Fericirea noastră este conectată la atenția celorlalți

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

S-a întâmplat de prea multe ori să ajung la punctul în care am terminat ceva și să mă simt prost pentru că acel lucru era necunoscut altora, fără să-mi dau seama că fericirea noastră, ca oameni, depinde de atenția celorlalți.

Deși am încercat să corectez în timp lucrul acesta, într-un fel încă se întâmplă. Într-un fel, încă mai caut aprobarea celorlalți și am dorința stupidă de a ști că ceilalți găsesc ceva plăcut în munca mea.

E ca și cum ai încerca să fii prieten cu toată lumea. E ca și cum ai vrea să satisfaci pe toată lumea. Și nevoia de a face lucrul acesta este direct conectată la cât de fericit mă simt cu rezultatele pe care le am.

Fericirea mea ar trebui să fie despre mine și nu ar trebui să conteze dacă munca mea impactează pe cineva sau nu – însă contează. Nu ar trebui să conteze cum mă văd eu prin ochii celorlalți – însă contează.

Și iată-mă, într-un loc în care încerc să mă concentrez asupra fericirii mele fără să o conectez la ce cred ceilalți, încercând în același timp să ofer valoare celorlalți prin munca mea, astfel încât ceilalți să își poată îmbunătăți viața.

Se simte bine când ceilalți sunt atenți la ce faci

S-ar putea spune că satisfacția este bună în general, dar există un anumit tip de satisfacție (cumva incomparabil) atunci când vine vorba de cât de mulți oameni sunt atenți la munca ta.

Sentimentul din spatele acestei satisfacții este legat de standardele societății prin intermediul celor din jurul tău și a ceea ce ei gândesc și simt despre ceea ce tu faci.

Este ca și cum ai încerca să ai succes doar simțindu-te extraordinar într-o lume în care succesul se măsoară prin câți bani câștigi. A te simți grozav nu are nicio legătură cu modul în care societatea definește succesul. Pentru societate, a te simți grozav este doar o stare și nimic mai mult.

Dar dacă te simți minunat în fiecare zi, pentru tot restul vieții tale, ar trebui să fii considerat un succes, nu? Cu siguranță, dar asta se aplică numai celor care pot vedea dincolo de dogma societății.

Același lucru se întâmplă cu satisfacția rezultată din cât de mult oamenii sunt atenți la ceea ce faci tu.

Se simte bine atunci când se întâmplă. Se simte bine cu adevărat. Dar se va simți fantastic atunci când vei putea trece dincolo de punctul de vedere al celorlalți și vei putea face lucruri doar pentru tine.

Fericirea noastră are legătură cu incapacitatea de a trăi pe cont propriu

Cred că, înainte să învățăm cum să fim noi înșine și să facem ceva fără aprobarea altora, suntem prinși într-un mediu în care suntem înconjurați de oameni care încearcă întotdeauna să ne ajute.

Este în natura noastră să-i ajutăm pe cei apropiați. Și natura asta ne face în cele din urmă să depindem de ce au de spus alții despre ceea ce facem noi. Chiar dacă este posibil să nu avem nevoie de ajutor, simțim nevoia să vedem, să auzim și să simțim că ceea ce facem este cel puțin decent în ochii celorlalți.

Se știe că suntem creaturi sociale și că avem nevoie de alții în jurul nostru. Dar nu ar trebui să ne înconjurăm de oameni doar pentru că avem nevoie de aprobarea lor.

Și înțeleg… Când cineva pe care îl respecți spune că ceea ce ai făcut este grozav, chiar în acel moment începi să te simți uimitor despre tine însuți și ajungi să porți cu tine cuvintele și emoția din spatele complimentelor timp de câțiva ani – poate pentru tot restul vieții tale.

Dar același lucru se întâmplă și atunci când aprobarea de care ai nevoie nu este acolo. Și ceea ce s-ar fi putut simți ca fericire, se va simți acum ca tristețe.

În schimb, ar trebui să învățăm cum să căutăm aprobarea în interiorul nostru astfel încât fericirea noastră să depindă doar de noi.

Cercul social îți afectează profund fericirea

Cercul social în care ajungi este precum o loterie.

Este suma experiențelor din trecut și cât de bine ai fost capabil să dezvolți relații semnificative în interiorul acelor experiențe. Și este o loterie pentru că s-ar putea să mergi la un eveniment și să găsești pe cineva care ar putea fi un prieten uimitor pentru tine în viitor. Însă faptul că nu ai avut mai mult de 5 minute să vorbiți pentru că trebuia să pleci, înseamnă că nu s-a putut întâmpla nimic.

Având în vedere RNG-ul (generatorul de numere aleatorii – random number generator) din spatele cercurilor noastre sociale, mă face să cred că același RNG are multe de spus atunci când vine vorba de fericirea noastră.

Dacă ești cineva care are nevoie de aprobarea celor din jur, dar nu ai reușit să te înconjori cu oameni care te susțin, vei ajunge într-un loc în care fie nu vei avea un cerc social, fie vei avea un cerc social care nu te va susține. În ambele cazuri, dacă nevoia ta de aprobare este prea mare, vei avea frustrări.

Cercul social pe care îl avem are un impact mai mare decât crezi pentru fericirea noastră.

În cazul meu, când am devenit conștient de cât de important este acest lucru, am trecut printr-un proces de îndepărtare a oamenilor din viața mea și am ajuns să păstrez doar câțiva. Dar cei care sunt încă în viața mea sunt acei oameni aproape de un perfect match pentru ce am nevoie, fie că vorbim de aprobare, divertisment, sfaturi sau orice altceva.

Echilibrul dintre singurătatea și fericirea noastră

Cu cât cercul tău social este mai mare, cu atât te vei simți mai puțin singur. Însă cu cât cercul tău social este mai mare, cu atât vei fi mai puțin fericit.

S-ar putea să simți că trebuie să alegi între a fi singur și fericit sau a avea prieteni și a nu te simți la fel de fericit. Dar, pentru că nu știm cu adevărat cum să fim singuri, vom ajunge să fim singuri și să nu ne simțim fericiți.

Acestea fiind spuse, unde este echilibrul?

Echilibrul este ceva la care ajungi după ce ai experimentat ambele părți ale poveștii.

Va trebui să ai mulți prieteni și să descoperi cum să faci față lipsei de aprobare dacă RNG-ul nu este de partea. La fel de mult, va trebui să înveți cum să fii singur fără să te simți trist.

În cele din urmă, experiențele prin care vei trece te vor ajuta să te echilibrezi și să înveți cum să trăiești fără aprobarea altora și să fii fericit. Și, în același timp, te vor învăța cum să fii singur și să faci lucruri pe cont propriu.

Cum să revenim la fericirea noastră când nu ne este bine

Totul ține de cât de mult practicăm fericirea, cu siguranță. Dar, în timp ce faci asta, amintește-ți următorul lucru.

Fericirea, la fel ca tristețea, este un sentiment. Iar sentimentele nu sunt menite să rămână pentru totdeauna. S-ar putea să vină și să plece, dar nu sunt întotdeauna prezente.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content