Îmi place să citesc însă să citesc zilnic nu este unul din obiceiurile mele.
În trecut, când voiam să citesc o carte, citeam pentru câteva zile la rând iar apoi luam pauză. Acea pauză putea să fie de câteva zile sau chiar de câteva săptămâni. Iar după ce citeam cartea respectivă, luam o altă pauză, de câteva săptămâni până la câteva luni.
Însă ceva s-a întâmplat recent și, în ultimele două săptămâni am citit două cărți. Acum am zile când citesc de câte 2-3 ori pe zi, câte 30 de minute de fiecare dată.
Cum am început să citesc zilnic
Aproape cu o lună în urmă, am fost contactat de o organizație pentru câteva activități legate de business.
Și mi-am dorit să fiu pregătit pentru respectiva întâlnire, așa că am început să fac research în legătură cu potențialul client.
Pe scurt, am căutat tot ce am putut despre el pe internet și am dat click pe mai mult de 30 de link-uri găsite pe Google. După ce am citit toate articolele, știrile și am ascultat două podcasturi, m-am simțit pregătit pentru discuția inițială. Însă ce am descoperit în timpul cercetării a fost foarte valoros.
În unul din podcast-uri, CEO-ul companiei cu care urma să intru în legătură spunea că citește zilnic și că citește zilnic de mai bine de 10 ani. Asta m-a făcut curios.
Apoi a continuat să își împărtășească metoda simplă.
- Cumpără cărți de pe Amazon în format Kindle
- Instalează aplicația Kindle pe telefon
- Începe să citești
Este atât de simplu.
De îndată ce am auzit, ceva s-a declanșat în mine.
„Îmi folosesc telefonul zilnic oricum. De ce să nu încerc?” este ce mi-am spus aproape imediat după ce am auzit metoda.
Am instalat imediat aplicația Kindle pe telefon, m-am dus pe Amazon, am comandat Cea de-a treia ușă, și am început să o citesc. O săptămână mai târziu, terminasem de citit cartea.
În ziua următoare am comandat Sufletul neînlănțuit și am început să o citesc. 8 zile mai târziu (ieri) am terminat-o și eram din nou fericit cu reușita mea.
Astăzi, am o altă carte și abia aștept să termin de scris articolul pentru a citi din nou.
Apropo, citesc foarte mult în engleză și cărțile disponibile pe Amazon sunt în engleză. Și îmi notez tot în engleză. Motiv pentru care vei vedea câteva lucruri în engleză în acest articol. Iar dacă dai click pe cărțile menționate mai sus, link-urile te vor duce către Libris.
Această metodă simplă de citit zilnic îmi înlocuiește un obicei nesănătos pe care îl aveam
Obișnuiam să pierd câte 15-30 de minute în fiecare zi, pe Instagram, uitându-mă la reels. Uneori mai mult de atât.
În timp ce găseam câteva chestii interesante (așa am descoperit cartea Sufletul neînlănțuit), în cele din urmă era o pierde de timp.
În acest moment, în continuare mă uit la reels pe Instagram. Însă mă opresc după 2-3 minute și mă întorc la citit. Tot ce trebuie să fac este să închid Instagram și să deschid Kindle app.
Atât de simplu este.
Păstrează-ți notițele organizate
În aplicația Kindle, poți să faci highlight la paragrafele care ți se par interesante și cam atât.
Însă ce se întâmplă dacă, atunci când citești o carte, îți dorești să organizezi mai bine, pe categorii sau subiecte, lucrurile valoroase pe care le citești.
Ei bine, am găsit o aplicație care să mă ajute să fac asta.
În timp ce fac highlight la paragrafe în Kindle app, le copiez și în Bear App.
Uite un screenshot din Bear App, cu toate etichetele mele de până acum. Am început să o folosesc atunci când am început să citesc cărți cu Kindle, de pe telefon. Așa că toate etichetele mele sunt despre cărțile pe care ți le-am recomandat mai sus.
Uite alt screenshot cu o notiță:
După cum observi, sub notiță sunt etichetele folosite.
Este atât de ușor să organizez paragrafele preferate și pot să citesc cu ușurință notițele fiecărei categorii.
Dacă îți place să fii la fel de organizat ca mine, îți recomand să instalezi Bear App. Eu folosesc versiunea gratuită și este mai mult decât îndeajuns.
Mentalitatea din spatele cititului zilnic
Mă gândesc la obiceiul de a citi în fiecare zi și încerc să înțeleg ceva.
„Dacă citesc zilnic, când pun în practică ce citesc?” este ceva ce continui să mă întreb.
În trecut, obișnuiam să cred că trebuie să devin pragmatic cu privire la lucrurile pe care le citesc. Iar pentru unele lucruri pe care le citesc, cred că este adevărat. Însă este în același timp și un mit.
În viață, experimentăm două felul de lucruri: pe acelea pe care tu le faci să se întâmple și pe acelea care se întâmplă oricum.
Timp de foarte mulți ani, cultura vestică a fost obsedată cu a face lucruri și nu a oferit spațiu lucrurilor să se manifeste.
Suntem atât de obsedați de a încerca să avem control total. Este ceea ce ne face să credem că doar dacă facem ceva, ceva se va întâmpla. Este un mit și realitatea este că sunt (foarte) multe lucruri care se întâmplă fără implicarea noastră. Și aceste lucruri ne influențează foarte mult viața.
Prin urmare, în timp ce citesc zilnic, încerc să renunț la ideea că trebuie să pun în practică tot ce citesc. Este ceva ce încerc de ceva timp.
În acest moment, renunțarea și observarea par o abordare mai bună.
Cu prietenie și optimism,
David