Mintea ta își dorește ceea ce își dorește și este pierdere de timp să încerci să schimbi asta. Mintea ta este complet în controlul ego-ului și lupta cu ego-ul tău va fi mereu o bătălie pierdută.
Recent, am terminat de citit Puterea Prezentului și Un Pământ Nou, ambele cărți scrise de Eckhart Tolle, și aș vrea să încep articolul prin a menționa ceva important ce a rămas cu mine din a doua carte.
Atunci când ego-ul este activ, în loc să porți o luptă cu ego-ul, există modalități prin care îți poți calma mintea: acceptare, bucurie, și entuziasm. Le voi lua pe fiecare în parte.
Acceptarea este despre acceptarea situațiilor așa cum sunt ele, nu cum îți dorești tu să fie. Eckhart prezintă această situație ipotetică unde ai făcut pană în mijlocul câmpului, plouă cum nu a mai plouat vreodată, și nu ai ocazia să pui roata de rezervă. În acel moment nu există bucurie sau entuziasm cu privire la situație. Însă atât timp cât poți accepta situația, vei putea să faci ce este nevoie să faci fără să te gândești la motivele pentru care ți se întâmplă ce ți se întâmplă sau cât de rea este situația. Pe scurt, fără să porți o luptă cu ego-ul tău.
Bucuria este despre a te bucura de lucruri așa cum sunt ele, nu de cum ai vrea tu să fie. Este stratul care vine peste acceptare și este despre a te bucura de lucrurile care ajung la tine, în starea lor brută, fără a încerca să le schimbi. Ajungi să simți bucurie pentru că accepți lucrurile așa cum sunt și îmbrățișezi natura adevărată a lucrurilor din jurul tău.
Entuziasmul este despre sentimentul pozitiv pe care îl ai atunci când accepți lucrurile așa cum sunt și ești capabil să vezi frumusețea acestor lucruri. Însă entuziasmul nu este declanșat de niciunul din aceste lucruri. Entuziasmul adevărat este ceva care circulă prin tine și pornește de la tine. Este energie pură și este al treilea strat al ecuației.
Cu siguranță, stările de acceptare, bucurie și entuziasm sunt mai bine explicate de Eckhart Tolle în cartea Un Pământ Nou și îți recomand să citești cartea pentru a le înțelege mai bine. Eu doar am vrut să ți le prezint pe scurt pentru a îți putea împărtăși cu ușurință ideile la care am ajuns.
Un alt lucru valoros pe care l-am luat din cele două cărți este faptul că atunci când îți dorești să scapi definitiv de ego, acest obiectiv este setat de ego-ul tău. Poți spune „Obiectivul meu actual este să scap de ego”, ceea ce înseamnă că va trebui să faci ceva până când ego-ul va dispărea. Însă până când? Când va dispărea ego-ul?
Ego-ul se hrănește cu lucruri care sunt conectate la trecut sau la viitor și spunând că eventual vei scăpa de ego (cândva în viitor) este ceva ce ego-ul tău spune. Ego-ul tău vrea să fii oriunde numai nu în momentul prezent.
Iar asta mă face să mă întorc la acceptare, bucurie, și entuziasm.
Așa cum spuneam mai devreme, acestea sunt metode prin care să îți calmezi mintea astfel încât să îți adormi ego-ul. Însă dacă nu ești atent, chiar și aici ego-ul poate prelua controlul și se poate întâmpla prin supraacceptare, bucurie extremă, sau supraentuziasm.
Când apare supraacceptarea?
Diferența dintre acceptare și supraacceptare are legătură cu faptul că atunci când supraaccepți lucruri, accepți lucrurile așa cum sunt, dar nu ai grijă ca acestea să nu creeze chaos în viața ta.
Acceptarea este despre a accepta lucrurile așa cum sunt. Însă nu înseamnă că trebuie să spui „da” la orice apare în viața ta sau să lași pe orice și oricine să facă ce vor. Când acceptarea se transformă în supraacceptare, nu doar că accepți lucrurile așa cum sunt dar și spui „da” oricărui lucru.
Când spui „da” oricărui lucru, ego-ul este în control. Uite de ce:
- Ego-ul tău vrea ca tu să spui „da” oricărui lucru și oricărei persoane pentru că atunci când vei avea nevoie de orice lucru și orice persoane și acestea nu vor fi lângă tine, ego-ul tău va putea să genereze dramă și conflict;
- Ego-ul tău vrea ca tu să spui „da” oricărui lucru și oricărei persoane pentru ca tu să poți evita superficial orice conflict extern, chiar dacă tu îți dorești ca lucrurile să fie altfel, ceea ce, eventual, va crea conflicte interioare;
- Ego-ul tău vrea ca tu să spui „da” oricărui lucru și oricărei persoane ca să îți poată oferi iluzia că ești prieten cu oricine și orice.
Când apare bucuria extremă?
Diferența dintre bucurie și bucurie extremă are legătură cu faptul că atunci când trăiești bucurie extremă, nu trăiești bucurie adevărată. Bucuria adevărată are legătură cu a lăsa lucrurile să se manifeste. Bucuria extremă are legătură cu așteptările tale și cu felul în care lucrurile se manifestă conform așteptărilor tale.
Eckhart Tolle spune că ego-ul este activat atunci când primești lucrurile pe care ți le dorești și ești fericit cu privire la ele. Însă este activat și când primești lucrurile pe care ți le dorești și nu ești fericit cu privire la ele.
Asta mă face să mă gândesc la dopamină și la conexiunea acesteia cu ego-ul.
Dopamina este generată când îți dorești ceva sau când primești ce îți dorești. Prin urmare, poate că este important să acordăm atenție nivelului dopaminei de care avem parte.
Când nivelurile de dopamină sunt ridicate, înseamnă că mintea ta urmărește ceva și că are așteptări cu privire la ce urmărește. De asemenea, mintea ta crede că este aproape de a primi ce își dorește sau că deja l-a primit.
Când nivelurile de dopamină sunt joase, înseamnă că mintea ta nu primește ce dorește sau că este departe de ce își dorește.
În ambele cazuri, mintea ta vrea ceva și ego-ul o controlează.
Când apare supraentuziasmul?
Diferența dintre entuziasm și supraentuziasm are legătură cu viitorul. Când trăiești supraentuziasm, ești mai mult conectat la viitor decât la prezent. Ești atât de entuziasmat de ceva ce îți dorești încât îți dorești ca entuziasmul să dureze mai mult decât orice altceva din prezent.
Atunci când mintea ta dispare din prezent și merge în viitor, ego-ul tău este în control.
Ego-ul tău vrea ca tu să te gândești la viitor și să ți-l imaginezi cât mai frumos posibil pentru că ego-ul se hrănește cu timp.
Atunci când spun că ego-ul se hrănește cu timp, nu mă refer la timpul pe care îl cunoști uitându-te la ceas, ci mai degrabă cu timpul necesar pentru a ajunge într-un loc sau la o anumită stare. Este acel timp care îți mută atenția de pe momentul prezent pe un moment din trecut sau viitor astfel încât ego-ul tău să preia controlul minții tale.
Cum să gestionezi supraacceptarea, bucuria extremă, și supraentuziasmul?
Acum că înțelegi mai bine ce se întâmplă, lucrurile pe care le poți face sunt foarte simple.
De fapt, este doar un lucru pe care trebuie să îl faci: să observi.
Observă starea în care ești și înțelege atunci când treci dincolo de linie și îți muți atenția de pe momentul prezent, către trecut sau viitor.
Atât timp cât observi ce se întâmplă, vei știi când trăiești supraacceptare, bucurie extremă, sau supraentuziasm. Această conștientizare te va întoarce în momentul prezent și nu va mai fi nevoie să porți o luptă cu ego-ul.
Cu prietenie și optimism,
David