5 limite pentru a ține departe oamenii și afacerile toxice

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Oamenii toxici sunt peste tot și am avut parte de ei pentru mult timp. Și de îndată ce mi-am început să lucrez pe cont propriu, am descoperit că există și afaceri toxice. Prin urmare, are foarte mult sens să setezi limite în relații pentru a îmi proteja sănătatea emoțională și mintală.

Însă am făcut asta abia recent.

Pentru atât de mult timp nu am știut cum să setez limite sau ce este o limită. Am continuat să mă lovesc cu capul din nou și din nou de aceiași pereți, întâmpinând aceleași probleme, ducând la aceleași frustrări.

Era o buclă toxică din care sunt fericit că am scăpat. Astăzi îți împărtășesc 5 limite pe care le-am setat recent și care mă ajută să țin departe de mine oamenii și afacerile toxice. Aceste exemple poate îți vor fi de ajutor să îți setezi propriile limite și granițe.

Două mâini de culoare diferită care se ating reciproc și care preiau culoarea una alteia

1. Nu insista

În urmă cu un an, am întâlnit o persoană și am devenit prieteni. Este genul de persoană foarte prietenoasă, care face tot ce îi stă în putință să nu supere pe nimeni. O persoană foarte ok.

Însă după un timp, oricând aveam o conversație, nu mai era atentă la ce îi spuneam și nu asculta când îi împărtășeam ceva. Eventual, nu am mai comunicat.

La ceva timp mai târziu, ne întâlnim aleatoriu la o petrecere și a insistat să vorbească că mine. Mi-a spus că îi pare rău și că regretă felul în care s-a comportat.

I-am acceptat scuzele și apoi am început să mă comport din nou ca și cum suntem prieteni. În afară de acea lipsă de interes care s-a întâmplat în trecut, părea să fie un prieten bun.

Însă acum lucrurile eram diferite.

Am invitat-o să mâncăm ceva și am plătit pentru consumație (evident, eu eram cel care făcusem invitația). Îi propuneam să ieșim la plimbări scurte astfel încât să mai conversăm. Eu eram cel care construia relația, fără ca cealaltă persoană să aibă pic de inițiativă.

În mintea mea, când și-a cerut scuze, m-am gândit că își dorește să fim prieteni. Însă a fost doar în mintea mea.

Atunci am setat o limită sănătoasă pentru mine: dacă suntem prieteni și unul din noi face ceva nesănătos pentru relație, atunci persoana care a influențat negativ relația este cel care trebuie să facă eforturi pentru a reconstrui relația.

Pușculiță porcușor înconjurată de monede aurii

2. Fă-l costisitor

În urmă cu câteva săptămâni, cineva m-a contactat pe WhatsApp, spunând că este interesat să colaboreze cu mine.

Mi-a trimis o broșură de o pagină cu câteva informații despre oamenii pe care îi caută și mi-am spus că nu este doar un alt mesaj de spam. Chiar mai mult, considerând că mi-a scris direct pe WhatsApp și că nu multă lume are numărul meu de telefon.

Așadar, am fost de acord să am o conversație cu el.

Câteva zile mai târziu, ne vedem pe Zoom și începe să îmi povestească despre metoda lui pentru orice făcea (nu are relevanță ce). După 30 de minute de vorbit, mă întreabă dacă sunt de acord cu metoda lui și dacă sunt curios să învăț mai multe – adică să trec printr-o perioadă de training.

„Desigur”, i-am spus, crezând că metoda era cât de cât folositoare și eram deschis către învățare.

Apoi a început să vorbească mai mult despre metodă și modelul de afacere și „m-a invitat” la un workshop de 3 ore despre ceva conectat la metodă. Însă pentru a mă putea înregistra la workshop, trebuia să plătesc 200 de euro.

Acela a fost primul semnal de alarmă.

Apoi am vorbit pentru alte 10 minute doar pentru a înțelege că nu era o oportunitate pentru mine. Era doar el încercând să își vândă metoda. Care probabil, având în vedere costurile pieței, un întreg proces de training pentru ce făcea el ajungea la 5000 de euro.

Și mai mult de atât, nu era nimic sigur în faptul că după ce trec prin perioada de training urmează să și fac ceva cu ce învăț. Deci doar pierdere de timp și bani deghizată ca oportunitate.

Din acel moment, mi-am setat o nouă limită pentru business: oricine dorește să vorbească cu mine și nu cunosc personal respectiva persoană (nu contează dacă este recomandare sau nu), costul va fi de 1000 de euro/oră. Plătești această sumă și apoi vorbim despre orice dorești.

Este o regulă strictă al cărui scop nu este să mă îmbogățească, ci să mă ajute să evit toți oamenii care încearcă să profite pe seama mea. Dacă ești o companie mare și vrei să lucrezi cu mine, atunci îți permiți să plătești 1000 de euro.

Valorile companiei, în post-it-uri, lipte de white board

3. Definește valoarea

Anul trecut, am descoperit o comunitate de freelancers unde se întâmplă tot felul de evenimente de networking.

La început, părea să fie o comunitate interesantă și evenimentele păreau în regulă. Însă după primele câteva evenimente, calitatea a început să fie din ce în ce mai slabă. Eventual, nu am mai continuat să merg.

Însă uitându-mă înapoi la întreaga experiență, am văzut tot felul de semnale de alarmă la primele două evenimente. Și chiar dacă le-am văzut, am continuat să merg.

Primul semnal de alarmă a avut legătură cu calitatea speaker-ilor. După 3 evenimente, au început să aducă speaker-i cărora nu le păsa de educație, însă doar se promovau. Atunci am decis să mă opresc.

Al doilea semnal de alarmă a fost despre oamenii prezenți la eveniment. Am cunoscut oameni în următoarele categorii: (1) antreprenori care nu aveau timp de evenimente mici, (2) freelanceri care nu erau etici, (3) oameni cu locuri de muncă 9-to-5 care voiau să devină freelanceri.

Uitându-mă înapoi la întreaga situație, știam ce căutam însă nu aveam nicio limită în jurul lucrului pe care îl căutam. Toleram prea multe lucruri care nu aveau legătură cu ce căutam și, din acest motiv, m-am dus la mai multe evenimente decât trebuia.

Semnul tăcerii, fă liniște, sssshhh

4. Fii atent la agendele ascunse

În primăvara lui 2022, am decis să devin coach certificat și am început un proces de trainiing cu o companie internațională.

Unul din motivele pentru care am vrut să mă certific ca și executive coach a fost să pot lucra cu companii mari și pentru asta am avut nevoie de certificare.

Din moment ce nu am știut cum să abordez companiile mari, eram interesat să mă pot alătura unei organizații care lucrează cu companii mari imediat după certificare. Și am găsit-o printr-o recomandare (sau cel puțin așa am crezut).

După ce am făcut plata (aproape 5000 de euro) și înainte de a deveni certificat, compania care mi-a oferit trainingul a început să îmi spună, puțin câte puțin, că nu sunt siguri că putem continua după ce perioada de training ia sfârșit. Nu am continuat.

What the fuck!?

S-au folosit de mine ca să facă o vânzare și nimic mai mult. Aceasta a fost agenda lor ascunsă.

Același lucru s-a întâmplat și cu tipul de care ți-am povestit la al doilea punct (fă-l costisitor) însă de data aceasta nu mai căutam nimic și am știut cum să identific agendele ascunse.

Însă am învățat să fiu atent la ce își doresc oamenii cu adevărat din implicarea mea și la substratul mesajului lor. În ziua de astăzi, aproape toată lumea are agende ascunse și fac tot posibilul să (1) stau departe de astfel de oameni și (2) să nu devin unul.

Oricând cunosc oameni, încerc cât de mult pot să fiu onest cu intențiile mele. Dacă întâlnesc o femeie care îmi place, îi spun asta și că aș vrea să o cunosc mai bine. Dacă întâlnesc o afacere cu o viziune puternică, le spun asta oamenilor din companie și că aș vrea să colaborăm.

Să ai agende ascunse este o pierdere de timp, care necesită foarte multe jocuri pentru care pur și simplu nu am energie. Prea mult bullshit!

Persoană care se plimbă singură, vara, cu rucsacul în spinare, pe o cale ferată abandonată

5. Pleacă dacă nu ești dorit

Când m-am mutat în orașul în care locuiesc acum, primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la cursuri de dans salsa.

Pentru aproape doi ani, am fost la cursurile lor de dans și am devenit prieten cu instructorii. Aceștia sunt fantastici iar școala de dans este una din cele mai vechi școli de dans latino din România.

Însă oricât de mult aș fi încercat să le spun că vreau să merg la cursurile pentru avansați, nu m-au vrut acolo. Aveau mereu comportament evitant și mi-au spus că nu sunt încă la nivelul de avansat.

Sunt sigur că nu eram la nivelul unul avansat, însă eram (și încă sunt) foarte pasionat de salsa și asta m-ar fi ajutat să muncesc mai mult ca alții.

Ce predau la cursul de avansați era mai specific decât la intermediari, cu informație mult mai în profunzime.

Însă nu s-a întâmplat.

Mai mult de atât, am încercat să devin prieten cu câțiva din oamenii din grupele de intermediari și avansați. Însă nu am avut nicio șansă să mă integrez în comunitatea lor.

Școala aceasta (și, după cum am descoperit mai târziu, multe alte școli de dans) au foarte multe grupuri restrânse unde nu ai acces. Bisericuțe.

În cele din urmă, am încetat să mai merg la cursuri și voi reveni doar dacă găsesc parteneră de dans. Altfel, se pare că este o pierdere de timp, atât din punct de vedere al progresului în dans cât și al relațiilor intrapersonale.

Două manechine care încearcă să comunice între ele

Cum să setezi limite pentru relații pornind de la standardele tale

Uitându-mă la ultimii doi ani, am conștientizat că am tolerat prea multe standarde joase și că am făcut-o mai mult decât trebuia pentru că mi-am dorit să mă alătur unor comunități.

Însă nu a funcționat.

În schimb, am decis să mă reconectez la standardele mele înalte și să arunc tot gunoiul.

Ca rezultat, am mai mult spațiu în viața mea pentru oamenii care rezonează cu standardele mele. Iar acesta este punctul din care ar trebui să începi dacă vrei să setezi limite sănătoase pentru relațiile tale.

De exemplu, dacă ajungi mereu la timp și este important pentru tine ca oamenii să ajungă la timp, atunci acesta este un standard pentru tine. Când cunoști oameni noi care întârzie, spune adio tuturor care nu îți respectă standardul și fă spațiu pentru acei oameni care valorifică timpul așa cum o faci tu.

Astfel, ar trebui să fie ușor să setezi limite sănătoase.

Chiar dacă nu o să fie dificil să rămâi loial limitelor tale, eventual vei găsii situații unde vei avea de ales între a avea standarde și a avea frustrări.

Ce este mai important pentru tine?

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content