Linia fină dintre reguli și scuze

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Motto-uri precum „creează-ți propriile reguli” sau „cunoaște regulile pentru a te juca cu ele” au votul meu. Însă sunt șanse să îți creezi propriile reguli pentru a avea scuze. Și o facă fără să îți dai seama.

Când a fost ultima dată când ai creat o regulă și ai folosit-o pe post de scuză?

Ar trebui să îți fie clar care sunt regulile tale, însă când te gândești la felul în care le-ai folosit ca scuze, creierul ți se oprește.

„Nu am nicio scuză” este ce îți spui.

Ultima dată când am creat o regulă, însă era de fapt o scuză, a fost săptămâna trecută. Am creat o regulă prin care mi-am propus să nu mai mănânc dulciuri.

Și a funcționat.

Prima zi a funcționat foarte bine și nu am mâncat dulciuri. A doua zi, același lucru, și m-am simțit foarte bine.

A treia zi, am mâncat o ciocolată și am continuat să mănânc alte lucruri după.

Ce s-a întâmplat cu regula mea?

Îmi aduc aminte că mi-am spus „Am reușit să nu mănânc dulciuri timp de două zile, poate că pot să mănânc ceva din nou.”

Mi-am folosit propria regulă împotriva mea, ca o scuză. Mi-am spus că respectiva regulă a fost implementată pentru două zile și aceasta a fost scuza mea să mă opresc din aplicarea regulii.

Ne păcălim singuri să credem că facem ceva bun, chiar dacă nu ar trebui să îl facem.

Acestea fiind spuse, să explorăm puțin mai mult linia fină dintre reguli și scuze.

Cum sunt regulile diferite de scuze?

Așa cum deja ai observat, o regulă poate fi folosită ca o scuză.

Regula „mă voi opri din a mânca dulciuri” poate fi cu ușurință transformată într-o scuză. Tot ce trebuie să faci este să devii creativ.

Însă această regulă nu a fost SMART. Da, așa cum obiectivele noastre pot fi SMART, la fel pot fi și regulile.

Dacă ne uităm la regula de mai sus dintr-un punct de vedere SMART (specific, măsurabil, accesibil, realist, încadrat în timp), putem redefini regula în felul acesta: Voi înceta să mănânc dulciuri de luni până vineri, pentru următoarele două luni.

Regula este:

  • Specifică: îmi este clar când nu voi mânca dulciuri;
  • Măsurabilă: în cele două luni, pot să măsor dacă mănânc dulciuri și când;
  • Accesibilă: această parte este diferită de la o persoană la alta. Dacă îmi ofer spațiu să mănânc dulciuri în weekend, atunci consider că pot să stau departe de ele în timpul săptămânii;
  • Realistă: pentru mine pare realist să fac asta pentru două luni. Îmi cunosc experiențele din trecut cu dulciurile și cred că sunt capabil;
  • Încadrată în timp: De luni până vineri, timp de două luni. Perioada de timp este foarte specifică.

Acum că regula este SMART, o putem folosi în continuare ca scuză?

Desigur, pentru că felul în care o facem SMART este în totalitate decizia noastră.

Creierul meu a decis că voi mânca dulciuri în weekenduri și nu am realizat asta până nu m-am uitat din nou la regula inițială. Creierul meu a folosit sistemul SMART pentru a crea regula în așa fel în cât să o pot folosi ca pe o scuză.

Scopul inițial a fost să nu mănânc dulciuri deloc, însă atunci când am făcut regula SMART, mi-am lăsat o portiță de scăpare în care îmi dau voie să mănânc dulciuri în weekend.

Poți spune că este ok să mănânc dulciuri din când în când și sunt total de acord. Însă nu a fost aceasta intenția mea. Nu a fost ce mi-am dorit. Însă am creat o regulă care mi-a oferit șansa să am scuze.

Așadar, ce face o regulă să fie diferită de scuze?

1. O regulă bună are întotdeauna un plan de rezervă

Să ne uităm la regula noastră SMART.

„Voi înceta să mănânc dulciuri de luni până vineri, pentru următoarele două luni.”

Însă ce se întâmplă dacă miercuri mănânc dulciuri? Ce fac atunci?

Nu este nimic menționat în cazul acesta, ceea ce înseamnă că pot să îmi folosesc poftele pe post de scuze ca să pot mânca dulciuri.

O regulă bună are întotdeauna un plan de rezervă.

În cazul acesta, regula s-ar transforma în: Voi înceta să mănânc dulciuri de luni până vineri, pentru următoarele două luni. Când voi avea poftă de dulciuri, voi bea jumătate de litru de apă și îmi voi face un ceai. Dacă voi avea în continuare poftă de dulciuri, voi medita pentru 2-5 minute și voi acorda atenție senzațiilor pe care le simt în corp.

După cum observi, am creat un plan de rezervă destul de stabil. Mă cunosc destul de bine și știu ce funcționează și ce nu. Știu că în marea majoritate a cazurilor, să consum jumătate de litru de apă va opri orice poftă de dulciuri. Iar dacă nu funcționează, voi avea alte lucruri pe care să le fac până când poftele vor dispărea.

2. O regulă bună are întotdeauna un motiv clar

Până acum nu am menționat de ce vreau să mă opresc din a consuma dulciuri și asta a fost o greșeală.

Pentru a mă asigura că îmi ating obiectivul și că nu folosesc regula pe post de scuză, trebuie să am un motiv clar pentru care această regulă este importantă pentru mine. Iar apoi mă întreb din nou de ce și iar de ce, până când trec dincolo de ce este evident și ajung la o claritate profundă.

Uite un exemplu.

Întrebare: De ce vreau să mă opresc din a mânca dulciuri?
Răspuns: Pentru că vreau să slăbesc.

Întrebare: De ce vreau să slăbesc?
Răspuns: Pentru că vreau să fiu mai atractiv.

Întrebare: De ce vreau să fiu mai atractiv?
Răspuns: Pentru că felul în care arăt acum mă face să mă gândesc că nu sunt atractiv și îmi este dificil să îmi găsesc o parteneră.

Da, acesta este felul în care gândeam în urmă cu un an. Încercam să slăbesc doar ca să arăt mai bine. Am mers la terapie și am schimbat felul în care mă văd.

După cum observi, cu cât te întrebi mai des de ce, cu atât înțelegi mai bine motivul pentru care îți creezi o regulă. Această claritate te va ajuta să rămâi la regula pe care ți-ai setat-o și să nu o folosești ca pe o scuză.

Să definim linia fină dintre reguli și scuze

Atât timp cât nu folosești o regulă ca o scuză, ai făcut o treabă foarte bună!

Să îți creezi o regulă înseamnă să ai un plan de rezervă și să știi de ce ai nevoie de regula respectivă în viața ta.

Însă ce înseamnă să ai un plan de rezervă și să ai claritate?

Pentru mine, acestea au legătură cu a avea o energie mai puternică în jurul regulii pe care mi-o creez. Și totodată cu entuziasmul pe care îl asociez cu regula și cu implementarea acesteia.

Dacă regula nu mă energizează, atunci nu este o regulă bună. Iar aceasta este linia fină dintre reguli și scuze.

Dacă vrei să ai o regulă care nu poate fi cu ușurință folosită pe post de scuză, asigură-te că prezența regulii respective în viața ta te energizează.

Atunci când vine vorba de reguli și scuze, consider că există trei direcții importante în viață unde mereu ne creăm reguli cu scopul de a ne îmbunătăți viața: dezvoltare personală, relații, și muncă.

Linia fină în dezvoltare personală

Să începem prin a presupune că scopul regulilor pentru dezvoltare personală este despre a ne face viețile mai bune.

Așadar, o regulă pentru dezvoltarea ta personală va avea următoarele 3 elemente:

  • Un plan de rezervă;
  • O claritate puternică;
  • Intenția de a îți face viața mai bună.

Să presupunem că vrei să începi să alergi și îți creezi o regulă pentru asta. Poate că vrei să te antrenezi pentru un maraton și îți dorești să incluzi acest lucru în regula ta.

Atât timp cât regula ta are un plan de rezervă, o claritate puternică, și scopul ei este să îți facă viața mai bună, șansele să o folosești precum o scuză vor scădea.

Însă există o linie fină aici conectată la regulile societății.

Dacă îți setezi să te antrenezi pentru un maraton și aloci doar 3 luni antrenamentului tău (fără să ai experiență anterioară de alergare) și societatea îți spune că ai nevoie de 6 sau 8 luni de antrenament pentru primul maraton, atunci vei folosi acest lucru ca o scuză.

Și îți spun asta din proprie experiență.

În 2013, când am alergat primul meu maraton, aveam disponibil doar 4 luni și jumătate pentru a mă antrena. Din cele 4 luni și jumătate, o lună și jumătate am făcut pauză pentru că m-am accidentat. Așadar, am rămas cu 3 luni la dispoziție pentru antrenament.

Îmi aduc aminte că toată lumea îmi spunea că nu pot să termin maratonul. Că aveam nevoie de mai mult timp pentru antrenament.

Nu mi-a păsat de ce zicea lumea și am terminat maratonul în 5 ore și 36 de minute, din 6 ore disponibile. Am scris mai mult despre acea experiență în cărțile pe care le-am scris.

Când vorbim de dezvoltare personală, linia fină dintre reguli și scuze este definită de regulile societății.

Linia fină în relații

Să începem prin a presupune că scopul regulilor pentru relații este despre a seta limite și a avea relații remarcabile.

Așadar, o regulă pentru relațiile tale va avea următoarele 4 elemente:

  • Un plan de rezervă;
  • O claritate puternică;
  • Limite;
  • Intenția de a avea relații remarcabile.

Să presupunem că îți observi foarte bine relațiile actuale și că îți creezi reguli care să te ajute să le transformi în relații cu adevărat remarcabile.

Îți faci o listă de limite personale, definești ce face o relație să fie remarcabilă, și conectezi acea definiție la acțiuni, atât pentru tine cât și pentru cei cu care îți dorești relații remarcabile.

Însă există o linie fină conectată la tipul de personalitate și la cât de bine te poți conecta cu ceilalți.

Sunt momente când toate regulile din lumea asta nu vor fi folositoare pentru a ajuta doi oameni să devină mai apropiați.

Mi s-a întâmplat anterior să îmi doresc tare mult să mă apropii de anumiți oameni și nu s-a întâmplat. Și am avut momente când nu am depus niciun pic de efort și am creat conexiuni fantastice cu anumiți oameni.

În cazul relațiilor, regula este că nu ar trebui să fie nicio regulă.

Singura regulă de care am nevoie în relații este definită de o combinație de ghidaj și limite care să aibă foarte multă flexibilitate în jurul lor.

Imaginează-ți că cineva îți promite ceva și că nu își pot ține promisiunea (indiferent care ar fi motivul). Dacă ai o regulă care spune că trebuie să ai o discuție de fiecare dată când cineva care nu îți ține promisiunea, în timp vei transforma relațiile tale în ceva mai serios decât e nevoie.

În acest caz, îți vei folosi regulile pe post de scuze pe motiv că eforturile tale nu sunt îndeajuns de bune pentru a te conecta cu ceilalți.

Linia fină la muncă

Să începem prin a presupune că scopul regulilor pentru muncă este despre a avea o carieră de succes.

Așadar, o regulă pentru relațiile tale va avea următoarele 4 elemente:

  • Un plan de rezervă;
  • O claritate puternică;
  • O carieră de succes.

Să presupunem că ai un job stabil și că vrei să ai o carieră de succes în același timp.

Din punctul meu de vedere, să ai o carieră de succes înseamnă să ai un loc de muncă care îți oferă ce ai nevoie în 4 direcții importante: bucurie, reușite, învățare, și sens.

Atât timp cât un loc de muncă poate să îți ofere lucruri valoroase în aceste 4 direcții, atunci vei avea o carieră de succes.

Îți poți crea reguli pentru fiecare din aceste 4 direcții cu mintea atentă la faptul că atât timp cât vei avea control asupra acestor direcții, atunci șansele să ai o carieră de succes vor crește.

Are foarte mult sens, nu?

Cu mențiunea că aceste 4 direcții nu iau în considerare mediul din care compania în care lucrezi face parte. Nu mediul din interiorul companiei, ci mediul din care compania face parte.

Să presupunem că vrei să ajungi să fii certificat în ce faci și acea certificare necesită un an în care să studiezi (cu 5-10 ore de studiu pe săptămână) și o investiție de 10000 de euro.

Împărtășești aceste lucruri cu supervizorul tău și acesta spune că compania nu își permite. Te uiți la salariul tău și realizezi că nu îți permiți o astfel de investiție din propriile fonduri.

Aici sunt două posibile adevăruri:

  1. Supervizorul te-a mințit și nu vrea să investească în certificarea ta;
  2. Compania chiar nu își poate permite pentru că mediul din jurul companiei nu îi permite.

Când menționez mediul din jurul companiei, mă refer la industrie, piață, și clienți.

Linia fină dintre reguli și scuze la muncă este conectată la mediul din jurul companiei tale. Iar dacă nu acorzi atenție acestui mediu, vei folosi regulile pe post de scuze pentru a nu îți dori o carieră de succes.

Unde tragem linie?

Deja am menționat aceste lucruri, însă le voi repeta, în caz că ai nevoie să le recapitulezi.

Când vorbim de dezvoltare personală:

  • Linia fină este între regulile tale și regulile societății.

Când vorbim de relații:

  • Linia fină este regula în sine.

Când vorbim de muncă:

  • Linia fină este între regulile tale și mediul din jurul companiei.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content