Se simte fantastic că am ajuns la un punct în care rutina mea de dimineață mă energizează și mă ajută să fiu entuziasmat pentru întreaga zi.
Nu mă trezesc obosit și nu îmi doresc să continui să dorm. Mulțumită rutinei de dimineață, pe care o voi împărtăși cu tine imediat, mi-am îmbunătățit obiceiurile pe care le folosesc în timpul zilei.
Cred că am încercat să îmi creez o rutină de dimineață pentru ceva timp și în sfârșit mi-a reușit. Am încercat tot felul de lucruri până am ajuns aici, lucru care este esențial pentru a face rutina de dimineață să se simt fără efort.
Dacă ești într-o situație în care ai dificultăți să te trezești devreme, să pornești ziua cu energie, sau pur și simplu să îți acorzi atenție înainte să îți începi munca, atunci este timpul să te entuziasmezi!
Voi împărtăși cu tine rutina mea de dimineață și tot ce am făcut pentru a ajunge la o rutină de dimineață fără efort.
Cum arată rutina mea de dimineață?
De luni până vineri, fac următoarele:
- Mă trezesc la 6:45
- Mă duc în sufragerie să opresc alarma
- Mă întorc în dormitor și mă gândesc la cât de frumos este să fii în viață în timp ce îmi fac patul
- Mă duc în sufragerie și stau pe canapea pentru 5-10 minute – uneori deschid telefonul și verific mail-uri
- De la 7:00 la 8:30 citesc
- De la 8:30 la 9:30 meditez
- De la 9:30 la 10 fac sport
Asta este tot.
Însă uneori este posibil să fac lucrurile diferit.
De exemplu, am zile în care, înainte să citesc, îmi pregătesc ceai și fac un duș rece. De asemenea, sunt zile în care fac sport acasa sau zile în care ies la alergare.
Dacă am alergare în program, nu fac sport și acasă în aceeași zi. În momentul de față, mă antrenez pentru un semi-maraton și alerg luni, miercuri, și vineri.
Sâmbătă și duminică nu am nicio rutină. Mă trezesc la 8 (uneori mai târziu) și decid atunci ce vreau să fac. Uneori nu fac sport și nu citesc nimic, însă este posibil să ies la o plimbare sau să citesc ceva.
De acum înainte, voi lua fiecare activitate în parte din rutina mea și îți explic cum am ajuns acolo.
Mă trezesc la 6:45
M-am trezit la tot felul de ore în trecut. Când am început să fac freelancing, în urmă cu mai mult de 10 ani, îmi aduc aminte că obișnuiam să mă trezesc la 7:00, iar la 7:10 eram la calculator și scriam.
Anul trecut, pentru câteva luni la rând, obișnuiam să mă trezesc la 6:00, de trei ori pe săptămână. La 6:45 eram la sală și mă duceam ca să alerg 30-60 de minute pe bandă. Iar apoi mă întorceam acasă și îmi continuam ziua.
Am avut perioade când mi-am setat alarma la 7:30 și o opream de fiecare dată când suna, doar ca să mă întorc înapoi la somn. Și continuam să dorm pentru 2-3 ore. În perioadele respective, treceam prin multe schimbări și avem nevoie de mai mult somn decât de obicei.
Ce încerc să îți spun este că am experimentat foarte mult cu ora la care îmi încep ziua și acum se pare că acea oră este 6:45. Poate peste un an voi avea altă oră la care mă voi trezi.
Sunt două lucruri pe care vreau să ți le recomand dacă îți dorești să te trezești devreme. Însă înainte de recomandări, trebuie să îți spun ceva important: niciodată nu adorm târziu.
Acum adorm la ora 22:30 și, anterior, ora de somn a fost între 23:00 și 23:30. Cu cât se face mai târziu, cu atât îmi este mai dificil să gândesc.
Uite cele două recomandări dacă vrei să te trezești devreme:
- Nu lua telefonul cu tine în dormitor
Asta a făcut diferența!
Obișnuiam să merg în dormitor și să mă pun să dorm, însă mai stăteam cu nasul în telefon și mă uitam pe Instagram. Mă făcea să mă trezesc foarte obosit ziua următoare.
De asemenea, am încercat să am telefonul cu mine în dormitor și să nu îl folosesc, însă nu a funcționat. Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să las telefonul în altă cameră. În felul acesta, trebuie să mă și ridic din pat dimineața și să fac câțiva pași ca să opresc alarma. Mișcarea respectivă mă ajută să nu adorm de îndată ce opresc alarma.
Dacă nu îți poți permite să pui telefonul în altă cameră (nici măcar în baie sau bucătărie), îl poți pune într-un rucsac, să închizi rucsacul, și să îl pui în celălalt colț al camerei. Pentru a te trezi și a opri alarma, trebuie să te dai jos din pat și să desfaci rucsacul.
- Folosește cutia curiozității
Cutia curiozității este o metodă pe care am dezvoltat-o și de care sunt tare mândru.
Am folosit-o pentru trei luni, după care am trecut la altă metodă, însă a funcționat fantastic.
Uite ce am făcut.
Prima dată, mi-am făcut o listă simplă de sarcini:
- 5 seturi de câte 10 flotări
- 10 seturi de câte 20 genuflexiuni
- scrie în jurnal ceva pozitiv despre ziua anterioară
- scrie în jurnal trei lucruri despre care ești recunoscător
- prepară un ceai și fă un duș rece
M-am asigurat că fiecare sarcină este scrisă pe o hârtie, pe care apoi am împăturit-o și am pus-o într-o cutie (cutia curiozității).
Când mă trezeam dimineața, primul lucru pe care îl făceam era să deschid cutia și să scot o sarcină aleatorie de acolo.
A funcționat foarte bine pentru că îmi cream o stare de curiozitate în jurul obiceiurilor mele și asta genera foarte multă dopamină. Mă trezeam foarte curios și entuziasmat cu privire la deschiderea cutiei, alegerea aleatorie a unei sarcini, și efectiv să văd ce am de făcut.
Când încerci această metodă, îți recomand să ai varietate în sarcinile pe care le pui în cutie.
Îmi fac patul în timp ce mă gândesc la cât de frumos este să fii în viață
Am învățat asta recent și îmi oferă o doză mare de energie pozitivă.
După ce îmi opresc alarma, mă întorc în dormitor să îmi fac patul. Durează aproximativ 1 minut și este tot ce am nevoie pentru a mă pune într-o stare pozitivă mintală.
Care este frumusețea să fii în viață?
Poate fi multe lucruri. De exemplu, ieri dimineață m-am gândit la cât de fantastic este să îmi pot folosi picioarele și să merg la cel mai apropiat magazin, să îmi cumpăr ciocolată, și să o mănânc. Cu adevărat minunat.
Și este atât de simplu încât uităm de frumusețea acestui lucru.
Să fii capabil să mergi, să îți cumperi ciocolată, iar apoi să o guști pentru minute care par că nu se mai termină. Ce viață frumoasă!
Data viitoare când îți cumperi ciocolată, gândește-te la cât de frumos este să fii în viață.
Citesc pentru 1 oră și 30 de minute
Sunt dislexic și nu îmi este mereu ușor să citesc. De fapt, în trecut am avut ani în care nu am citit nimic pentru că cititul mă seca de energie.
Începând cu august 2023, am citit aproape în fiecare zi și cu această nouă rutină, citesc 1 oră și 30 de minute în fiecare dimineață, de luni până vineri.
Am ajuns aici după ce mi-am setat un obiectiv mai mare ca mine: vreau să descopăr formula pentru optimism.
Pentru a face asta, am o listă mare de cărți și lucrări științifice pe care să le parcurg. Entuziasmul descoperirii formulei optimismului mă ajută să îmi păstrez concentrarea pe citit.
Meditez pentru 1 oră
Am încercat multe tipuri de meditație și multe tehnici de dezvoltare personală care implicau meditație.
În urmă cu mulți ani, sesiunile mele de meditație presupuneau să stau în fund, cu ochii închiși, și să mă gândesc doar la un lucru și numai unul, cu scopul de a îl sparge în bucăți. A fost un proces bun care m-a ajutat să mă înțeleg mai bine, în timp ce mă adânceam mai mult în gândurile mele.
Am încercat Trauma Releasing Exercises (așa se numește metoda) și Ho’oponopono. Am încercat sesiunile lui Shirzad Chamine din programele Positive Intelligence și multe alte sesiuni din aplicații precum Calm sau Insight Timer.
Toate aceste metode și sesiuni au avut scopul lor, însă eventual am mers mai departe.
În momentul acesta, meditez folosind sesiunile ghidate ale lui Joe Dispenza. Am început anul trecut, la final de noiembrie. Aceste sesiuni se numesc Blessings of The Energy Centers.
Sunt foarte bune, iar aceste sesiuni pornesc de la o durată de 45 de minute și pot chiar să depășească o oră. Dacă vrei să le încerci, îți recomand să vezi documentarul Rewired înainte.
30 de minute de exerciții
Pentru atât de mult timp, am fost într-o relație toxică cu exercițiile.
Singurele sporturi care mi-au plăcut a fost alergatul și dansul salsa. Atât.
Așadar, pentru a face exerciții acasă, am trebuit să îmi creez cea mai ușoară rutină posibilă. Aceasta arată astfel:
- 6 seturi cu câte 10 ridicări de 5 kilograme fiecare pentru biceps
- 6 seturi cu câte 10 ridicări de 5 kilograme deasupra capului
- 6 seturi cu câte 10 ridicări de 10 kilograme deasupra pieptului
Asta este tot ce fac acasă. Durează 10-15 minute.
Din moment ce nu îmi place să exersez însă am vrut să fac exerciții, a trebuit să pornesc cu puțin. Probabil voi păstra lucrurile la fel de simplu pentru mult timp de acum înainte.
Prefer să fiu consistent cu ceva simplu decât să încerc ceva ce nu mă văd făcând și să mă opresc după două săptămâni.
Cum să îți faci rutina de dimineață să se simtă fără efort
Probabil că te gândești că trebuie să îți pui anumite activități într-o ordine specifică.
Nu recomand asta.
În schimb, încearcă să găsești activități pe care vrei să le faci sau care îți face plăcere să le faci, descoperă-le punctul de echilibru (acolo unde tu te simți foooarte bine făcând acele lucruri) și apoi fă-le într-o ordine care are sens pentru tine. Aceasta va fi rutina ta.
Punctul de echilibru trebuie să te entuziasmeze, nu să te forțeze într-o activitate. Costul activităților tale din rutină nu trebuie să fie entuziasmul. Orice ai face, fii entuziasmat!
Pot fi doar 5 flotări sau doar 3 minute de meditație. Începe cu asta și fii consistent. Apoi poți adăuga altceva nou sau poți mări numărul de flotări sau minute. Atât timp cât te simți entuziasmat cu ce faci, lucrurile vor veni natural către tine.
Cu prietenie și optimism,
David