Cum să îți gestionezi așteptările mai bine ca un Mastru Zen

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Imaginează-ți că ești grăbit să ajungi la o conferință despre inovație și că te grăbești pentru că abia aștepți să ajungi acolo. Ești entuziasmat despre toate subiectele care vor fi abordate, iar acest entuziasm este ce îți creează așteptări cu privire la conferință. Nu știi exact cum să îți gestionezi așteptările și nici nu prea îți pasă – tot ce știi este că vrei să fii acolo.

Ești entuziasmat în mod special datorită unui speaker și prezentării acestuia pentru că te aștepți să înveți foarte multe de la el. Și speri ca lucrurile învățate vă te ajute, pe tine și echipa ta, să inovați.

Ai ajuns la conferință, timpul trece, speakerul urcă pe scenă și realizezi că echipa ta nu este acolo.

Echipa ta, care ți-a promis că va ajunge, întârzie. Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai supărat ești pe echipa ta. În cele din urmă, discursul este finalizat și echipa ta încă nu a ajuns. Simți că echipei tale nu îi pasă și, din cauza tuturor aceste emoții și gânduri negative, nu ai putut să acorzi atenția cuvenită discursului.

Atunci când realizezi asta, devii nervos. Ești nervos la echipa ta și ești supărat chiar și pe tine. Întreaga experiență este un dezastru și ți-ai dori să te întorci acasă, însă ai plătit 2000 de euro pe un bilet early-bird pentru tine și echipă, și nu vrei să irosești banii, chiar dacă se simte ca și cum ai făcut deja asta.

Spre finalul zilei, începi să te gândești la ce s-a întâmplat și la faptul că echipa ta nu și-a ținut promisiunea.

Îți dai seama că nu este prima dată când se întâmplă și începi să îți amintești toate momentele din trecut când echipa ta nu și-a ținut promisiunile. Începi să te agiți și să te frustrezi pentru că ai avut pentru încă o dată încredere în echipa ta, chiar dacă ți-ai promis că nu vei mai face asta.

Încerci să dormi, însă ideea unei echipe în care nu poți avea încredere te ține treaz până la ora 4 dimineața.

Felul în care îți gestionezi așteptările începe cu ce îți dorești

Să ne uităm mai atent la situația descrisă anterior și să înțelegem cum ai fi putut să îți gestionezi așteptările mai bine.

Pentru a face asta, trebuie să înțelegem ce îți doreai.

Să facem o listă:

  • Îți doreai să mergi la conferință;
  • Îți doreai să vezi respectivul speaker și să îi asculți discursul;
  • Îți doreai ca echipa ta să vina cu tine.

Ai reușit să faci primul lucru.

Însă pentru că al treilea lucru nu s-a întâmplat, atenția ta s-a mutat pe altceva și discursul nu a mai fost experiența care te așteptai să fie.

Mintea ta a fost prea atașată de ideea că echipa ta a lipsit de la conferință și astfel nu ai reușit să faci lucrurile pe care ți-ai dorit să le faci.

Atât de puternici au fost așteptările tale.

… și se termină cu comportamentul celorlalți

În același timp, când te uiți la întreaga situație, se pare că înțelegi că echipa ta a avut momente în trecut când nu și-a ținut promisiunea.

Acela este un indiciu foarte bun pe care nu l-ai luat în considerare pentru că erai prea entuziasmat cu privire la conferință.

Felul în care îți gestionezi așteptările nu are legătură cu tine, ci cu ce știi despre cei din jurul tău.

Atunci când știi ce îți pot oferi ceilalți, știi la ce să te aștepți de la ei.

Uite un alt exemplu, mai simplu.

Să presupunem că au un coleg care nu îți oferă niciodată feedback-ul pe care îl soliciți.

Oricând lucrezi la ceva și ai nevoie de opinia colegului, mereu îți spune ce ai făcut bine. Însă tu vrei feedback constructiv, așa că te aștepți și la critici. Prin urmare, nu găsești valoare în ce îți spune colegul și mai mult te frustrează. Nu este neapărat un feedback de slabă calitate, însă nu are legătură cu ce tu ai nevoie.

În același timp, colegul acesta este întotdeauna suportiv și oricând te observă trist sau îngândurat, vine la tine cu o curiozitate autentică.

Dacă lucrurile continuă în aceeași direcție, atunci îi cunoști comportamentul:

  • Colegul tău îți oferă doar feedback pozitiv;
  • Colegul tău este suportiv atunci când ai nevoie de suport emoțional.

Folosește ceea ce știi despre ceilalți pentru a îți seta așteptările adecvate

Nu ar trebui să aștepți feedback constructiv de la colegul tău pentru că astfel de feedback nu face parte din comportamentul colegului.

În schimb, ar trebui să soliciți astfel de feedback unui coleg care este capabil să ți-l ofere.

În același timp, în cazul în care colegul tău îți oferă suport emoțional când ai nevoie de el, gândește-te la el data viitoare când viața ta ia o întorsătură neplăcută.

Este o metodă sănătoasă prin care să îți setezi și gestionezi așteptările.

„Acționează fără așteptări.” – Lao Tzu

În ceea ce îi privește pe Maeștrii Zen, așteptările nu sunt parte din ecuație, prin urmare nu există nimic de gestionat.

Însă noi nu suntem Maeștrii Zen. Suntem oameni normali, care trăiesc vieți normale (într-o societate anormală), cu relații normale, și probleme normale. Așteptările fac parte din viața noastră de zi cu zi și, până când vom avea o viață Zen, mai bine înțelegem cum să ne trăim viața la adevăratul ei potențial.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content