Cu toții trăim într-o lume unde societatea împreună cu fiecare terapeut îți recomandă să fii prezent în moment însă a fi prezent nu este o sarcină ușoară.
Dacă te uiți la experții în spiritualitate și manifestare, precum Eckhart Tolle, Joe Dispenza, sau Sadhguru, vei descoperi același lucru.
„Fii prezent!” este încurajarea acestora.
Știu asta pentru că le-am tot consumat conținutul. Până acum am citit două cărți de la Eckhart Tolle (Puterea Prezentului și Un Pământ Nou), am meditat peste 100 de ore folosind meditația ghidată a lui Joe Dispenza, și am văzut multe clipuri cu Sadhguru pe YouTube și Instagram.
Și sunt de acord. A fi prezent în moment, aici și acum, este foarte important pentru o viață de calitate. Însă ce se întâmplă când acea viață de calitate este influențată de energia zilei de ieri sau de mâine?
Ce înseamnă să fii prezent în moment?
Când aud toți acești experți spunând că trebuie să fii prezent în moment, îmi oferă senzația că ar trebui să ignor tot ce trecutul sau viitorul declanșează în interiorul meu și să îmi păstrez atenția doar pe aici și acum.
Însă nu poți ignora ceva ce s-a întâmplat în trecutul tău.
Nu poți ignora lipsa suportului emoțional pe care părinții trebuiau să ți-l ofere. Nu poți ignora abandonul celui mai bun prieten. Nu poți ignora sărăcia în care ai trăit când erai adolescent. Nu poți ignora toate aceste lucruri dacă ele încă îți influențează viața de zi cu zi.
În același timp, nu poți ignora viziunea către viitorul în care faci mai mulți bani, ai prieteni mai buni, un copil sănătos, călătorești în tot felul de țări, și așa mai departe. Acea viziune este ce te face să trăiești.
Am insistat să folosesc verbul „a ignora” pentru că nu poți ignora toate aceste lucruri și, în același timp, nu asta înseamnă a fi prezent în moment.
În timp ce nu poți ignora sărăcia în care ai trăit când erai adolescent, poți să accepți că așa s-au întâmplat atunci lucrurile și să rămâi focusat pe momentul prezent.
În timp ce nu poți ignora viața pe care vrei să o ai peste doi ani, poți să accepți că vei avea nevoie de doi ani pentru a ajunge acolo și să rămâi focusat pe momentul prezent.
Provocarea în a fi prezent în moment
Este o metaforă care îmi place foarte mult și este despre obiective și obstacole. Și o voi împărtăși cu tine pentru că cred că ilustrează foarte bine ce înseamnă să fii prezent în moment.
Imaginează-ți că te plimbi pe stradă și că, la fiecare 5-10 pași, găsești o pietricică, o iei de pe jos și o bagi în buzunar. Pietricica nu este mare – probabil de dimensiunea unghiei de la degetul arătător.
După primii 50 de pași, nu o să simți vreo diferență în buzunare. Însă cu cât vei merge mai mult, cu atât vei simți mai bunt greutatea buzunarelor tale.
Aceste pietricele sunt o metaforă pentru obstacolele pe care le trăim. Toate aceste obstacole sunt statice pe drumul metaforic pe care pășim în fiecare zi. Însă de îndată ce le punem în buzunar, le oferim viață și rămân cu noi pentru restul zilelor.
Mergând înapoi în momentul prezent, cu cât te concentrezi mai mult pe ce s-a întâmplat în trecutul tău sau pe ce consideri că se va întâmpla în viitor, cu atât oferi mai multă energie acestor realități. Atât de mult încât aceste realități îți vor înlocui realitatea curentă, care este reprezentată de momentul prezent.
Făcusem mai devreme o comparație între ignorarea trecutului și viitorului și acceptarea trecutului și viitorului.
Când încerci să ignori ceva, investești automat efort în acel lucru. Cu cât îți consumă mai multă atenție trecutul sau viitorul tău, cu atât vei avea nevoie de mai mult efort pentru a îl ignora.
Pe de altă parte, acceptarea nu necesită niciun fel de efort. Acceptarea este lipsită de efort. Acceptarea este renunțarea la orice s-a întâmplat în trecutul tău sau la orice crezi că se va întâmpla în viitor. Acceptă că ce s-a întâmplat este ce a trebuit să se întâmple și că ce se va întâmpla este ce va trebui să se întâmple. Această acceptare nu necesită niciun fel de efort.
Să fii prezent este un act de jonglerie
Imaginează-ți o persoană care jonglează cu 3 mingi.
De fapt, nu trebuie să îți imaginezi. Uite un video cu o persoană care jonglează. Vei observa că atenția persoanei care jonglează este pe mingea din aer.
Când jonglezi 3 mingi, trebuie să fii atent la cea din aer pentru că trebuie să o prinzi și să o arunci în cealaltă mână.
Și din moment ce îmi plac metaforele, mingea din aer este momentul prezent. Acolo trebuie să îți păstrezi atenția.
Însă, în același timp, trebuie să știi că este un trecut și un viitor care fac parte din actul de jonglerie. Trecutul este mingea din mâna stângă și viitorul este mingea din mâna dreaptă.
Când jonglezi, nu poți ignora mingile pe care le ții în mâini în timp ce o a treia minge este în aer. De îndată ce faci asta, vei eșua.
Cum reușesc să fiu prezent în moment?
Am o convingere care îmi amintește mereu să fiu prezent. Această convingere sună în felul următor: Îmi trăiesc viitorul în fiecare moment al zilei.
Ce trăiesc astăzi este rezultatul tuturor deciziilor pe care le-am luat în trecut și tuturor eforturilor asociate cu aceste decizii. M-au ajutat să îmi construiesc obiceiurile, stilul de viață, și mentalitatea.
Însă atunci când am luat aceste decizii, am făcut-o în momentul prezent și în acel moment, ce trăiesc acum, a fost viitorul.
Care sunt lecțiile sau practicile specifice învățate de la Eckhart Tolle, Joe Dispenza, și Sadhguru?
Există o lecție foarte valoroasă pe care am învățat-o de la Echkart Tolle: ego-ul nostru depinde de timp și este alimentat cu timp.
De exemplu, uite o întrebare: care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru a fi fericit?
Poți spune că ai nevoie de o nouă mașină, să fii într-o relație, să ai o casă a ta, sau să călătorești peste tot în lume. Poate că ai nevoie de toate aceste lucruri pentru a fi fericit, însă toate aceste lucruri au nevoie de timp.
Uite o altă întrebare: de ce nu poți fi fericit acum?
Pentru că nu ai toate aceste lucruri?
Pun pariu că poți fi fericit fără ele, însă este ego-ul tău care te face să te identifici cu acea versiune a ta care are lucrurile pe care ți le dorești. Și ghici ce? Să ajungi la acea versiune necesită timp.
Iar pe lângă asta, există o capcană pe care ego-ul tău ți-a pregătit-o deja dacă încerci să scapi de ego.
Dacă consideri că ai nevoie de timp pentru elimina definitiv ego-ul din viața ta, acela este de fapt ego-ul tău care te face să rămâi blocat în timp. Ego-ul tău se hrănește cu timp.
Consider foarte valoroasă această lecție despre ego.
Trecând la Joe Dispenza, am văzut documentarul Rewired și am meditat cu meditația ghidată numită Blessings of The Energy Centers. Am făcut asta începând cu finalul lui noiembrie, anul trecut, și m-a ajutat să mă relaxez, să fiu mai răbdător, și să am o viață mai echilibrată în general.
Am încercat alte tehnici de meditație șau alte sesiuni ghidate în trecut, însă nu au funcționat. Sesiunile ghidate de la Joe Dispenza sunt cele care îmi plac cel mai mult și mi-au oferit cele mai multe rezultate.
Una din dificultățile pe care le aveam este să depășesc momentele negative pe care le trăiesc pentru că acestea se simt foarte intens și îmi pot sabota gândirea foarte ușor. Când se întâmplă să am parte de astfel de momente, mă reîntorc la corpul meu și la felul în care sesiunile de meditație ghidată mă ajută. Pentru a fi mai specific, în aceste sesiuni, Joe Dispenza te ghidează să acorzi atenție chackrelor tale și să te concentrezi pe energia din jurul lor. Când simt că nu am control asupra emoțiilor mele, revin la corpul meu și energia din jurul chackrelor și funcționează aproape de fiecare dată.
Iar în ceea ce privește lecțiile învățate de la Sadhguru, există un lucru pe care l-am tot făcut în ultima perioadă (nu zilnic, dar destul de des) și are legătură cu a mă gândi la frumusețea de a fi în viață când mă trezesc. Cred că fac asta de 3-4 ori pe săptămână și mă ajută să fiu mai atent la ce fel de om vreau să devin, decât la lucruri specifice pe care să le fac.
Unde îți aloci majoritatea resurselor?
Dacă este dificil să fii prezent, înseamnă că trecutul sau viitorul tău solicită mai multe resurse decât este necesar. Câteva din aceste resurse sunt timpul, energia mentală, sau claritatea emoțională.
A fi conștient de cât de multă energie aloci trecutului și viitorului te poate ajuta să redirecționezi respectiva energie către momentul prezent.
Dă-mi voie să te ajut cu câteva întrebări:
- Pentru o secundă, imaginează-ți că toate problemele tale din trecut sunt rezolvate și că orice se va întâmpla în viitor este exact ce ar trebui să se întâmple. Cum te face să te simți?
- Care este un lucru pe care îl gândești excesiv cu privire la trecutul tău? Dacă renunți la el, ce se schimbă în gândirea ta?
- Când te gândești la viitorul tău și ți-l imaginezi, cât de mult din acel viitor este despre a deveni genul de persoană care poate să mențină acel viitor activ și să îl întrețină?
Cu prietenie și optimism,
David