De la începutul anului, am avut două activități în care procesul de învățare mi-a fost accelerat. În cele ce urmează, voi împărtăși cu tine diferite metode de învățare care să te ajute să înveți mai ușor și mai repede.
Am învățat limba engleză și am învățat să dansez.
În trei luni, engleza mea a ajuns de la mediocră la fluentă și, în o lună, abilitatea mea de a dansa a ajuns de la zero la pașii de bază și ușurință în a învăța noi pași.
Se simte ca și cum am învățat foarte multe lucruri într-o perioadă foarte mică de timp. Însă acest sentiment nu este singurul factor care contribuie la un răspuns pozitiv pentru întrebarea „Învăț îndeajuns de repede?”.
Complimentele celorlalți sunt un alt factor.
În urmă cu 3 săptămâni, am început să vorbesc cu o prietenă, care este profesoară de engleză și mi-a spus că sunt fluent, cu toate că nu mă imaginam vorbind atât de bine.
De asemenea, atunci când dansez, primesc tot felul de complimente – atât verbal, cât și non-verbal.
Toate aceste informații și câteva șabloane pe care le-am creat, m-au făcut să mă gândesc că învăț lucruri destul de repede. Prin urmare, mi-ar plăcea să împărtășesc cu tine câteva metode de învățare.
4 metode de învățare rapidă pentru când înveți engleza (sau orice altă limbă străină)
Poate că aceste metode de învățare nu sunt cele mai rapide, însă cu siguranță te vor aduce cu un pas mai aproape de învățarea unei limbi străine.
Așa cum am spus mai devreme, în 3 luni, engleza mea a ajuns de la mediocră la fluentă și am făcut doar următoarele 4 lucruri.
1. Ascultă podcasturi
Începând cu februarie, am început să ascult podcasturi.
În mare parte am ascultat The Tim Ferriss Show. Ascultam câte 30 de minute pe zi, în fiecare zi, iar uneori ajungeam și la două episoade unul după altul – un episod are între 60 și 150 de minute.
Recent, am descoperit alte podcasturi pe care le consider valoroase: The GaryVee Audio Experience, The Robin Sharma Mastery Sessions, și Entrepreneur On Fire.
Așadar, de ce să asculți podcasturi? Cum te poate ajuta ascultatul de podcasturi să înveți o limbă străină?
În primul rând, când te gândești la o limbă vorbită, aceasta are câteva elemente care o creează: gramatica, vocabularul, și pronunția. Pronunția are legătură cu felul în care auzim limba.
Cred cu tărie că dacă te concentrezi pe două din cele trei elemente, îl vei învăța cu ușurință pe al treilea. Dacă ai probleme cu gramatica, concentrează-te pe vocabular și pronunție. Dacă ai probleme cu pronunția, concentrează-te pe gramatică și vocabular.
În al doilea rând, butonul de PAUSE/PLAY este foarte valoros.
Aceasta este una din acele metode de învățare asupra căreia ai foarte mult control. Dacă doar ce începi să înveți limba engleză (sau orice altă limbă străină), a apăsa butonul de pauză te va ajuta fantastic. Îți va oferi timp să analizezi pronunția limbii pe care o înveți și totodată vei avea timp să repeți cu voce tare ce auzi.
Pentru mine, aceasta a fost o metodă fantastică pentru îmbunătățirea limbii engleze.
2. Scrie și citește
Îmi aduc aminte clasele I și a II-a.
În școală, în clasa I, scriam litere. Apoi, în clasa a II-a, îmi aduc aminte că citeam.
Scrisul și cititul sunt direct conectate la orice îți dorești să înveți. Mai ales atunci când vrei să înveți o limbă nouă. Cititul și scrisul te ajută să-ți îmbunătățești vocabularul.
Scrisul și cititul sunt două metode de învățare la care vreau să îți prezint două mici secrete.
Primul: citește cu voce tare.
Știu, știu… îți va lua de 10 ori mai mult să citești să se va simți foarte obositor, însă vei vedea rezultate fantastice mai devreme decât crezi.
Al doilea: roagă un prieten să îți corecteze textele.
Dacă încerci să înveți chineză sau o limbă ciudată și uitată de lume precum Nuu-chah-nulth (declarată dispărută în 2016 – regiunea Canadei) sunt șanse să nu ai un prieten care să te ajute.
Însă dacă încerci să înveți limbi precum engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă, cu siguranță vei găsi pe cineva.
Roagă-i să îți corecteze textele și, în timp ce fac asta, să îți spună mai mult despre greșelile pe care le-ai făcut, astfel încât să înțelegi unde ai greșit și de ce.
3. Găsește alți oameni
Nu ești singurul care își dorește să învețe o limbă străină.
Atât timp cât nu îți dorești să înveți Nuu-chah-nulth, vei găsi pe cineva. Și este foarte important să practici alături de cineva pentru că despre asta este vorba – să practici să vorbești.
Dacă rămâi în zona de confort și vorbești doar cu tine, îți va îngheța creierul atunci când va trebui să vorbești cu altcineva – sau mai rău, cu un nativ.
4. Resurse care să te ajute să înveți mai repede o limbă străină
În aventura mea spre învățarea limbii engleze, am găsit câteva unelte care mi-au fost de ajutor.
Prima și cea mai importantă este acest Tabel de Timpuri. Mi l-a dat un prieten și cred că m-a ajutat foarte bine în înțelegerea gramaticii.
A doua resursă este Duolingo. O platformă foarte bună unde poți învăța mai mult de 10 limbi. Dacă ești îndeajuns de curajos, poți învăța două sau mai multe limbi în același timp.
Ai nevoie de mai multe resurse? Uite altele care mi-au fost de ajutor:
- What is necessary to learn English well?
- ADVERBS IN ENGLISH
- Synonyms For 95 Commonly Used Words – A Mini-Thesaurus For Writers
- English Grammar Rules
3 metode de învățare rapidă a dansului
Aceste metode sunt destul de proaspete pentru mine, având în vedere că am început să dansez pe 1 mai, anul acesta.
Chiar și așa, consider că pot ghida pe cineva, care nu a dansat deloc, prin procesul primilor pași de dans, astfel încât să învețe mai repede.
5. Fii prezent
Când instructorul explică ceva, acordă-i atenție.
Când instructorul face ceva, acordă-i atenție.
Întotdeauna m-am concentrat pe ghidajul instructorului. Însă sunt obsedat cu altceva – cu felul în care instructorul dansează. Abilitatea de a fi ultra-focusat pe fiecare detaliu mărunt al mișcărilor instructorului mă face să cresc în dans.
Imediat după, încerc să pun totul în practică pe cât de mult posibil. Acest lucru este foarte important pentru pașii de bază.
Apropo, eu învăț salsa și bachata. Aceste două stiluri de dans nu au mai mult de 10 pași de bază. Așadar, dacă te concentrezi pe învățarea acestora, restul îți va fi mai ușor.
6. Îmbunătățește-ți abilitățile mai mult decât ar trebui
La școala de dans la care merg, sunt trei grupuri de dans, organizate în funcție de dificultatea dansului.
În prima lună: mișcări simple și de bază.
În a doua lună: mișcări de bază și combinații ale mișcărilor de bază.
În a treia lună și dincolo de ea: cursuri intermediare.
În prima lună, te poți duce de 7 ori pe săptămână – în fiecare zi, de luni până duminică. În a doua lună, se aplică același lucru. Însă, în același timp, când ești în a doua lună, te poți duce în continuare la cursurile din prima lună.
În a treia lună, ai doar două cursuri pe săptămână. Însă, în același timp, poți merge la restul cursurilor, adică încă 14 cursuri.
Având în vedere că voiam să învăț repede să dansez, am decis să merg în fiecare zi. De asemenea, dacă este ceva ce pare dificil, pot să stau pe margine și să privesc, lucru care îmi oferă un alt tip de dezvoltare.
7. Mergi la petreceri
Școala de dans la care merg are un bar, într-o altă locație, unde mă duc de două ori pe săptămână.
Acolo este locul în care pun în practică ce învăț la curs. Iar asta mă ajută să fiu și mai conștient de abilitatea mea de a dansa.
Creează hărți mentale pentru a-ți eficientiza procesul de învățare
Îmi aduc aminte de momentele în care trebuia să învăț doar pentru că trebuia… Fie în liceu sau în facultate.
Aveam tot felul de examene la care mă întrebam cum aș fi putut să învăț atât de multă informație.
Pentru că eram o persoană leneșă, nu voiam să petrec prea mult timp învățând. În schimb, am îndrăznit să fac ceva research. Așadar, am întrebat în stânga și-n dreapta cum pot să învăț mai repede și mai bine.
După ce am făcut researchul, undeva la vârsta de 19 sau 20 de ani, am descoperit două metode de învățare rapidă, conectate la conceptul de hartă mentală, care să mă ajute să memorez informația cu mai multă ușurință.
Ce sunt hărțile mentale?
Gândește-te că ești un turist într-un oraș pe care nu l-ai mai vizitat până acum.
Să presupunem că acest oraș este Londra. Dacă l-ai vizitat anterior, cu atât mai bine. Vei înțelege conceptul de hartă mentală mai repede.
Londra, ca orice alt oraș, are propria hartă. Cu toate acestea, spre deosebire de hărțile normale, unde poți vedea doar străzile, există și alte tipuri de hărți: hărțile pentru turiști.
Hărțile pentru turiști sunt făcute de așa natură încât să înțelegi cu ușurință, cu ajutorul ilustrațiilor, dacă ești acolo unde vrei să ajungi.
Uite cum arat harta Londrei pentru turiști:
După cum poți observa, este diferită de hărțile cu care ești obișnuit. Totul pare simplificat și, mai important de atât, atracțiile turistice sunt scoase în evidență.
O astfel de hartă mă ajută să ajung acolo unde vreau să ajung pentru simplul fapt că mă pot ghida cu ușurință și pot vedea unde este destinația dorită.
Devino un turist a propriei minți
Așa cum poți fi un turist în Londra, la fel de bine poți fi un turist al propriei minți.
Ai nevoie să înveți pentru examenul de contabilitate? Creează o hartă mentală și călătorește către orașul numit Contabilitate.
Trebuie să susții o prezentare și vrei să eviți omiterea informației importante? Creează o hartă mentală și călătorește către orașul numit PowerPoint.
În continuare vei găsi trei metode de învățare rapidă care te vor ajuta să eficientizezi procesul de învățare.
8. Crearea unei hărți mentale cu ajutorul locuinței tale
Gândește-te la casa în care trăiești. Casa în care trăiești este locul pe care îl cunoști cel mai bine. Știi exact ce se întâmplă după ce intri pe ușă și mergi la baie sau atunci când te pui în pat.
Știi totul despre locul în care trăiești. Frigiderul este în bucătărie, laptopul în dormitor, televizorul în sufragerie. Dacă îți spun să te gândești la frigiderul tău, s-ar putea să știi ce e înăuntru. Dacă îți spun să te gândești la șifonierul din dormitor, vei știi câte rafturi are și ce haine sunt pe fiecare raft.
Uite exemplul meu.
În dormitor, imediat după ce intru pe ușă, în partea stângă este biroul. O masă simplă din lemn, pe care sunt tot felul de lucruri. Am laptopul, pixuri, cărțile pe care le-am scris, două agende, un elastic. Lângă birou, am o masă mică cu imprimanta pe ea, niște cărți de vizită, și o ștampilă.
Aș putea continua, însă cred că este îndeajuns pentru a înțelege ce urmează să îți spun.
Din descrierea de mai sus, avem o listă de elemente: dormitor, ușă, birou, masă, laptop, pixuri, cărți, agende, elastic, imprimantă, cărți de vizită, ștampilă.
Revenind la exemplul cu contabilitatea, vreau să îți spun că nu sunt contabil și că nu îmi place subiectul, însă știu că există grupuri în care sunt organizate conturile contabile. Dacă fiecare element de mai sus este asociat unui grup de conturi, atunci îți va fi mai ușor să le învăț.
Am căutat pe Google și am găsit următoarea informație:
- CLASA 4: Conturi de terți
- GRUPA 40: Furnizori și conturi asimilate
- 401 Furnizori
- 403 Efecte de plătit
- 404 Furnizori de imobilizări
- 405 Efecte de plătit pentru imobilizări
- 408 Furnizori – facturi nesosite
- 409 Furnizori – debitori
- 4091 Furnizori – debitori pentru cumpărări de bunuri de natura stocurilor
- 4092 Furnizori – debitori pentru prestări de servicii
- GRUPA 41: Clienți și conturi asimilate
- 411 Clienți
- 4111 Clienți
- 4118 Clienți incerți sau în litigiu
- 413 Efecte de primit de la clienți
- 418 Clienți – facturi de întocmit
- 419 Clienți – creditori
- GRUPA 40: Furnizori și conturi asimilate
Acum urmărește-mi exemplul anterior și fă o comparație cu ce urmează să citești.
În CLASA 4, imediat după ce intru pe ușă, în partea stângă este GRUPA 40. O masă simplă din lemn, pe care sunt tot felul de lucruri. Am 401 Furnizori, 403 Efecte de plătit, 404 Furnizori de imobilizări, 405 Efecte de plătit pentru imobilizări, Furnizori – facturi nesosite. Lângă GRUPA 40, am o GRUPA 41 cu 411 Clienți, 413 Efecte de primit de la clienți, și 418 Clienți – facturi de întocmit.
Pe scurt, am făcut asocieri între conturile contabile și lucrurile cu care sunt obișnuit să interacționez.
9. Hărți mentale folosind culori și hârtie
Am căutat pe Google o imagine care să ilustreze cât mai bine exercițiul cu hârtia și culorile.
Am găsit o hartă mentală desenată pentru managementul timpului. Așa cum poți observa, poți înțelege cu ușurință informații legate de managementul timpului:
De fapt, arată atât de bine încât dacă petreci 5 minute studiind-o, ți-o vei aminti.
De ce este atât de puternică?
Pentru că are elemente vizuale pe care le poți asocia cu informația prezentă. Și, totodată, informația este foarte simplă.
Nu te gândi că îți trebuie abilități fantastice de desenat. Mai degrabă, gândește-te că trebuie să ilustrezi informația pe care îți dorești să o înveți folosind elemente vizuale cât mai simple.
10. Hărți mentale folosind Mindmeister.com
M-am gândit că ar fi interesant să te las cu o unealtă digitală care să te ajute să pui această metodă de învățare în practică. Nu are nimic în plus față de metoda cu hârtia și culorile, din exemplul anterior.
Dacă de obicei petreci timp în fața laptopului, atunci poate că ți-ar fi mai ușor să folosești o astfel de unealtă pentru crearea hărților tale mentale.
Cu prietenie și optimism,
David