mine, dezvoltarea personală este foarte importantă și o văd conectată la abilitatea de a nu renunța niciodată.
Dezvoltarea personală este o modalitate prin care:
- să slăbești când nu ești mulțumit cu felul în care arăți;
- să faci bani când nu ești satisfăcut cu salariul actual;
- să ai relații mai bune, fie cu actualii prieteni, fie cu prieteni noi.
Dezvoltarea personală este importantă, însă oricând oamenii încearcă să schimbe ceva la ei, încearcă o dată sau de două ori iar apoi se opresc.
Se opresc poate pentru că este prea dificil să schimbe ce vor să schimbe sau poate pentru că nu știu cum să continue.
Sunt multe motive însă, pe scurt, oamenii continuă să își trăiască viețile cu tot cu problemele pe care le au. Nu este deloc sănătos.
Acceptă-ți unicitatea
Când apar astfel de situații, cele în care îți dorești să schimbi ceva la tine și te oprești după prima sau a doua încercare, ar trebui să te uiți la tine ca la un individ unic.
Și pentru că ești un individ unic, ai nevoie de o soluție unică.
Dacă te duci pe Google și cauți „cum să slăbesc 2 kilograme într-o săptămână”, „cum să fac 10000 euro într-o lună„ sau „cum să îmi fac prieteni într-un oraș în care nu am mai fost până acum”, cu siguranță vei găsii soluții și direcții astfel încât poți continua.
Însă asta nu înseamnă că vei găsi soluții care se pliază exact pe situația ta pentru că tu ești un individ unic.
Toți oamenii care au creat conținutul cu sugestiile pe care ți le oferă și pe care îl găsești pe Google și toate sfaturile pe care ți le oferă prietenii și familia, s-ar putea să te ajute sau s-ar putea să nu.
Ești un individ unic și vreau să ții minte acest lucru.
Evită obstacolele comune și nu renunța niciodată
Dacă te duci pe Google și cauți „vreau să pierd 5 kilograme luna următoare”, încerci sugestiile găsite și nu funcționează, asta nu înseamnă că ai găsit o strategie rea sau că sfatul a fost rău-voit.
Mai degrabă înseamnă că strategia pe care ai găsit-o nu se potrivește stilului tău de viață, problemei tale, contextului tău, sau mediului în care trăiești.
Imaginează-ți că ești vegetarian și că găsești o modalitate prin care să slăbești doar consumând carne. Nici măcar nu vei începe o astfel de dietă, însă nu înseamnă că ea este rea.
Același lucru este valabil cu fiecare strategie, sfat, sau soluție pe care o găsești în jurul tău, pe internet sau la apropiați.
Încercăm atât de mult să punem în practică tot felul de metode și, atunci când nu funcționează, spunem că aceste metode sunt stupide și dăm vina pe persoana care ne-a sugerat metoda.
Dacă persoana respectivă îți este apropiată și ai investit multe resurse (timp, bani, energie, etc) în soluția sugerată, atunci vei da vina pe persoana care ți-a sugerat metoda și eventual vei strica relația. Nu sună prea sănătos.
Dacă găsesc o modalitate prin care să fac 1000 euro extra lunar și consider că oricine o poate pune în practică, îți voi împărtăși această metodă cu siguranță dacă îmi ești prieten.
Însă tu o pui în practică și vezi că nu funcționează. Poate că, din punctul tău de vedere, este o metodă prea tehnică. Poate că trebuie să înveți multe alte lucruri.
Apoi spui „Metoda aceasta este stupidă. Încetează să pui presiune pe mine cu toate metodele tale de a face bani extra. Nu înțeleg ce trebuie să fac și mi se pare stupid.”
Te oprești din a încerca și nu mai vrei să auzi nimic despre modalități de a face bani extra pentru că ai încercat și ai zis că nu este pentru tine.
Însă nu are legătură doar cu a face bani extra.
Are legătură cu a slăbi.
Are legătură cu a îți face noi prieteni.
Are legătură cu a face sex, a ieși la întâlniri, a merge la festivaluri.
Cu orice.
Cu toții avem parte de eșec însă majoritatea oamenilor decid că după una sau două încercări, acel eșec va fi permanent și că va face parte din viața lor pentru restul zilelor.
Și vor folosi aceste eșecuri pentru a întări idea că nu merită nici măcar să încerci. Asta este cu adevărat trist.
Atunci când ești copleșit de dezvoltarea personală
Când mă uit la industria dezvoltării personale, înainte de toate, înțeleg că există oameni care încearcă să îți vândă tot felul de prostii.
În al doilea rând, înțeleg totodată că sunt foarte multe soluții. Sunt atât de multe strategii și lucruri pe care le poți face pentru a îți rezolva problemele încât se simte copleșitor. Înțeleg asta.
Însă este ceva pe care ar trebui să îl înțelegi și tu.
Înțelege că sunt oameni care încearcă să îți vândă rahaturi și ar trebui să găsești o modalitate prin care să recunoști rahaturile.
Și ar trebui să mai înțelegi că sunt foarte modalități prin care poți să repari ceva și că va trebui să le încerci pe toate, până când găsești ce funcționează pentru tine.
Știu că nu citești asta pentru prima dată și probabil că ești de acord cu mine într-o oarecare măsură. Însă într-un mod mult mai pragmatic, când a fost ultima dată când ai vrut să schimbi ceva la tine și ai renunțat după două săptămâni, trei luni, sau doi ani?
Dacă vrei cu adevărat să faci schimbarea, atunci nu renunța niciodată.
De ce te-ai opri?
Obișnuiam să fiu foarte impulsiv când lucrurile nu se întâmplau conform așteptărilor mele. Am avut nevoie de … probabil 10-15 ani pentru a găsi soluția.
Însă nu spun asta sub forma de „Am muncit 15 ani pentru a avea parte de rezultatele pe care le căutam.”
Nu doresc nimănui să trebuiască să muncească atât de mult pentru ceva, fără să vadă rezultate între timp.
Cel mai bun caz ar fi atunci când muncești pentru o lună, ai parte de câteva provocări și obstacole, înveți ceva nou, capeți o abilitate nouă, soluționezi problema, și îți trăiești viața.
Problema s-a rezolvat.
Nu trebuie să petreci 15 ani cu ea ca să o rezolvi. Acesta este cel mai rău caz.
Însă în același timp, dacă este important pentru tine, nu renunța niciodată. Ar trebui să petreci timp cu problema. Să o înțelegi. Să te uiți la ea din tot felul de unghiuri și să continui să încerci.
Și chiar dacă vrei să te oprești, nu te opri. Continuă!
Puterea angajamentului și efortul continuu
Imaginează-ți că vrei să alergi un maraton (42 de kilometri). Dacă vrei să alergi atât, trebuie să te antrenezi.
Dacă nu ai mai alergat un maraton până acum, probabil vei avea nevoie de o perioadă de un an de antrenament, care nu este o perioadă scurtă. Să alergi săptămânal, de 2-4 ori în fiecare săptămână, timp de 6 luni.
Ai nevoie de angajament.
Însă imaginează-ți că începi antrenamentul și, după 4 luni, te oprești. Ce pierdere de timp și resurse. Puteai face orice altceva cu timpul tău.
Acest exemplu este pentru ceva ce vrei să adaugi în viața ta, lucru care este opțional.
Însă când vine vorba de rezolvarea problemelor, de obicei vrei să scoți ceva din viața ta. Vrei să scoți ceva negativ și să îl arunci afară. Indiferent că sunt oameni, un loc de muncă, sau orice altceva.
Vrei să îl arunci afară din viața ta.
În astfel de situații, este foarte important ce alegi să faci cu timpul și resursele tale. Dacă după 4 luni te decizi să renunți, atunci aceste 4 luni au fost o pierdere de timp.
Așadar, adu-ți aminte să continui să încerci.
Adu-ți aminte de ce ai început.
ȘI adu-ți aminte de ce vrei să ai o viață mai bună.
Când îți aduci aminte toate aceste lucruri și încerci din nou, imaginează-ți că de data aceasta vei găsi soluția și rămâi prezent în sentimentul generat de soluția pe care ți-o imaginezi.
Acel sentiment îți va da energie să încerci din nou.
Cu prietenie și optimism,
David