Talentul este acea abilitate pe care o întreții pentru ani buni. Dacă te consideri talentat, atunci nu-i lăsa pe ceilalți să-ți omoare talentul.
Pentru foarte mulți oameni, talentul este ceva cu care te naști (de exemplu, abilitatea de a picta) și ceva în care nu trebuie să investești deloc efort pentru a avea rezultate decente.
Însă tot efortul acela va fi definitoriu pentru calitatea talentului tău. Sau, cu alte cuvinte, va fi definitoriu pentru cât de talentat ești.
În același timp, aș vrea să asociez talentului importanța independenței financiare. Eventual, cred că toți muncim către aceeași direcție (conceptual vorbind) și că vrem să înaintăm către independență financiară și libertate.
Fie că investim sau nu în abilitatea care ne poate oferi independență financiară și libertate, felul în care investim în acea abilitate ajunge să fie definitoriu pentru felul în care abilitatea va fi un talent.
Talentul meu și experiența
În cazul meu, talentul are legătură cu scrisul. Și spun că are legătură cu scrisul pentru că talentul meu nu este scrisul în sine, ci felul în care folosesc cuvintele, însă voi detalia asta mai târziu.
Doar că scrisul este felul în care am reușit să definesc talentul și prin intermediul scrisului am reușit să-l dezvolt constant.
Scriu de aproape 10 ani (îmi aduc aminte că am început să scriu în toamna lui 2009) și până acum 3-5 ani, credeam că talentul meu era scrisul pentru că oamenii îmi spuneau că sunt talentat la scris.
Obișnuiam să încurajez oamenii să scrie și încă fac asta. Motivele sunt variate, însă consider că oricine poate ajunge să scrie fantastic de bine, indiferent dacă sunt talentați la asta sau nu.
Până la urmă, eu scriu de aproape 10 ani și oamenii cărora le recomand să înceapă să scrie, se așteaptă să scrie fantastic în doar câteva luni. Iar atunci când le spun cât timp am investit în această abilitate, se gândesc de două ori înainte să-și creeze niște așteptări nerealiste cu privire la scris.
Revenind, talentul meu are legătură cu scrisul însă nu este scrisul însuși.
Am descoperit asta în urmă cu 3-5 ani.
Talentul meu este abilitatea de a asculta activ și de a înțelege nevoile și dorințele oamenilor prin intermediul energiei pe care o generează. Fac asta de când sunt mic (probabil de când aveam 10 ani) și o fac pentru că sunt curios. Sunt mereu curios să descopăr ce are un om de spus, mai ales dacă aleg să colaborez cu cineva într-o direcție specifică.
Astfel, am reușit să conectez acest talent la abilitatea de a scris și să livrez rezultate oamenilor.
Procesul este următorul: înțeleg nevoile și dorințele oamenilor (clientului) prin prisma energiei sale, iar asta mă ajută să creez texte pe care le iubește.
Apoi, pentru a livra rezultate, am învățat că acești clienți livrează ceea ce eu le ofer către clienții pe care ei îi au, care sunt fie companii sau consumatori. Dacă sunt companii, acolo există alți clienți. A înțelege întregul lanț m-a ajutat să pot satisface atât clienții mei cât și clienții clienților mei.
Însă ce am spus aici este doar o mică bucată din efortul depus în toți acești ani. Și pentru că oamenii nu pot să înțeleagă tot efortul pe care l-am depus, aceștia se uită cu superficialitate la abilitatea mea. Cel puțin la început.
Cei care nu înțeleg valoarea talentului tău vor încerca să-ți omoare talentul
Vei întâlni oameni care pur și simplu nu vor putea înțelege că ai investit un număr de ani într-o direcție specifică și că astfel poți să oferi valoare.
Toți acești oameni vor spune că ceea ce faci nu are valoare pentru simplul fapt că nu pot să vadă valoarea.
Și este absolut normal. Sau cel puțin așa cred acum.
Au fost foarte multe momente în care eram cu adevărat frustrat pentru că investeam zeci de ore încercând să explic clienților felul în care munca mea este valoroasă (cu referințe către abilitatea de a scrie) și cum munca mea va oferi valoare adăugată proiectelor lor.
Însă oamenii nu voiau să înțeleagă. Nu le păsa de valoare adăugată – tot ce își doreau era ca cineva să facă ce ei nu puteau… și doar atât.
Și chiar dacă mă pliam pe bugetele lor și le propuneam costuri mai mici decât de obicei, doar ca să îi fac să vadă rezultatele, încă nu erau dispuși să îmi acorde o șansă pentru direcția pe care o propuneam.
Așadar, am avut destui oameni care au încercat (intenționat sau nu) să-mi omoare talentul. Și pentru îndeajuns de mult timp am vrut să renunț. Dacă ai fost într-o astfel de situație anterior, te rog, nu-i lăsa pe ceilalți să-ți omoare talentul.
În cele din urmă, un lucru valoros ajunge să fie valoros atunci când oamenii îl recunosc precum ceva valoros. Și chiar dacă am găsit câțiva oameni, în acel moment nu a fost îndeajuns pentru a continua să am încredere că ceea ce făceam era ceea ce trebuia să continui să fac.
M-am lovit de atât de multe refuzuri încât m-am oprit pentru mai mult de un an din a face orice avea legătură cu scrisul. Când, de fapt, trebuia să găsesc oameni care înțeleg lucrurile despre care vorbesc și care sunt dispuși să încerce.
Cei care recunosc valoarea în ce faci vor fi mulțumiți de prima ta schiță
Ceilalți vor fi veșnic nefericiți.
Asta-i concluzia la care am ajuns în urma experienței pe care am avut-o cu clienții de până acum. Am avut clienți care au recunoscut valoare în munca mea din prima secundă și a trebuit să fac doar câteva ajustări. La fel de bine, am avut clienți care credeau că ceea ce făceam era stupid și nici măcar nu-mi răspundeau la mailuri.
Pentru foarte mult timp am crezut că lucrurile ar trebui să fie diferit. Până la urmă, de ce ar vrea oamenii să-ți omoare talentul?
Am crezut că valoarea pe care o ofer poate să ajute pe oricine, din moment ce contribuie la rezultatele pe care și le doresc. Însă oamenii se uită diferit la același lucru și asta se întâmplă în absolut orice aspect al vieții.
Pentru unii, vei fi cel mai bun manager sau lider. Pentru alții, vei fi cel mai neplăcut manager sau lider cu care au muncit vreodată.
Pentru unii, vei fi cel mai bun orator. Pentru alții, vei fi cel mai plictisitor orator pe care l-au ascultat vreodată.
Și asta în timp ce vei face fix aceleași lucruri pe care le-ai făcut dintotdeauna.
Dacă înțelegi asta, vei ajunge să continui să faci efortul în direcția pe care ți-ai propus-o. Și vei continua să cauți oamenii care îți înțeleg munca și care sunt dispuși să îți ofere atenție și să nu-ți omoare talentul.
Găsește oamenii care rezonează cu tine
La fel de important, găsește oamenii cu care tu rezonezi.
Până la urmă, la fel de mult cum tu ai nevoie de niște clienți care te înțeleg și te plătesc, la fel de mult acei clienți au nevoie de abilitățile tale.
Fă efortul de a căuta acești oameni și nu te mulțumi cu mai puțin.
Am învățat că dacă accept să lucrez cu oamenii care vor să-și bage nasul în ce fac eu doar de dragul de a face asta, cel mai probabil va fi un alt rezultat decât cel pe care eu vreau să-l ofer.
În majoritatea situațiilor, îmi pasă mai mult de rezultatul proiectului în comparație cu cât de bine se simte clientul ca rezultat al micro-managementului pe care îl face.
Cu prietenie și optimism,
David