13 valori esențiale după care îmi ghidez viața

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Au trecut trei luni de când am scris ceva și se simte ca o povară să scriu ceva din nou. Așadar, mă gândesc să încep cu un articol despre lucrurile care m-au ajutat până acum – valori esențiale și perspective după care îmi ghidez viața.

1. E crucial să poți să simți vibe-ul celorlalți și să-l poți absorbi

Pentru mine, ca și copywriter sau coach, este foarte important să înțeleg vibe-ul altor persoane. Mă ajută să empatizez cu persoana cu care vorbesc și să livrez rezultate conectate la nevoile acesteia.

Uite un exemplu. În copywriting, încerc întotdeauna să am o discuție de 10-15 minute cu clientul – nu despre produsul pe care îl vinde, ci despre viziunea de business. De ce? Pentru că atunci când vorbește despre viziunea de business, clientul împărtășește lucruri mult mai personale în comparație cu atunci când vorbește despre un produs. Iar atunci când conversația devine personală, vibe-ul își face simțită prezența.

2. Să vorbești clar și răspicat, și să te exprimi cât mai specific cu putință

Sunt foarte mulți oameni pentru care procesul de comunicare este bazat pe speranțe și gânduri. Nu fi unul din ei.

De multe ori, le cer oamenilor să-și exprime gândurile mai mult astfel încât să mă asigur că-i înțeleg. Imediat după primesc răspunsuri precum „speram că te prinzi”. Asta nu-i comunicare pentru că comunicarea se presupune că are loc între două persoane, nu între tine și propria persoană.

Însă mai important de atât este atitudinea pe care o ai când comunici. Încearcă să fii cât mai prietenos cu putință. Dacă ridici vocea la oameni nu faci nimic altceva decât să omori relațiile pe care le ai cu aceștia.

3. Găsește metode creative prin care să depășești obstacole, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți

A fi capabil să te ajuți pe tine e fantastic însă a fi capabil să-i ajuți pe ceilalți e un stil de viață.

În aventura mea de până acum și în căutarea de a-mi dezvolta mai multe valori esențiale, am descoperit oameni care sunt foarte pasionați dar care nu reușesc să-și monetizeze pasiunea. Aici își face simțită prezența abilitatea de a găsi metode creative prin care să depășești obstacolele care te țin cu adevărat pe loc. Dacă conectezi această abilitate la pasiunea ta, vei descoperi curând că îi poți ajuta pe ceilalți făcând ce îți place.

4. Lasă mintea să zboare în lala land doar ca să înveți să te concentrezi

Una din modalitățile pe care am găsit-o cu adevărat de impact pentru procesul meu creativ a fost să-mi las mintea să zboare oricând simte nevoia. Partea dificilă este să reușesc să fiu conștient când se întâmplă asta.

Când ești conștient de temerile tale, poți lupta cu acestea. Când ești conștient de problemele de sănătate pe care le ai, poți merge la un doctor sau cerceta problema singur și să încerci să îmbunătățești situația.

Același lucru este valabil și pentru abilitatea de concentrare. Atunci când ești conștient de momentele în care te deconcentrezi, poți învăța cum să te focusezi mai bine.

Chiar acum, în timp ce scriu acest articol, mă gândesc la multe alte lucruri și nu mă pedepsesc pentru asta – însă încerc să nu mă gândesc la lucruri stupide. În felul acesta, dacă un gând interesant apare, îl notez undeva și încerc să-l folosesc mai târziu.

5. Provoacă-te să îți schimbi viața

Pentru mine, provocările sunt atât de puternice încât mă pot ajuta să fac orice. Însă asta nu înseamnă că dacă mă provoci să fac ceva stupid, o voi face.

Provocările sunt atât de puternice în viața mea, încât anul trecut mi-am setat provocări și am făcut foarte multe lucruri:

  • Am alergat 250 kilometri;
  • Am făcut 90 de minute de dușuri reci;
  • Am citit cărți / ascultat podcasturi pentru 65 de ore;
  • Am scris o carte de 53.000 de cuvinte;
  • Am fost la cursuri de dans pentru 27-30 de ore;
  • Am biciclit 414 kilometri;
  • Am meditat 37 de ore;
  • Am urcat în alergare 25.000 de trepte;
  • Am făcut 2700 de genuflexiuni.

Ideea este că provocările mă ajută să fac lucruri pentru că mă forțează să devin omul care face lucruri. Îți recomand să-ți condimentezi viața cu câteva provocări, în felul următor: gândește-te la lucrurile pe care vrei să le faci în viața ta iar apoi tratează-le ca provocări (aceasta este probabil una din valorile esențiale pe care o îndrăgesc cel mai mult).

6. Să ai curajul să faci ce e corect

Adesea, te vei regăsi în situații care nu-s foarte confortabile. Va trebui să-ți dai demisia, să ieși dintr-o relație, sau să faci ceva opus așteptărilor celorlalți.

În aceste momente, va trebui să ai curajul să îți menții punctul de vedere pentru că ceea ce vrei să faci este ceea ce crezi că e corect să faci.

Nu te lăsa distras de acțiunile și cuvintele celorlalți și nu te implica în activitățile în care nu vrei să te implici. Marea majoritate o fac pentru că vor ca ceilalți să-i vadă că o fac. Alții o fac pentru că vor să se vadă pe ei însuși că o fac. Însă doar câțiva o fac pentru că e corect.

7. Nu da doi bani pe obstacolele tale

Atunci când vorbesc despre obstacole, mă refer la ceva ce este static. Însă oamenii au abilitatea fantastică de a oferi proprietăți dinamice obstacolelor.

Imaginează-ți că te plimbi și că, la fiecare 10 minute, iei o piatră (destul de mică, de dimensiunea unei unghii) de pe jos și că o pui în buzunar. Primele 5 pietre nu vor cântări prea mult și vei avea impresia că buzunarul tău e gol. Însă cu cât iei mai multe pietre de pe jos și le bagi în buzunar, cu atât buzunarul se va simți mai greu.

Pietrele sunt obstacolele de care ai parte. Plimbatul este felul în care experimentezi viața. Iar buzunarul este sănătatea ta emoțională.

Nu oferi obstacolelor tale dinamicitate pentru că acestea vor rămâne în viața ta pentru restul zilelor tale.

8. Optimism

Îmi iubesc optimismul și abilitatea acestuia de a mă ridica oricând sunt la pământ. Aceasta este una din acele valori esențiale pe care o împărtășesc mereu cu ceilalți.

Însă ce e optimismul? Este o perspectivă autentică pozitivă asupra vieții?

Pentru mine, optimismul este mai mult despre a știi că lucrurile vor fi mereu ok în cele din urmă și că experiențele nu-s bune sau rele, ci sunt doar lecții.

Așadar, a fi optimist m-a învățat că nu am o viață de rahat sau una fantastică – am doar momente de rahat sau momente fantastice pentru că viața e făcută din momente al căror scop e să ne ajute să ne îmbunătățim.

9. Forțează oamenii să facă lucruri mărețe

Consider că avem două tipuri de creier: cel nefolositor și cel folositor.

În marea majoritate a timpului este activ cel nefolositor. De exemplu, atunci când vrei să faci ceva însă te gândești la obstacolele care pot apărea sau atunci când găsești scuze.

A forța oamenii să facă lucruri mărețe le va activa creierul folositor și îi va ajuta să construiască către lucrurile pe care și le doresc.

10. Să crezi că poți ajuta pe oricine să se schimbe

Chiar dacă uneori toate șansele par să fie împotriva mea, cred cu adevărat că pot ajuta pe oricine să se schimbe.

Însă asta nu înseamnă că sunt dispus să ajut pe toată lumea.

Acest mod de gândire mă ajută să observ îmbunătățiri pe care ceilalți le pot face și să le ofer uneltele de care ei au nevoie pentru a se îmbunătăți. Chiar și așa, nu ajut pe toată lumea să se schimbe pentru că nu toată lumea vrea să se schimbe sau are curajul să iasă din zona de confort.

11. Generarea de oportunități cool ca rezultat al faptului că găsești oameni cool cu care rezonezi

La primul punct, vorbeam despre vibe-ul celorlalți. Acel vibe îți va spune cât de bine te poți conecta cu cineva.

A găsi oameni cu aceleași valori esențiale și principii ca ale tale este o reușită fantastică pentru că pur și simplu îți va fi mai ușor să lucrezi cu oamenii care văd viața așa cum o vezi și tu.

12. Când apare o criză, forțează-te să râzi

În zilele noastre, este foarte ușor să fii distras. Mai mult de atât, este ușor să fii distras de lucrurile negative care se întâmplă în jurul tău.

De fapt, e atât de ușor să fim distrași de lucrurile negative încât folosim această metodă pentru a ne asigura că rămânem în zona de confort. Nu călătorim pentru că ne temem că cineva ne va face ceva rău. Nu experimentăm lucruri noi pentru că nu vrem să nu ne simțim în siguranță.

Tuturor ne e teamă. Însă atunci când simt teamă, mă forțez să râd (sau să zâmbesc) astfel încât să văd partea pozitivă a lucrurilor.

13. Învață să generezi energie mecanic

Foarte mulți oameni se așteaptă ca ceva interesant să se întâmple în viața lor, astfel încât să poată construi mai departe și să capete momentum.

Din păcate, aceste momente sunt rare și dacă aștepți … s-ar putea să îți irosești viața așteptând. În schimb, învață să generezi mecanic energia de care ai nevoie astfel încât să construiești lucrurile pe care ți le dorești.

Până la urmă, lucrurile pe care le facem pentru prima dată sunt întotdeauna mecanice. Nimic nu e natural la început.

Cam atât pentru acest articol. Care din aceste valori esențiale le regăsești în propria gândire? Tu ce valori esențiale ai?

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content