni de practică pentru a deveni un ascultător activ bun. Însă să nu ne concentrăm pe asta.

Ce face ascultarea activă să fie atât de dificilă?

Este dificilă pentru că trebuie să pui deoparte gândurile pe care le ai și să nu faci nimic în privința lor.

De exemplu, să presupunem că ești un alergător activ și că ai terminat mai mult de 10 maratoane în ultimii 3 ani.

Peste două zile ne întâlnim și îți spun că am decis să alerg primul meu maraton. În acel moment, vei începe să te gândești la expreințele tale de alergare și vei avea tot felul de lucruri valoroase de împărtășit despre cum să te antrenezi mai bine și cum să termini un maraton mai repede. Așadar, vei începe să împărtășești aceste lucruri cu mine.

Însă eu nu am solicitat niciodată sfaturile tale. Doar ți-am spus că vreau să alerg un maraton.

Să asculți activ este dificil. Va trebui să pui stop lucrurilor pe care vrei să le împărtășești și să acorzi cu adevărat atenție lucrurilor pe care cealaltă persoană ți le împărtășește.

În situația de mai sus, în cazul în care continui să asculți, poate că înveți că nu îmi doresc ajutor extern pentru că vreau să fac un experiment și să văd dacă sunt capabil să finalizez maratonul în 4 ore și 30 de minute doar cu informația pe care o găsesc pe Internet.

În marea majoritate a cazurilor, chiar dacă avem acces la informații specifice despre ceilalți, o ignorăm oricum și le oferim sfaturi. Chiar și când știm detaliile acestea, nu ascultăm activ. Doar auzim ce are de spus cealaltă persoană fără să ascultăm.

Felul în care ascultarea activă te ajută să fii prezent?

Atât timp cât acorzi atenție lucrurilor pe care cealaltă persoană ți le împărtășește și pui deoparte tot ce îți dorești să împărtășești, ești conectat la momentul prezent.

Gândurile și emoțiile tale sunt un declanșator puternic pentru activarea gândurilor și emoțiilor conectate la trecut sau viitor.

În exemplul anterior, de îndată ce mă auzi vorbind despre maraton, începi să te gândești la maratoanele pe care le-ai terminat (un moment în trecutul tău). Apoi îți muți atenția pe sfaturile pe care mi le oferi cu ceva ce urmează să se întâmple peste 6 luni (un moment în viitorul meu).

Atunci când asculți activ, gândurile și emoțiile tale rămân conectate la prezent și astfel tu ajungi să fii prezent, aici și acum.

2. Acceptarea emoțiilor tale

Emoțiile pot fi înșelătoare pentru că, chiar dacă tot ce simțim are loc aici și acum, emoțiile ne mută adesea atenția către trecut sau viitor.

De exemplu, dacă simți că urmează să rămâi fără un loc de muncă, vei începe să te îngrijorezi cu privire la viitor. Poate chiar vei simți anxietate dacă, în trecut, ai fost nevoit să îți schimbi stilul de viață ca rezultat al pierderii locului de muncă.

Însă ceea ce simți se întâmplă în prezent, aici și acum, iar asta este ce ar trebui să îți aduci aminte.

Când te gândești la viitor și toată incertitudinea viitorului, ignori emoția pe care o simți și fugi de ea. Nu fă asta – revino în prezent, aici și acum, și recunoaște-ți emoția. Fii conștient de ea.

Dacă te simți îngrijorat cu privire la viitor, atunci simte-te îngrijorat. Nu îți explica sentimentele și nici nu încerca să le descrii – tot ce vei face va fi să amplifici emoția și îți va muta atenția de pe momentul prezent pe altceva.

Această strategie funcționează pentru orice fel de emoție, indiferent care ar fi declanșatorul.

Dacă te simți nervos, atunci simte-te nervos. Dacă te simți fericit, atunci simte-te fericit. Dacă te simți entuziasmat, atunci simte-te entuziasmat. Nu asocia emoția cu declanșatorul acesteia și experimentează felul în care emoția se mișcă prin corpul tău.

Dacă fugi de emoțiile tale, fugi de momentul prezent.

Felul în care emoțiile te ajută să fii prezent

De la dans la vorbit în public. De la muncă la a face dragoste.

Atunci când simți emoții, acceptă-le.

Acceptă emoțiile pe care le ai și trăiește în prezent. Aici și acum.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content