Cum să te pregătești pentru o schimbare în carieră

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Treci printr-o schimbare în carieră sau te aștepți să se întâmple în curând?

Sper doar că nu este rezultatul faptului că ai fost concediat. În cazul în care acesta este motivul, îmi pare rău.

Schimbarea în carieră este dificilă și, cu cât înaintezi mai mult în vârstă, cu atât pare să fie mai dificilă. Și dificultatea crește pe măsură ce crește volumul de lucruri pe care trebuie să le uiți, conectate la lucrurile pe care obișnuiai să le faci. Poate deveni atât de dificil încât să pară schimbarea de carieră să pară imposibilă dacă abilitatea de a uita ce ai învățat este în conflict cu convingerile și valorile tale.

Prin intermediul acestui articol, îmi doresc să îți lărgesc zona de confort și să te ajut să descoperi lucrurile pe care le poți face înainte, în timpul și (eventual) după ce treci printr-o schimbare în carieră.

Cel mai comun motiv pentru care apare o schimbare în carieră

Schimbarea carierei nu este ușoară.

De fapt, să îți schimbi cariera poate fi atât de epuizant încât probabil alegi să o faci doar dacă ai cu adevărat motive să o faci. Motive solide și reale.

Gândește-te la schimbarea ta în carieră, la cea prin care treci acum, și spune-mi că o faci pentru că vrei să explorezi o nouă parte din tine. Pun pariu că nu acesta este motivul.

Majoritatea oamenilor își schimbă cariera pentru că pare să fie singura lor opțiune. Și, în majoritatea cazurilor, ar trebui să fie ultima ta opțiune.

Când vine vorba de o schimbare în carieră, aceasta pornește de la câteva situații neplăcute precum:

  • Nu poți avea un salariu mai bun, făcând ceea ce faci deja, indiferent în ce companie ai lucra;
  • Vrei să schimbi țara în care locuiești și din moment ce această schimbare este majoră, poate avea sens să îți revizuiești cariera și să alegi o rută nouă;
  • Îți dorești să înveți ceva nou care îți oferă oportunitatea să îți schimbi cariera.

Însă de cele mai multe ori nu sunt doar motive precum acestea. Aceste motive nu sunt îndeajuns de puternice încât doar ele să declanșeze o schimbare în carieră. Însă acestea contribuie la motive precum atunci când șeful tău te tratează toxic sau când nu ai libertatea să faci ceea ce vrei să faci, în actualul ro.

Și este de înțeles.

Atunci când mediul din care faci parte este toxic, începi să te uiți la restul opțiunilor pe care le ai disponibile astfel încât să faci schimbarea de care ai nevoie. Uneori, o astfel de schimbare aduce o schimbare în carieră.

Criza care îi face pe oameni să îți schimbe cariera

Desigur, mediul de muncă este important. Salariul de asemenea. Însă alegi să îți schimbi cariera pentru că eforturile tale nu te mai ajută să influențezi mediul în care lucrezi sau salariul pe care îl primești.

Acest motiv, care are legătură cu eforturile tale, este unul care are legătură în profunzime cu cine ești tu, ca individ.

Acest motiv este conectat la sensul pe care cariera ta îl oferă vieții tale. Dacă cariera ta nu oferă niciun sens vieții tale și faci lucruri în fiecare zi fără să știi încotro te îndrepți, atunci ai cel mai uman motiv pentru a îți schimba cariera.

Și funcționează și dacă te uiți la lucruri din perspectiva cealaltă – când cariera ta oferă sens vieții tale însă ai dificultăți în a acționa către lucrurile importante.

În ambele cazuri (când sensul lipsește sau când ai dificultăți în a înainta către lucrurile importante) există o criză care, în cele din urmă, va declanșa schimbarea în carieră. Această criză reprezintă răspunsul la întrebarea „Când vei face o schimbare în carieră?”

„Ce te-a făcut să îți schimbi cariera?”

Unul din cele mai toxice lucruri pe care ai putea să-l faci este să dai vina pe fostul tău șef sau să spui că mediul de muncă era toxic. Cu toate că aceste lucruri sunt pe cât se poate de valide, a vedea lucrurile din această perspectivă nu te va ajuta. Majoritatea șefilor nu sunt lideri și majoritatea mediilor de muncă nu sunt sănătoase.

Ce încerc să spun este că situația ta nu este una specială și că majoritatea oamenilor au parte de un loc de muncă dificil sau de un mediu de muncă toxic.

În schimb, ar trebui să îți înțelegi criza.

Mai devreme, am menționat că poți experimenta una din două tipuri de criză:

  • Criza existențială – atunci când nu există sens în lucrurile pe care le faci

În acest caz, poți menționa că motivul principal pentru care îți dorești o schimbare de carieră este căutarea unei organizații care să te ajute să avansezi cu scop și sens.

  • Criza de dualitate – atunci când există sens însă sunt foarte multe obstacole

În acest caz, poți menționa că motivul principal pentru care îți dorești o schimbare de carieră are legătură cu faptul că vechile activități te țineau blocat și că acțiunile tale erau limitate.

În timp ce aceste perspective sunt sănătoase, va trebui să știi ce îți oferă sens și să înțelegi cum acel sens îți influențează munca.

Uite câteva întrebări care să te ajute:

  • Ce te entuziasmează astăzi cu privire la ziua de mâine?
  • Ce îți dorești să reușești până când vei ieși la pensie?
  • Ce fel de impact vrei să ai în viețile celor din jurul tău prin acțiunile tale?
  • Care sunt lucrurile la care speri?
  • Care este un lucru la care ești bun și care îți oferă energie?

Atunci când răspunzi la aceste întrebări, încearcă să te uiți la ceva dincolo de tine la care te simți conectat. Răspunde acum la aceste întrebări ca să te simți în siguranță pentru o eventuală schimbare în carieră.

Cât de important este C.V.-ul pentru o schimbare în carieră?

C.V.-ul tău contează. Însă sunt lucruri care sunt mai importante decât un C.V. și le voi menționa imediat.

Ar trebui să te uiți la C.V.-ul tău la fel cum se uită un recrutor. Ceea ce înseamnă că va trebui să îți revizuiești C.V.-ul și să adaugi câteva lucruri.

Prin urmare, C.V.-ul tău ar trebui să includă lucruri precum:

  • Experiența anterioară;
  • Educație;
  • Reușite;
  • Abilități și cunoștințe conectate la diferite industrii (care îți sunt familiare).

Însă sunt alte lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere.

  • V.-ul tău nu trebuie să fie mai lung de două pagini;
  • V.-ul tău să fie cât mai curat din punct de vedere al formatării.

Și în timp ce toate aceste lucruri au sens pentru cariera ta actuală, când vine vorba de o schimbare în carieră, lucrurile devin puțin mai dificile.

Societatea în care trăim este sceptică și ar trebui să ai în minte că atunci când îți schimbi cariera, aplici la joburi la care nu ai o experiență vastă (sau nu ai deloc experiență).

Majoritatea recrutorilor și managerilor se vor uita la C.V.-ul tău, vor observa că ai făcut ceva diferit în trecut, și se vor întreba ce te-a făcut să îți schimbi cariera. La acea întrebare va trebui să ai un răspuns fantastic.

Așadar, cum răspunzi?

Imaginează-ți că ești la interviu și că trebuie să răspunzi la această întrebare simplu, dar dificilă. Cum răspunzi?

Un lucru mult mai important decât C.V.-ul

Ai putea crede că acest lucru este scrisoarea de recomandare. Sau că este portofoliul.

Da, aceste lucruri sunt la fel de importante precum C.V.-ul și ar trebui să le ai pregătite și actualizate. Însă C.V.-ul, scrisoarea de recomandare, și portofoliul nu sunt cele mai importante lucruri.

În schimb, relațiile tale sunt.

Oamenii pe care îi cunoști sunt cea mai importantă resursă. Uite de ce.

Imaginează-ți că aplici la 10 locuri de muncă și că nu primești niciun răspuns. Nu este capăt de lume, nu?

În continuare ești entuziasmat cu privire la schimbarea ta în carieră și aplici la încă 25 de locuri de muncă. Dar, în continuare, nu primești răspuns.

Apoi te duci la Google și cauți lucruri care au legătură cu numărul de locuri de muncă la care ar trebui să aplici pentru a îți găsi un loc de muncă. Înțelegi că este necesar să aplici la 50-100 de locuri de muncă, așa că te re-energizezi și continui să aplici.

O lună mai târziu, după ce ai aplicat la 100 de locuri de muncă, în continuare nu ai un răspuns.

C.V.-ul, scrisoarea de recomandare, și portofoliul sunt importante. Însă uneori nu sunt îndeajuns. Există cazuri în care este mai important să cunoști persoana potrivită decât să ai un C.V. impresionant.

Cum să găsești o companie pe care să o iubești

Aceasta este cea mai mare provocare atunci când treci printr-o schimbare în carieră.

Să găsești o companie pe care să o iubești este cu adevărat o provocare și ar trebui să fii foarte atent. Până la urmă, nu este ca și cum poți să te alături unei companii și să pleci după câteva săptămâni, iar apoi să repeți procesul până când găsești compania potrivită nevoilor tale.

Acest lucru nu pare prea fezabil.

În schimb, ar trebui să înveți să identifici compania respectivă înainte să te alături acesteia și sunt 3 lucruri cărora ar trebui să le acorzi atenție:

  1. Ce face compania
  2. Cum compania respectivă face ceea ce face
  3. De ce compania respectivă face ceea ce face

Ce face compania – prioritate scăzută

O companie poate face multe lucruri.

O companie poate face produse de înfrumusețare, poate oferi ateliere pentru lideri, sau poate construi filtre de apă.

Ce face o companie nu este atât de important pentru că ce face o companie este influențat de felul în care compania face ceea ce face.

Cum compania face ceea ce face – prioritate medie

Dacă o companie face produse de înfrumusețare, însă în procesul acesta trebuie să omoare delfini sau să polueze planeta pentru a își face produsele, atunci acesta este un steag roșu.

Pe de altă parte, dacă o companie oferă ateliere pentru lideri și observă rezultate dincolo de liderii cu care lucrează, atunci acesta este un steag verde.

De ce compania face ceea ce face – prioritate ridicată

Motivul pentru care o companie face ceea ce face este cel mai important atunci când vrei să găsești o companie pe care să o iubești.

Dacă principalul (și eventual singurul) motiv este să facă bani însă tu ești interesat să ai un impact social prin intermediul acțiunilor tale, atunci ar fi bine să nu alegi compania respectivă.

Având în minte aceste lucruri, asigură-te că știi aceste lucruri despre compania în care îți dorești să te alături.

Atunci când ești la interviu, întreabă recrutorul și managerul cu ce se ocupă compania (însă ar trebui să știi asta deja dinainte de interviu), cum face lucrul respectiv și care este motivul pentru care o face.

Cunoaște-ți valorile și punctele forte

Când treci printr-o schimbare în carieră, abilitățile tale s-ar putea să nu fie punctele tale forte.

De exemplu, dacă îți schimbi cariera din învățător în programator, atunci abilitatea de a preda este una din abilitățile tale principale. Însă este posibil să nu conteze foarte mult în rolul de programator, când ai de construit un website sau o aplicație.

Abilitatea ta de a comunica te poate ajuta să fii un mentor sau coordonator de echipă, însă vei ajunge în acel punct al carierei tale abia după ce ești foarte bun în rolul de programator. Iar acest lucru poate dura câțiva ani.

Prin urmare, cum știi care sunt punctele tale forte și valorile pentru noua ta carieră?

Când vine vorba de punctele tale forte, aș vrea să acorzi atenție la două lucruri:

  1. Ceea ce faci bine;
  2. Ceea ce îți oferă energie

Punct forte = ce faci bine + ce îți oferă energie.

Să continuăm cu exemplul anterior și să spunem că faci o schimbare de carieră din învățător în programator.

În acest caz, gândește-te la ce făceai bine ca învățător și la ce îți oferea energie.

Puteai face bine organizarea studenților însă fără să primești prea multă energie de la această activitate. În cazul acesta, nu vorbim despre un punct forte.

Pe de altă parte, îți plăcea la nebunie să vorbești despre lucrurile importante pentru elevii tău și să îi vezi cum cresc. Asta îți oferea foarte multă energie și se poate traduce ca un punct forte când vine vorba de ascultare și împărtășirea de informații.

Cu cât ai mai multă claritate cu privire la punctele tale forte, cu atât îți va fi mai ușor să te vinzi pentru a obține locul de muncă pe care ți-o dorești. În special atunci când C.V.-ul tău nu este cel mai impresionant lucru pe care îl ai.

Acum că am înțeles ce sunt punctele forte, să trecem la valori.

Pentru a păstra lucrurile simple, am scris și publicat recent un articol destul de stufos despre cum să îți analizezi rezultatele din trecut iar o parte din acel articol este despre identificarea valorilor. Vei descoperi acolo o listă cu peste 80 de valori din care să alegi și vei învăța cum să conectezi aceste valori cu diferite arii ale vieții tale. Pentru a citi articolul, apasă aici: Începe noul an prin introspecție cu analiza TPV.

Când este momentul prielnic pentru o schimbare în carieră?

Nu există niciodată momentul prielnic pentru o schimbare în carieră.

De fapt, acum poți fi într-o situație în care ai stabilitate, iar peste 6 luni să fii în mijlocul unei schimbări de carieră.

O schimbare în carieră poate fi planificată sau spontană, motiv pentru care nu există momentul ideal în care să faci asta.

În loc să te uiți la acest moment din punct de vedere al timpului, întrebându-te când să îți schimbi cariera și încercând să înțelegi dacă e mai bine să faci schimbarea la 40 sau 50 de ani, uite alte lucruri cărora să le acorzi atenție.

Continuă să înveți

Când vine vorba de o schimbare în carieră, ce înveți nu este la fel de important precum este obiceiul de a învăța.

Schimbarea carierei vine cu foarte multe responsabilități de învățare și, dacă nu ești pregătit să înveți și creierul tău nu este pregătit să absoarbă volume mari de informație într-un timp scurt, schimbarea de carieră va fi o povară.

Cu siguranță, ar fi fantastic să poți învăța de pe acum lucrurile care au legătură cu schimbarea ta de carieră de peste 5 ani. Însă nu știi cu adevărat ce așteptări să ai de la viitor.

Doar asigură-te că înveți ceva nou în fiecare lună și că ești implicat în procesul de învățare.

Cunoaște oameni noi

Să cunoști oameni noi poate face diferența. Oh… și ce diferență!

Imaginează-ți că faci trecerea de la învățător la programator. Cât de grozav ar fi să știi deja pe cineva care este programator cu experiență și că deja cunoaște industria? Ar fi fantastic!

Doar asigură-te că nu îți ignori viața socială și că întâlnești cât mai mulți oameni cu putință.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content