De foarte multe ori, viața mea e atât de haotică încât dacă nu folosesc un instrument sau ceva asemănător, dependențele mele preiau controlul și totul începe să fie dificil. Astfel, ajung în punctul în care îmi doresc să îmi gestionez viața mai bine.
Sunt dependent de jocuri și de cele mai multe ori sunt foarte leneș. Mai mult de atât, consider că e dificil să mă concentrez pe o singură sarcină și adesea se simte copleșitor când încerc să fac asta.
Pentru a adăuga ceva ordine în viața mea, caut adesea instrumente (sau le dezvolt) care să mă ajute să mă liniștesc. Așadar, în acest articol voi împărtăși cu tine 4 astfel de instrumente, care mă ajută să-mi gestionez viața mai bine.
De asemenea, înainte de a menționa instrumentele, aș vrea să menționez că nu folosesc fiecare instrument în fiecare zi. S-ar putea să folosesc unul pentru două săptămâni, apoi altul pentru câteva săptămâni, apoi încă unul pentru câteva luni sau câteva zile.
Se întâmplă asta pentru că cu cât folosesc mai mult un instrument, cu atât devine mai puțin eficient. Așa se pare că funcționează lucrurile în cazul meu. Și dacă nu este eficient, nu îmi aduce rezultatele dorite. Iar dacă nu îmi aduce rezultatele dorite, îmi pierd interesul.
1. Meditație
Am folosit meditația ca instrument de când aveam 15 ani, însă recent am descoperit că se numește meditație. În foarte multe momente în care eram stresat, meditația mi-a oferit rezultate foarte bune și m-a ajutat să fiu conștient de emoțiile și sentimentele mele. Rezultatele meditației sunt fantastice și mă ajută să îmi gestionez viața mai bine.
Folosesc două tipuri de meditație:
a. Meditație auto-ghidată
Procesul este foarte simplu:
- Ma asigur că nimeni nu mă deranjează pentru 30 de minute;
- În primele 10 minute, încerc să-mi golesc mintea și să mă concentrez pe nimic;
- În următoarele 20 de minute, aleg un gând (adesea pe acela pe care nu reușesc să-l îndepărtez inițial) și îl sparg în bucăți mici până când îl înțeleg cum trebuie.
Acesta este procesul pe care l-am folosit cel mai mult, chiar și înainte să știu ce înseamnă meditația.
Ca rezultat, ajung să mă simt mai stabil și să am mai multă claritate. Este un sentiment care mă ajută să-mi gestionez viața mai bine.
b. Insight Timer Meditation App
Nu prea folosesc aplicații când vine vorba de procese interne. În majoritatea cazurilor, folosesc un pix și o hârtie.
Recent, am scris o carte despre cum poți să-ți îmbunătățești viața. Am căutat câțiva specialiști în domeniu și unul din ei mi-a recomandat această aplicație. Are foarte multe tipuri de meditație incluse, este gratuită, și ai acces la o comunitate fantastică de oameni care meditează.
2. Jurnalul
Îmi aduc aminte când am scris ceva pentru prima dată într-un jurnal. Era despre o fată pe care o plăceam. Haha.
Însă eram doar un copil și nu știam că aș putea să exprim mai mult de atât prin intermediul scrisului.
În acest moment, un jurnal mă ajută să îmi limpezesc mintea și îmi oferă o viziune clară cu privire la ce vreau și, în general, unde am parte de obstacole.
Sunt două modalități de a aborda un jurnal:
a. Într-o agendă
Așa cum am menționat anterior, aceasta este una din metodele pe care le folosesc. În agende scriu cam orice – de la idei la sentimente, de la liste la provocări dificil de realizat.
b. În articole sau cărți
Asta-i puțin mai diferit decât a scrie într-o agendă pentru că un articol sau o carte care vor fi citite de alții reprezintă un declanșator care mă face să îmi pese ce ceilalți vor crede despre gândurile și sentimentele mele.
Îmi schimbă perspectivele de la „eu și doar eu” la „eu și poate ceilalți”. Este o modalitate foarte bună de a mă detașa complet.
3. Notițe
Într-un fel, a lua notiție este asemănător cu a scrie într-un jurnal. Însă, în același timp, este foarte diferit.
Pentru mine, diferența principală are legătură cu profunzimea informației pe care o abordez. Atunci când scriu într-un jurnal, încerc să înțeleg ce se întâmplă și cum pot îmbunătăți lucrurile. Când iau notițe, nu-mi pasă de profunzime – singurul lucru de care-mi pasă este esența pe care o pot pune într-o propoziție de 10 cuvinte sau într-un paragraf de 3 propoziții.
Pentru mine, a lua notiție a însemnat mereu a pune inspirația într-un loc sigur pe care să-l pot accesa mai târziu și din care să mă inspir.
Pentru a lua notițe, folosesc două metode:
a. Telefonul
Pur și simplu deschid aplicația Notes din iPhone și încep să scriu. Înainte să fac asta, obișnuiam să am mereu un carnețel cu mine. Încă-l am, însă nu mai scriu atât de multe în el.
b. Evernotes
Asta-i o alternativă digitală la carnețel. Poți scrie idei și le poți organiza pe categorii. Poți adăuga etichete pentru a-ți găsi notițele cu ușurință. Este o unealtă fantastică pe care o folosesc de mai bine de un an.
4. Urmărirea cheltuielilor și veniturilor
Abilitatea de a știi câți bani ai e vitală și te va ajuta să îți gestionezi viața mai bine.
Pentru mine, a știi câți bani mai am în portofel, pe card, în PayPal, și așa mai departe, mă face să mă simt în siguranță. În același timp, la sfârșitul lunii, știu exact câți bani am cheltuit și pot să-mi critic tranzacțiile astfel încât să-mi îmbunătățesc cheltuielile.
Fac asta folosind aplicația WallepApp și poți adăuga (gratuit) până la trei conturi diferite (cash, card, etc) sau chiar să-ți conectezi cardurile la aplicație.
Cu prietenie și optimism,
David