6 lucruri de făcut în Valencia în 20 de ore

După ce un prieten a tot insistat (ca un nebun) că ar trebui să călătoresc, am ales o destinație aleatorie și am trecut granița, pentru prima dată. În aventura asta, am descoperit câteva lucruri de făcut în Valencia.

Am fost doar pentru 2 zile și am mers mai mult de 25 de kilometri. Am ajuns să mă consider un explorator deoarece, în marea majoritate a timpului, mergeam pe străzi pe unde nu exista niciun turist.

*un turist este cineva care se ghidează după hartă
*un explorator este cineva care se ghidează după inimă și emoții

Dacă urmărești pașii pe care îi împărtășesc cu tine, te va costa mai puțin de 150 de euro să vizitezi Valencia pentru două zile, incluzând bilete de avion, metrou, cazare, și mâncare.

Înainte de vizită – Cumpărarea biletului de avion

În urmă cu două luni, un prieten insista să cumpăr un bilet de avion către o destinație aleatorie.

M-am dus pe website-ul Ryanair și am verificat dacă există vreo rută din Craiova către… oriunde în lume. După ce am văzut că pot să zbor către Valencia, am cumpărat biletul de avion fără să-mi pese de altceva.

Nu am citit politica companiei – de obicei n-o citesc. Însă când vine vorba de zboruri pe care poate aș vrea să le anulez, aș vrea să știu că nu există posibilitatea de a le anula – haha.

Așadar, am cumpărat un bilet dus-întors pe 22 Martie și m-a costat 53.22 euro.

Ca o paranteză scurtă, când am ajuns în aeroportul din Valencia, am întâlnit alți români care mi-au spus că ei cumpăraseră biletul cu doar 3 săptămâni în avans (nu două luni, ca mine) cu doar 30 de euro.

Avionul meu pleca pe 18 mai, din Craiova, la 20:55, și ajungea în Valencia la 23:10. De asemenea, pleca pe 21 mai din Valencia, la 6:55, și ajungea în Craiova la 11:05.

Căutarea cazării

Pentru că era prea devreme să rezerv ceva, m-am gândit să caut cazare pe Couchsurfing.

Le spuneam oamenilor că era prima dată când călătoream și că aveam nevoie de un loc în care să stau. Câțiva au răspuns și au zis că va trebui să-i contactez din nou, cu 2-3 săptămâni înainte de vizită.

Așadar, am așteptat. Iar apoi, când a venit luna mai, am început să-i contactez din nou și să găsesc oameni care să îmi poate oferi cazare prin Couchsurfing pentru câteva zile.

După ce am contactat mai mult de 30 de oameni și n-am avut niciun rezultat, m-am oprit din a încerca să găsesc cazare gratuită (lucru care ar fi fost ideal) și am început să caut cazare ieftină pe AirBnB sau Booking.

Pe AirBnB, poți sta în casele altor oameni și să plătești costuri mici pentru cazare.

Pe Booking, poți găsi locuri ieftine în care să stai, precum hosteluri.

Am avut noroc și am găsit cazare pe Booking – un hostel simpatic cu 15 euro pe noapte. Se numește The Rivel Hostel și am avut micul dejun inclus în respectivul preț.

Vizita – două zile întregi cu lucruri de făcut în Valencia

Știi acel moment când cineva îți zice că a zbura pentru prima dată este o experiență unică și că majorității îi este frică?

Ei bine, nu a fost cazul meu. Mi s-a părut chiar distractiv. Însă nu pot spune același lucru și despre persoana care stătea lângă mine.

Era o româncă, de aceeași vârstă cu mine, și era super speriată de zbor. De asemenea, cu ea era fiul ei de 5 ani. În timp ce pentru mine era super distractiv și îmi plăcea la nebunie să mă uit pe fereastră pentru a admira priveliștea, ea era aproape de un atac de panică.

Am stat de vorbă pe parcursul zborului și s-a mai relaxat.

Mi-am dat seama ca era o persoană foarte extrovertă care spunea cu voce tare tot ce gândea și m-am bucurat tare mult de conversație și companie.

Cel puțin până când, la un moment dat, aproape instant, situația a devenit foarte ciudată.

Copilul spune că vrea să meargă la toaletă.

În acel moment m-am gândit că nu o să se pișe pe scaun și că e îndeajuns de mult timp ca mama să-l ducă la baie. În secunda doi, o văd pe tipă că scoate o sticlă goală dintr-o geantă și își ajută copilul să se pișe în ea.

M-am gândit „…OK! Ăsta-i un nou nivel pentru lucrurile pe care le consider ciudate… Oamenii fac asta mereu în timpul zborurilor? Poate că ar trebui să iau o sticlă goală cu mine data viitoare când călătoresc.”

Trecând peste…

După ce am ajuns în aeroportul din Valencia, am început să solicit ghidaj astfel încât să ajung la metrou. Însă angajații din aeroport nu vorbeau engleză… what the fuck?!

A trebuit să mă învârt 5 minute până când am găsit pe cineva cu care să pot vorbi și să mă ajute. Spre norocul meu, am găsit alți români care m-au putut ghida și care erau aproape în aceeași situație ca și mine. În cele din urmă am reușit să găsim metroul.

De la aeroport până în orice parte a orașului, biletul costă 4.9 euro. De asemenea, țin minte că trebuia să păstrezi biletul pentru că trebuie să-l refolosești când părăsești stația de metrou.

Am mers pentru 25 de minute cu metroul și am ajuns la hostelul unde făcusem rezervare.

Am fost prea obosit așa că a trebuit să întreb de două ori cum îmi găsesc camera. Recepționista a menționat de două ori numărul patului meu, însă nu l-am auzit. De asemenea, era scris și pe brelocul de la chei.

Așadar, am mers sus și am adormit.

Însă! La ora 2 în mijlocul nopții, am fost trezit de recepționistă și de un tip pe care nu-l mai văzusem. Se pare că luasem patul tipului ăstuia și că trebuia să mă mut în patul meu. Din fericire, recepționista a fost simpatică și m-a lăsat să-mi continui somnul. Cu toate acestea, tipul insista că ăla-i patul în care el vrea să doarmă.

Prima zi cu lucruri de făcut în Valencia

M-am trezit dimineața devreme, în jurul orei 7:30.

Am stat în pat pentru încă 30 de minute și imediat după m-am dus să-mi fac un duș. Am terminat în jurul orei 8:15, mi-am luat rucsacul, și am coborât să mănânc micul dejun.

La 8:50 am plecat din hostel cu primul lucru în minte pe care voiam să-l vizitez: marea.

Însă nu am ales cel mai scurt traseu pentru că voiam să văd cum arată orașul. Așadar, am decis să mă plimb prin oraș și să-l descopăr plimbându-mă prin niște cartiere care nu păreau să fie destinate turiștilor.

Uite cum arată traseul meu din prima zi.

Valencia ziua 1

Am mers 17 kilometri (fără a calcula cât m-am plimbat prin locurile pe care le-am vizitat) și mi-a luat în jur de 10 ore.

Scopul primei zile a fost să simt orașul, să văd fețele oamenilor, și să mă duc la mare. Nu aveam în plan să vizitez Oceanograficul, dar am făcut-o. Și a fost fantastic. O să-ți spun imediat despre el.

Un lucru amuzant s-a întâmplat în prima zi. Undeva între kilometrii 12 și 13 (poți vedea marcajele pe hartă), am văzut un semn de circulație pe care era „Valencia >”. În acel moment am realizat că eram la un pas de a părăsi orașul și am început să râd.

În jurul orei 18:30 m-am întors la The Rivel Hostel, am făcut un duș, și am urcat în cameră. M-am pus și pat și am văzut un film. Eram foarte obosit, așa că am adormit în jurul orei 21:45.

Însă la scurt timp după ce am adormit, tipul din noaptea anterioară voia din nou ceva.

Îți amintești de tipul de care îți spuneam în noaptea anterioară, nu? Cel care se plângea că dormeam în patul lui și nu al meu.

Ei bine, paturile ăstea erau în aceeași încăpere, la 3 metri distanță unele de celelalte.

Era 22:30 și tipul ăsta mă trezește, îmi spune că nu e patul meu și că trebuie să mă mut. Am crezut că glumește și i-am spus că am vorbit despre asta cu o noapte înainte.

Dintr-o dată, începe să zbiere.

„I do this! I do this!”

Eram surprins și totodată prea sătul de el și pretențiile lui. Așa că m-am mutat și l-am lăsat să se agite.

Îmi aduc aminte că am adormit la 00:15 și el nu era în patul lui. Când m-am trezit, ziua următoare, aproape la 8:00, nu era nici atunci în pat. Era ca și cum nici nu dormise acolo.

A doua zi cu lucruri de făcut în Valencia

Am fost trezit de un alt tip căzând din pat.

Îmi aduc aminte că am auzit un zgomot puternic și că tipul ăsta bălmăjea ceva. M-am uitat să văd ce se întâmplă și tipul era pe jos. După ce l-am întrebat dacă e ok, a început să bălmăjească iar ceva. De fiecare dată în spaniolă, așa că l-am lăsat să-și continue ritualul de înjurături de dimineață – cel puțin asta cred că făcea.

Imediat după, am făcut un duș, m-am dus jos cu rucsacul, și am luat micul dejun.

Am lucrat puțin pe laptop și în jurul orei 11:00 am plecat de la hostel și mi-am făcut și check-out-ul.

În această a doua zi am avut în minte să vizitez câteva lucruri – ceva muzee și alte câteva atracții. Îți spun ce am vizitat în câteva minute.

Uite cum arată traseul meu din a doua zi.

Am mers mai mult de 10 kilometri (fără a calcula cât m-am plimbat prin locurile pe care le-am vizitat) și mi-a luat în jur de 7 sau 8 ore.

Imediat după m-am dus direct la metrou și m-am îndreptat către aeroport.

6 lucruri de făcut în Valencia în 20 de ore, cu buget mic

Am împărțit totul în câteva categorii.

1. Să simți orașul

Ăsta-i lucrul pe care l-am făcut în mare parte din prima zi.

Când am plecat de la hostel, în prima zi, am vrut să mă duc la mare. Însă în drumul meu către mare, m-am plimbat lent și am admirat arhitectura orașului. Am încercat să descopăr cât mai multe lucruri care, de obicei, nu sunt accesibile turiștilor.

Am văzut foarte multe locuri simpatice și mi-am umplut sufletul cu emoțiile livrate de spiritul străzilor.

Mai mult de atât, poți aborda localnici și să-i întrebi întrebări simple precum „Care este lucrul pe care-l iubești cel mai mult la Valencia?” sau „Care este cel mai important loc pe care ar trebui să-l vizitez în Valencia?”

Să comunici cu localnicii te va conecta la energia orașului și acea energie te va inspira.

2. Să mergi la mare

Să-mi fie rușine că nu am vizitat încă marea în România. Însă sunt bucuros că am vizitat marea în Valencia.

Poți găsi locuri interesante (precum zone foarte mari – nu doar de plajă) unde poți medita fără ca cineva să te deranjeze. De asemenea, poți înota în mare sau poți doar să-ți înmoi tălpile în nisipul umed și să te relaxezi.

Însă mai interesant de atât este că poți admira arta din nisip realizată de câțiva oameni care par să fie foarte răbdători.

Să fiu lângă Marea Iberică m-a relaxat atât de mult încât am început să mă gândesc la viața mea și la obstacolele avute până acum. Chiar atunci, în acel moment, am deschis jurnalul și am scris în el lucruri pe care le vreau și care sunt următorii doi pași pe care să-i fac atunci când mă întorc acasă.

3. Să vizitezi muzee și parcuri

Valencia e plină de muzee (și alte clădiri) pe care le poți vizita. Multe din ele sunt cu intrare liberă.

În a doua zi, am vizitat următoarele: Museu de Belles Arts, Porta de Serrans, Museu de Prehistoria, Museu de les Ciencies și am trecut pe la Hemisferic IMAX și Palau de les Arts Reina Sofia (Opera Valencia).

De asemenea, am vrut să vizitez și Museo Taurino, însă era închis.

În ceea ce privește parcurile, acestea sunt foarte multe. Am vizitat Gulliver Park și mi-a plăcut tare mult. Dacă vrei să descoperi parcurile din Valencia, tot ce trebuie să faci este să te duci pe Google Maps și să dai zoom-in acolo unde vezi spațiu verde. Cu siguranța va fi un parc pe care merită să-l vizitezi.

Mic dejun gratuit și tur al orașului gratuit cu The River Hostel

Dacă alegi acest hostel, vei avea un mic dejun gratuit în prețul de 15 euro pe noapte. De asemenea, de joi până luni, vei avea un tur gratuit al orașului.

Am decis să nu mă alături turului pentru că am considerat că mă voi plictisi.

Dacă este un grup de oameni cu care călătorești, trebuie să te oprești de fiecare dată când grupul se oprește. Și poate că sunt lucruri de care nu te vei bucura la fel de mult ca grupul. Așadar, în loc să fiu plictisit în timp ce călătoresc cu un grup de oameni, de ce să nu fiu entuziasmat în timp ce descopăr lucrurile de unul singur?

Până acum, zero costuri pentru aceste lucruri de făcut în Valencia

Așa cum observi, nu am menționat nimic de bani până acum.

Așadar, dacă plătești doar pentru avion, metrou, cazare și mâncare, vei cheltui mai puțin de 100 de euro.

  • Bilet dus-întors cu avionul: între 30 și 50 de euro;
  • Cazare pentru două nopți: 30 de euro;
  • Bilete de metrou: 10 euro;
  • Mâncare pentru două zile: 10 euro;

Poți cheltui încă 50 de euro? Dacă poți, uite alte câteva lucruri pe care le ai la dispoziție.

4. Vizitează oceanograficul

ESTE CU ADEVĂRAT UIMITOR!

Am văzut foarte multe specii de pești, păsări, mamifere, fluturi, crocodili, delfini, și așa mai departe.

Mi-a luat mai mult de 3 ore să văd totul și eram puțin pe fugă. Să văd atât de multe specii diferite m-a făcut să realizez că nu suntem singuri pe pământul ăsta.

5. Mănâncă mâncare tradițională

Nu intra în primul local pe care-l vezi, mai ales dacă este în mijlocul orașului.

În timp ce te plimbi prin oraș, încearcă să găsești un loc care te inspiră și unde angajații nu vorbesc prea bine (sau deloc) engleza. În felul aceasta știi că nu plătești extra doar pentru că ești turist.

Nu am încercat nicio mâncare tradițională pentru că nu mă dau în vânt după mâncare.

De asemenea, am menționat mai devreme că poți să trăiești cu 5 euro pe zi pentru mâncare.

Dacă te duci la un supermarket, vei putea să cumperi o sticlă de apă de 1.5 litri pentru 0.25 – 0.45 euro. Poți să cumperi fructe (1 euro pentru 4-6 banane) sau sandwichuri (1-2 euro pentru un sandwich). De asemenea, îmi aduc aminte că am văzut un loc unde puteai să cumperi o pizza mică pentru 1 euro.

6. Ai mai mult de 20 de ore la dispoziție?

Pentru că sunt curios, am căutat evenimente care au loc în Valencia. Și care-i cel mai bun loc pentru a căuta evenimente? Facebook!

Îmi aduc aminte că am găsit un eveniment de tip teatru forum și că am vrut să mă duc, însă nu aveam timp. Cu toate că biletul era 5 euro, sunt sigur că găseam evenimente și cu intrare gratuită.

Uite link către eveniment: http://www.lafabricadehielo.net/evento/artes-escenicas/que-hacemos-con-la-abuela/.

Nu, nu vorbesc deloc spaniola. Dacă ești ca mine, fără să înțelegi sau să vorbești spaniola, nu ar trebui să te limitezi din punctul ăsta de vedere. Doar încearcă să te distrezi.

Gânduri generale despre lucruri de făcut în Valencia

Îmi place mult orașul.

Este foarte prietenos cu bicicliștii – oriunde vrei să ajungi, ai pistă pentru biciclete și poți închiria biciclete oricând. De asemenea, în parcuri vei vedea mereu alergători și sunt șanse mari ca la fiecare câteva minute să treacă un alergător pe lângă tine.

Orașul este foarte curat și, dacă dorești, poți sta pe iarbă să te relaxezi, să citești o carte, sau să te bronzezi.

Cu siguranță, îl voi vizita din nou cândva. Iar dacă ar trebui să aleg, ar fi cu siguranță unul din orașele în care aș trăi pentru ceva timp.

Lucruri generale pe care le-am învățat despre călătorii și pe care le voi evita în viitor

  1. Nu cumpăra bilet de metrou pentru ziua următoare – pur și simplu va expira;
  2. Nu plăti pentru ultima noapte de cazare dacă avionul pleacă dimineața devreme – mai bine dormi în aeroport;
  3. Nu cumpăra nimic din centrul orașului – este prea scump;
  4. Încearcă să găsești cazare pe Couchsurfing sau AirBnB și să ai propria cameră – uneori vei întâlni un nebun care te va trezi în mijlocul nopți doar pentru că ai ales patul greșit.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content