Devino un coach certificat ICF: Secretele certificării
Am reușit! În sfârșit am devenit un executive coach certificat ICF.
După o călătorie de un an, cu peste 130 de ore de training, 100 de ore de practică, 3 cărți citite, și peste 5500 de euro investiți, am primit certificarea împreună cu o diplomă strălucitoare care sune că sunt coach certificat ICF.
În timp ce sunt entuziasmat de oportunitățile din viitorul apropiat, în continuare consider că este bine să te educi prin intermediul experienței personale. De fapt, nu recomand nimănui să studieze ceva doar pentru a avea o diplomă. Acea diplomă, în marea majoritate a cazurilor, nu are niciun folos și, cu cât am făcut mai multă cercetare în jurul ICF, cu atât am avut același sentiment și despre certificarea ICF.
Înainte de a continua, ICF este un acronim pentru International Coaching Federation. Și din moment ce ai dat ai accesat acest articol și ai început să îl citești, înseamnă că ești interesat să devii un coach certificat ICF.
În acest articol, vei descoperi călătoria mea către certificare. Îți voi împărtăși cum am început să fac coaching și ce m-a făcut să vreau să mă certific. Voi împărtăși cu tine informații generale despre ICF, despre durata și costurile procesului de training, și alte câteva lucruri pe care nu mi le-a spus nimeni, dar pe care le-am descoperit prin implicare.
Cum am început să fac coaching
Lucrez ca freelance digital marketing din 2012 și am început să scriu despre dezvoltare personală în 2009, iar scrisul împreună cu dezvoltarea personală mi-au devenit pasiuni mai târziu, în 2012-2013.
În același timp, în 2013, mi-am găsit primul mentor, și pentru următorii 4-5 ani, am învățat de la el foarte multe despre lumea corporate, public speaking, training, și coaching. Mulțumită mentorului meu de atunci, am avut șansa de a construi o fundație solidă pentru înțelegerea multor activități conectate la business.
Combinând puținele cunoștințe pe care le aveam despre coaching cu pasiunea mea pentru dezvoltare personală, am început să îi ajut pe ceilalți și am făcut coaching cu oamenii de fiecare dată când am avut ocazia.
Eram obsedat! Atât de obsedat încât am deranjat multă lume.
Însă obsesia mea cu a ajuta alți oameni a fost ce mi-a adus primul client.
Așa cum am spus, eram freelance digital marketer și aveam clienți în marketing. În 2018, am avut primul client pe coaching, care la început mi-a fost client în marketing. Așa am început.
Nu aveam training sau certificare de coach, însă aveam multă experiență din toate lucrurile pe care le-am făcut în legătură cu dezvoltarea personală.
Ce m-a făcut să vreau să devin un coach certificat ICF
La un moment dat, mi-am dorit să am un impact mai mare prin coaching.
Primul meu client a fost un antreprenor care avea o mică agenție de marketing, cu 1-2 angajați. Următorul client a fost similar. Însă puțin câte puțin, am ajuns la a face coaching cu antreprenori ale căror business-uri aveau 10-15 angajați.
În 2021, mă uitam la activitatea mea și m-am decis că vreau să am un impact mai mare prin coaching, așa că am început să caut modalități prin care să fac asta.
Un an mai târziu, după ce am tot căutat răspunsuri, o prietenă m-a pus în legătură cu un coach certificat, pe care prietena mea îl cunoștea personal.
Așa am aflat de ICF și, după ce am făcut și mai mult research, am înțeles că este una din cele mai mari organizații de coaching din lume.
Informații generale despre ICF
ICF este un acronim care înseamnă International Coaching Federation (sau Federația Internatională de Coaching) și, în martie 2021, ICF avea 44035 membri în 151 de țări.
Dacă ești membru ICF, nu înseamnă că ești certificat. De asemenea, dacă ești certificat, nu înseamnă că ești membru ICF.
A fi coach certificat ICF și a fi membru ICF sunt două lucruri diferite. Devii certificat după un număr de ore de training, ore de practică și un examen. Iar statutul de membru îl capeți după ce plătești o sumă de bani.
Sunt două motive pentru care să devii membru:
- Dacă devii membru înainte să ai examen, vei primi o reducere pentru costurile examenului;
- Îți va oferi oportunitatea să te conectezi cu diverși coach-i certificați din întreaga lume și să faci voluntariat pentru diferite activități ICF. Este o oportunitate bună dacă vrei să devii un coach certificat ICF și vrei să cunoști oamenii și organizația.
Există și un al treilea motiv, însă trebuie să fii și coach certificat ICF, nu doar membru. Când ești atât membru cât și coach, ai acces la tot felul de resurse de învățare, precum articole, PDF-uri, webinarii, și așa mai departe.
Când am devenit membru și mi-am planificat examenul, pentru martie 2023, costurile erau următoarele:
- Membership ICF: $245
- Examen ICF: $325
Însă sunt două reduceri disponibile.
Dacă devii membru, primești $150 reducere pentru costul examenului, ceea ce înseamnă că plătești $175 în loc de $325.
De asemenea, mai există un discount ascuns pe care l-am descoperit din greșeală.
Am vrut să îmi creez un cont de membru cu două luni înainte de examen și, pentru a crea contul de membru, a trebuit să plătesc costul de membership.
Am amânat plata respectivă până când automatizările de marketing se pare că au fost în favoarea mea. La câteva zile după ce am încercat să îmi fac cont de membru (însă nu am făcut plata), am primit un email cu 10% reducere pentru costul membership-ului. Astfel am ajuns să plătesc $220 în loc de $245.
Așadar, în loc să plătesc $570, am plătit doar $400. O reducere totală de $170 sau 30%.
Cerințe pentru examenul ICF
Există câteva certificări diferite și îți recomand să verifici site-ul ICF. Aceștia au creat un website specific pe care îl poți accesa când îți dorești să devii coach certificat ICF. Vezi aici: becomea.coach
Însă voi împărtăși cu tine despre certificarea mea și perioada de training fără să menționez ce organizație mi-a oferit trainingul.
Există trei nivele de certificare:
- Associate Certified Coach (ACC) – ai finalizat 60 de ore de educație de coaching și ai 100 de ore de practică
- Professional Certified Coach (PCC) – ai finalizat 125 de ore de educație de coaching și ai peste 500 de ore de practică
- Master Certified Coach (MCC) – ai certificarea PCC, finalizat 200 de ore de educație de coaching, și ai 2500 de ore de practică
Trainingul pe care l-am primit a fost acreditat cu ICF – ACTP și a avut o durată de 138.6 ore, care este îndeajuns pentru certificarea PCC.
Chiar dacă nu am încă cele 500 de ore de practică pentru PCC, am mai multe ore decât educație decât este necesar pentru PCC. Asta înseamnă că atunci când ajung la cele 500 de ore de practică, pot să aplic pentru PCC și nu voi avea nevoie de nimic altceva.
Oricând te decizi să devii un coach certificat ICF, asigură-te că primești un training de cel puțin 125 de ore.
Mi-am început perioada de training în mai 2022 și am finalizat-o în noiembrie 2022. Costul early bird a fost de 5200 de euro, pe care am putut să îl plătesc în 3 rate.
Trainingul a fost online, pe Zoom, și am avut parte de mentoring și activități plactice incluse.
Cum am făcut primele 100 de ore de practică
Au fost câteva lucruri pe care le-am făcut pentru a ajunge la 100 de ore de practică.
În cazul meu, aveam experiență anterioară de coaching, și am vrut să folosesc și acele ore. Însă ICF nu mi-a dat voie și poți să începi să numeri orele de coaching din momentul în care ai început perioada de training.
Din moment ce mi-am început educația pe 16 mai 2022, puteam să încep să contorizez orele de coaching doar din ziua respectivă. Însă pentru că am fost atât de implicat în procesul de învățare, am început să caut clienți abia la jumătatea lui iunie 2022 și am finalizat cele 100 de ore de practică în februarie 2023.
În primul rând, am contactat pe toată lumea pe care o cunoșteam și le-am spus despre ce fac. Am contactat clienți vechi, prieteni, și prieteni de-ai prietenilor. Pe scurt, mi-am întins brațele oricât de mult am putut și am încercat să ajung la cât mai mulți oameni.
După ce am ajuns la 70-75 de ore, am cerut ajutorul facilitatorilor din programul de training și mi-au recomandat o platformă foarte bună.
Platforma se numește ReciproCoach și este fantastică din două motive:
- Ai acces la coaching de calitate pentru un cost foarte mic
În general, o ședință de coaching (de o oră) pornește de la 150 de euro și poate să ajungă la câteva mii de euro.
Pe ReciproCoach, prin intermediul Peer Coaching, ai acces la un program de 6 ore de coaching (30-60 de minute pe ședință) pentru doar 50 de euro pentru toate ședințele.
În același timp (și așa mi-am făcut peste 20 de ore de practică), trebuie să faci și tu coaching cu cineva la rândul tău.
- Faci coaching cu oameni fantastici
Am fost îndeajuns de norocos să întâlnesc oameni fantastici și să lucrez cu ei din rolul de coach. Unul a fost directorul executiv de la J.P. Morgan, altul a fost un antreprenor cu 20 de ani experiență, iar al treilea a fost un manager de produs cu titlul Forbes 30 Under 30.
Cu astfel de clienți, ai parte de experiență reală de coaching, înțelegi cine ești ca și coach și unde să te îmbunătățești, chiar dacă nu îți oferă un venit în momentul respectiv.
Oh, și încă ceva foarte important.
Din primele 100 de ore de practică, poți oferi 25 gratuit.
Din primele 500 de ore de practică, poți oferi 75 gratuit.
Iar pentru primele 100 de ore de practică, cele plătite pot avea costuri precum:
- O donație: persoana cu care faci coaching poate să doneze o sumă de bani (poate fi chiar 50 de lei) către o cauză caritabilă;
- Un serviciu: persoana cu care faci coaching poate să îți ofere ceva la schimb (corectură de texte, traduceri, lecții de dans);
- O masă în oraș: persoana cu care faci coaching poate să îți facă cinste cu o cafea sau o masă în oraș.
Mi s-a spus că astfel de plăți sunt valide pentru primele 100 de ore de coaching.
Lucruri importante de știut înainte să devii un coach certificat ICF
Sunt câteva lucruri cu adevărat importante, pe care mi-aș fi dorit să le știu dinainte de a începe procesul de certificare.
În primul rând, nu te atașa prea tare de ideea intrării într-o organizație imediat după ce devii certificat.
Așa cum aș spus mai devreme, o prietenă m-a pus în legătură cu un coach certificat pe care prietena mea îl cunoștea personal. Acest coach certificat are rolul de „Global Chair” (orice ar însemna asta) în cadrul organizației care mi-a oferit training.
În primul apel pe care l-am avut cu el, mi-a promis că mă pot alătura organizației după ce mă certific. Însă nu și-a ținut promisiunea și am fost super frustrat din cauza asta.
Fii atent să nu pici în aceeași capcană. Dacă ai oportunitatea să te alături unei organizații, atunci este fantastic. Însă diminuează-ți așteptările.
În al doilea rând, sunt foarte multe platforme unde poți să faci coaching ca și coach certificat. BetterUp este una din ele. Însă nu mi-a spus nimeni că trebuie să fiu certificat la nivelul PCC pentru a putea să mă alătur acestor platforme.
În al treilea rând, nu te baza pe ICF (ca organizație) pentru orice crezi că ai nevoie pentru cariera ta de coach.
Din punctul în care am devenit certificat (în urmă cu două luni), ICF mi-a oferit două oportunități să comunic cu potențiali clienți și am vorbit în total cu 7 oameni diferiți. Doar unul din ei reprezenta o companie.
Nu s-a întâmplat nimic încă și nici nu am așteptarea că se va întâmpla. Încerc să rămân în continuare curios în timp ce încerc să înțeleg ICF ca și organizație.
Certificarea pe care o obții este doar o certificare și atât.
În cele din urmă, este responsabilitatea ta, ca și coach, să îți găsești clienți și este responsabilitatea ta să te implici și cunoști oameni. Este important pentru că, dacă nu ai clienți, nu îți poți practica abilitățile de coach. Păstrează asta în minte înainte să devii un coach certificat ICF.
ICF în România
Am avut o experiență foarte neplăcută cu ICF în România.
Pe scurt, foarte mult pupincurism și vei înțelege imediat ce s-a întâmplat, prin intermediul următoarelor două situații.
Mi-am dorit să fac voluntariat pentru ICF România, pentru a cunoaște oamenii și pentru a mă implica în organizație.
După ce am făcut puțin research cu privire la membri, am ajuns să mă văd cu un coach certificat PCC și am povestit despre coaching și ICF. Aceasta m-a pus în legătură cu vice-președintele ICF România și mi-a spus să îl contactez.
După ce i-am scris vice-președintelui și ne-am auzit la telefon, a rămas că rămâne cineva către mine, și nu a mai revenit nimeni. La 6-8 luni după, cineva din ICF mă sună să mă întrebe dacă vreau să mă alături organizației, fără să știe ce s-a întâmplat anterior. Când i-am spus, s-a mirat și i-am urat baftă.
Asta a fost prima situație.
A doua situație a avut legătură cu un eveniment ICF, când diverși coachi certificați ICF și membri ICF românia au fost puși în legătură cu compania Autonom. Am fost prezenți în jur de 10 coach-i la acea întâlnire (pe Zoom) și a trebuit să ne prezentăm. Asta a fost tot.
Când am trimis mailuri către Autonom să înțeleg ce se întâmplă, nu mi-a răspuns nimeni la email-uri. Am trimis 3 mail-uri în care am încercat să înțeleg ce se întâmplă mai departe și care a fost scopul apelului. Nu am primit răspuns. Cel puțin până la al 4-lea mail, când am făcut puțin research, am găsit email-ul CEO-ului Autonom și l-am pus in CC. Atunci s-au panicat și au răspuns, însă în momentul respectiv nu m-a mai interesat să colaborez cu ei.
Explicația? Probabil că au avut agende ascunse, oricare ar fi fost acestea.

Cuvinte finale
A fi un coach certificat ICF pare o oportunitate fantastică să lucrezi cu mai mulți oameni.
Am decis să îmi iau certificarea pentru a ajuta directori și lideri și întreaga perioadă de training a fost în jurul nevoii mele de a lucra cu oameni în astfel de rolul. Însă poți deveni și life coach, nu neapărat executive coach. Totul depinde de ce fel de training îți alegi.
De asemenea, să ai în vedere că dacă ești certificat, nu înseamnă că ajungi să practici coaching imediat. Totul depinde de abilitatea ta de a face networking și a cunoaște oameni.
Cu prietenie și optimism,
David