Dacă am o portocală, atunci sunt fericit. Însă a avea o a doua portocală nu mă face mai fericit. Asta obișnuiam să le spun oamenilor despre fericire și încă mă uit astfel la formula fericirii când vine vorba de felul în care îmi trăiesc viața.
Pentru mine, fericirea este aceeași, indiferent că am o portocală sau mai multe pentru că este lucrul în sine care declanșează fericirea, nu numărul de lucruri pe care îl am.
În societatea de astăzi, foarte mulți oameni devin fericiți când au o a doua mașină, o a doua casă, un al treilea televizor, și așa mai departe. Când numărul crește, în mintea noastră ideea de fericire este asociată cu acel număr și devenim fericiți pentru că avem mai mult.
Numărul pe care îl atașăm fericirii face fericirea să nu mai fie fericire, ci doar informație pe care creierul o poate manipula astfel încât să existe mai multă dopamină. Însă fericirea nu este doar dopamină, ci mai degrabă un mix de dopamină, oxitocină, serotonină, și endorfine.
Dacă ne uităm la alergare și la ce se întâmplă când alergăm, dopamina nu este prezentă când alergăm – este prezentă înainte și după alergare. Când alergăm, endorfinele sunt prezente. Când batem palma cu cineva în timpul alergării, apare oxitocina. Când spunem cuiva despre eforturile alergării și suntem apreciați, apare serotonina.
Pe scurt, fericirea este un mix din toate aceste neurochimicale și, în loc să avem mai multe și mai multe lucruri (care este conectat la dopamină), ar trebui să ne uităm la diferite modalități prin care să putem genera alte neurochimicale.
Dopamina te face să vrei să te teleportezi la finalul experienței
Când asociezi numere la formula fericirii, calitatea fericirii de care ai parte se depreciază. Când numerele sunt implicate, după 1 mereu apare 2, după 2 mereu apare 3, și așa mai departe.
Acest lucru înseamnă că atunci când experiența s-a finalizat, mintea noastră nu știe cum să facă un pas în spate și să reflecteze asupra experienței. Prin urmare, mintea se teleportează la finalul oricărei experiențe de care ai parte și care te-a făcut fericit.
Când conectezi numere la formula fericirii și o faci atât de des, fericirea durează foarte puțin. Prin urmare, poate că ar trebui să scoți numerele din formula fericirii și să trăiești orice îți oferă fericire fără să multiplici lucrul respectiv.
Dopamina are mare legătură cu a urmări lucruri și când le ai parte de ele, dopamina este generată.
Cum te oprești din a îți dori mai mult? Cum ești fericit cu ce ai?
Gândește-te la ceva ce ai în momentul de față și îți dorești să ai mai mult. Orice ar fi acel lucru, gândește-te la el și asigură-te că știi ce este.
Acum imaginează-ți că nu îl vei avea niciodată. Și continuă să îți imaginezi că nu îl vei avea nici peste 10 ani, nici peste 20 de ani. Peste 30 de ani va lipsi în continuare din viața ta.
Cum te face să te simți?
Mută-ți atenția pe corpul tău și înțelege cum te simți. Cum te simți? Unde, în corp, simți acea emoție?
Nu fugi de ea și nu o ignora. Acea emoție este reală și este parte din viața ta, acea versiune a vieții tale în care nu ai mai mult din ceea ce acum ai.
Dacă această emoție este mai intensă acum, în această secundă, decât a fost anterior, este bine.
Acum decide-te că nu vrei să ai mai multe astfel de lucruri. Ia această decizie și acceptă abandonul din spatele renunțării la care te-ai decis.
Doar lasă-l să plece. Let it go.
„Renunț la a îmi mai dori acest lucru și, dacă este cu adevărat important să fie prezent în viața mea, îi ofer șansa să mă găsească. Însă eu nu îl mai urmăresc.”
Citește asta cu voce tare.
„Renunț la a îmi mai dori acest lucru și, dacă este cu adevărat important să fie prezent în viața mea, îi ofer șansa să mă găsească. Însă eu nu îl mai urmăresc.”
De îndată ce citești cu voce tare, observă ce se întâmplă în mintea ta și în corpul tău. Dacă ai gânduri care nu îți dau voie să renunți, aceste gânduri te controlează și îți controlează viața de ceva timp.
Asta îți dorești?
Continuă să observi ce se întâmplă în mintea ta și în corpul tău și răspunde la această întrebare: Asta îți dorești?
Îți dorești să alergi constant după lucrurile care nu își doresc să facă parte din viața ta?
Dacă ceva este important pentru tine, acel ceva te va găsi. Și eventual va face parte din viața ta.
Formula fericirii nu este despre numere și cantitate
Ia-ți câteva momente și adu-ți aminte ultima dată când ai fost fericit.
Sunt sigur de un lucru: ai trăit fericirea respectivă în momentul prezent.
Fericirea nu este despre ceva ce ai avut sau ceva ce urmează să ai. Fericirea este despre ceva ce se ți se întâmplă aici și acum. Atunci când atașezi un număr la formula fericirii, fericirea devine despre ceva ce vei avea.
Elimină numerele din formula fericirii și fii fericit aici și acum.
Ești fericit în acest moment sau doar te simți bine?
Majoritatea oamenilor nu știu cum să identifice fericirea pentru că, pentru ei, fericirea este acest sentiment măreț care apare rar și dispare rapid.
Așadar, întreabă-te: Mă simt bine acum?
Dacă răspunsul este „da” uite încă o întrebare: Ce am nevoie acum pentru a mă simți fericit?
Dacă răspunsul este „nu știu” sau „nimic”, atunci ești fericit.
Bucură-te de o viață simplă.
Cu prietenie și optimism,
David