Cum să îți definești viața: a face, a avea, și a fi

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Când vine vorba de viață și de modul în care o trăiești, poți să îți definești viața într-unul din cele trei moduri: a face, a avea, sau a fi.

Dacă mintea ta este orientată către a face, viața ta este construită în jurul ideii de a depune efort.

Dacă mintea ta este orientată către a avea, viața ta este construită în jurul ideii de a deține ceva.

Dacă mintea ta este orientată către a fi, viața ta este construită în jurul ideii de a trăi.

Le voi lua pe fiecare în parte și voi discuta ce se întâmplă în spatele fiecăruia și cum se influențează reciproc.

Dacă mintea ta este orientată către a face

Aceasta este prima fază și majoritatea oamenilor își trăiesc viața făcând lucruri.

Dacă mintea ta este orientată către a face și așa îți definești viața, atunci una din convingerile tale poate suna astfel: trebuie să fac pentru a avea.

Viața ta este un efort constant și îți folosești corpul pentru a obține lucrurile pe care le dorești. Nu există altă cale.

Acei oameni care au mintea orientată către a face un efort, își trăiesc viața în frustrare și frică constante. Împreună cu efortul din spatele realizării lucrurilor, vin și obiectivele realizării acestor lucruri și așteptările din spatele realizării lor.

Atâta timp cât depui un efort către obiectivul tău și îl atingi, ți-ai îndeplinit așteptările și ești fericit. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nu ești fericit, devii frustrat sau chiar deprimat.

Dacă mintea ta este orientată către a avea

Aceasta este a doua fază și doar unii oameni își trăiesc viața având lucruri fără să facă nimic pentru a le obține.

În comparație cu a face, atunci când vine vorba de a avea, nu simți că trebuie să depui efort pentru a obține lucrurile pe care le dorești. Și de obicei nu depui efort.

Dacă mintea ta este orientată către a avea și așa îți definești viața, atunci una din convingerile tale poate suna astfel: obțin de obicei ceea ce îmi doresc și nu este nevoie să mă stresez în legătură cu asta.

Se întâmplă să obții lucrurile pe care ți le dorești și este minunat. Dar cu cât îți dorești mai mult și cu cât ai mai multe lucruri, cu atât mai mult atenția îți este distribuită. În acest caz, atenția pe care o acorzi oricărui lucru este ce te face fericit. Dacă nu există nimic care să îți atragă atenția, nu există nimic care să te bucure.

Deși poate suna grozav, să îți trăiești viața cu o dorință constantă a lucrurilor este dureros. Cu cât îți dorești mai mult, cu atât te vei concentra mai mult asupra lucrurilor pe care le dorești. Prin urmare, îți vei trăi viața acordând atenție constantă oricărui lucru în afară de tine.

Toate lucrurile pe care le vei avea vreodată sunt doar un alt mod de a nu vedea că ești îndeajuns. Și cu cât îți vei dori mai multe, cu atât îți va fi mai greu să îți orientezi atenția asupra persoanei tale.

Dacă mintea ta este orientată către a fi

Aceasta este a treia și ultima fază și doar câțiva oameni își trăiesc viața astfel.

De îndată ce ajungi să fii, înțelegi că trăirea vieții nu necesită niciun fel de a face sau de a avea.

Dacă mintea ta este orientată către a fi și așa îți definești viața, atunci una din convingerile tale poate suna astfel: pot fi fericit fără să fac sau să am altceva decât ceea ce am deja.

Acest lucru nu înseamnă că nu vei avea lucruri în viața ta. Absolut deloc. Probabil că ai realizat acest lucru până acum, însă viața îți oferă lucrurile pe care le meriți, nu lucrurile pe care le dorești.

Dacă vrei ceva și încerci din greu să îl obții, în cele din urmă s-ar putea să nu-l obții deloc și tot efortul a fost în zadar. Sunt sigur că ți s-a întâmplat asta și ți se va întâmpla și în viitor.

Dacă mintea ta este orientată către a fi, singurul lucru pe care îl faci este să îți trăiești viața. Nimic altceva. Și viața îți va oferi lucrurile pe care le meriți fără ca tu să faci sau să îți dorești ceva.

Această ultimă fază este văzută și ca un proces de detașare. De îndată ce renunți la a face sau a avea și a începe să trăiești, vei experimenta bucuria și fericirea pentru că nu trebuie să depui niciun efort pentru a obține lucruri în viața ta și nu investești nicio energie în a-ți dori lucruri.

Majoritatea oamenilor trec de la a face la a avea și apoi la a fi

Cu toții începem de la a face.

Se întâmplă pentru că societatea ne spune că trebuie să facem în mod constant lucruri pentru a obține lucruri. Acesta este un mod cu adevărat negativ de a trăi viața și, acest mod prin care îți definești viața, include atât a face cât și a avea – două elemente încurajate de societate; două elemente de care trebuie să te detașezi.

De îndată ce te-ai născut, devii parte a unei societăți în care să faci și să ai definesc cheia fericirii. Dar acest lucru este o iluzie.

Prin urmare, începi să îți trăiești viața în felul ăsta. Și cu cât faci mai mult, cu atât vei avea mai mult. Și cu cât ai mai mult, cu atât vrei mai mult. Și cu cât vrei mai mult, cu atât faci mai mult. În cele din urmă, rămâi blocat în această buclă de a avea, a dori și face, fără să îți dai seama că lipsește fericirea.

Majoritatea oamenilor mor trăindu-și viața în felul acesta. Majoritatea oamenilor nici nu îndrăznesc să rupă ciclul și să vadă dacă există un alt mod de a își trăi viața. Majoritatea oamenilor se blochează într-un proces care nu include nici o fericire – un proces în care este prezent doar entuziasmul de a îți îndeplini așteptările și nimic mai mult.

Pe de altă parte, este logic să faci și să ai până când obții lucrurile de care ai nevoie pentru a trăi stilul de viață dorit. Dar chiar și acest lucru este incomplet, deoarece, așa cum am menționat anterior, viața îți oferă ceea ce meriți, nu ceea ce îți dorești. Prin urmare, muncești pentru a obține lucrurile care te vor ajuta să ai un stil de viață dorit, nu un stil de viață meritat.

Deși acest lucru pare mai aproape de latura pozitivă a vieții, majoritatea oamenilor nici măcar nu o văd. Majoritatea oamenilor nu ajung să facă, să aibă și apoi să se oprească. Majoritatea oamenilor se blochează în procesul de a face și de a avea și se întâmplă din cauza nevoii de control.

Cât de des trebuie să te simți în control pentru a te asigura că ai certitudine?

Cât de des te detașezi de control și te bucuri de viață, trăind momentul?

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content