Să fii flexibil în viața ta este un punct forte foarte important.
Însă, pentru mine, flexibilitatea este un fel de mecanism de coping.
Se pare că unul din punctele mele forte este să mă adaptez la activități în momentul în care le fac, în loc să îmi iau timp să gândesc, să pregătesc, să planific. Sunt genul de persoană care, de cele mai multe ori, face lucruri pe care le ajustează din mers.
Însă uneori este frustrant și provocator pentru că lipsește claritatea.
De exemplu, rutina mea de dimineață de acum nu este ce era în urmă cu o lună. În urmă cu o lună, obișnuiam să mă trezesc la 6:45 sau 6:30, să îmi fac un ceai, să citesc, să meditez, să fac sport și apoi să îmi încep ziua.
Rutina respectivă necesita 3-4 ore în fiecare dimineață, de luni până vineri. Acum nu se mai întâmplă.
Rutina pe care o am acum dimineața este următoarea: mă trezesc la 7 și 5 minute (nu știu de ce, însă așa funcționează) și apoi, după ce mă trezesc, citesc. Citesc aproximativ o oră, însă diferă durata de la o zi la alta.
Apoi nu mai meditez și nu fac sport. Uneori poate ies la alergare după ce citesc. După toate acestea, îmi încep ziua.
Sunt câteva schimbări în rutina mea de dimineață. Iar activitățile pe care obișnuiam să le fac de dimineață, acum le fac uneori în timpul zilei.
Motivul pentru care experimentez o astfel de flexibilitate este pentru că, în scurt timp, voi pleca în Japonia pentru o lună, apoi în Italia pentru o săptămână, și după voi reveni în România.
Trebuie să mă concentrez pe a învăța Japoneză astfel încât să pot să o înțeleg puțin și să pot să spun cu voce tare câteva cuvinte de bază.
Toate aceste noi priorități au schimbat felul în care mă uit la zilele mele. Nu mai meditez în prima parte a zilei, ci mai degrabă în a doua parte, înainte să merg la somn. De exemplu, dacă vreau să adorm la 22:30, atunci încep meditația la 21:30 pentru că sesiunile mele sunt de 50 de minute. Pur și simplu simt să meditez înainte să merg la somn. Fac lucrurile așa deja de două săptătmâni și totul pare să fie grozav.
De asemenea, nu mai citesc atât de mult dimineața pentru că studiez puțin despre Japonia. Încerc să înțeleg mai bine Japonia astfel încât să pregătesc câtuși de puțin întreaga călătorie.
Însă, în același timp, am descoperit că tot ce citeam în urmă cu 6, 8, sau 10 luni a fost pentru că eram focusat pe a descoperi formula pentru optimism. Încă este o prioritate, însă nu la fel de mare precum Japonia.
Prioritățile influențează cât de flexibil ești
Cu cât prioritatea este mai puternică, cu atât se simte mai intens sentimentul conectat la acea prioritate. Prin urmare, ajung să aloc mai multe resurse oricărei activități pe care o prioritizez intens. Și astfel, renunț la orice altceva.
Mereu am fost astfel. În trecut era foarte frustrant. Încă se simte frustrant, însă acum am realizat că este o modalitate să fiu flexibil în privința a orice se întâmplă în viața mea și că este mai mult un punct forte decât o slăbiciune.
Dacă ai parte de același lucru, atunci aș vrea ca tu să devii conștient de faptul că nu este o slăbiciune.
Când mă uit la societate și la felul în care societatea comunică cu noi, când vine vorba de a fi chaotic (când te uiți din exterior, pare foarte chaotic ce fac – într-o lună am un program strict, în altă lună, strictețea a dispărut complet) înseamnă că nu am obiceiuri solide sau că nu sunt consistent.
Însă dacă te uiți la această situație prin perspectiva imaginii de ansamblu și le vezi dintr-un punct din viitor (peste doi ani), ai putea vedea că în trecut am făcut tot felul de lucruri și că am fost consistent cu ele. Însă în momentul prezent, toate aceste schimbări pot părea ca o lipsă a consitenței.
Călătoria și destinația în raport cu flexibilitatea ta
Indiferent care sunt activitățile în care îți dorești să fii mai flexibil, întotdeauna vor fi lucruri pe care le vei face (călătoria) și lucruri pe care dorești să le obții (destinația).
Când devii strict cu privire la destinația ta, nu poți fi flexibil în privința călătoriei.
Îmi aduc aminte că anul trecut îmi setasem un obiectiv de a călători în fiecare lună într-un oraș diferit. Până la finalul anului trecut, ar fi trebuit să vizitez 12 orașe diferite.
Nu s-a întâmplat pentru că ceva a intervenit și eventual am ajuns să fac un traseu de Camino de Santiago, din Lisabona în Santiago de Compostela. Am mers peste 750 de kilometri în 26 de zile. A fost o nebunie!
În același timp, mă uit la planul acestui an și la felul în care Japonia face parte din acest plan datorită experienței Camino de anul trecut. Pe scurt, pe traseul Camino am întâlnit o persoană din Japonia și apoi am găsit un plan de călătorie pentru Japonia pe Reddit.
Această întâmplare m-a ajutat să îmi creez în minte ideea despre Japonia. Și am știut cu siguranță că voi ajunge în Japonia când am conștientizat că Japonia nu este atât de scumpă precum credeam.
Cu siguranță, vreau să călătoresc. Vreau să explorez lumea oricât de mult pot. Însă, în același timp, dacă țineam cu dinții de planul inițial și vizitam toate acele orașe, cu siguranță aș fi avut alte idei în minte despre călătorii în acest moment.
Unul din motivele pentru care am oprit planul de călătorii al anului trecut a fost legat de satisfacția de a ajunge la destinație.
Să vizitez fiecare ora pentru perioadă scurtă, indiferent de câte zile (3, 5 sau 7) și doar să explorez orașul, în majoritatea timpului ca turist, nu mai mă satisfăcea. Acest tip de călătorie nu mi s-a mai potrivit.
În schimb, am renunțat la acel plan și m-am dus către Camino de Santiago. Am avut nevoie de 26 de zile să merg peste 750 de kilometri și a fost cu adevărat o experiență transformatoare. M-a ajutat să mă înțeleg mai bine și să înțeleg ce fel de experiențe vreau să am – să explorez părți mari ale țărilor, nu doar să fiu turist în anumite orașe.
Asta îmi aduce satisfacție și bucurie când călătoresc. Vreau să explorez. Vreau să văd tot felul de lucruri diferite, din orașe diferite ale aceleiași țări, astfel încât să înțeleg the big picture.
Nu cred că aș fi ajuns la a vedea lucrurile astfel dacă, anul trecut, aș fi vizitat câte un oraș în fiecare lună, pentru câteva zile în fiecare oraș.
Dacă ceva nu mai funcționează, fii flexibil și schimbă-l
Ce încerc să spun este că abilitatea de a schimba lucruri și a lua decizii în mod spontan este un punct forte, nu o slăbiciune. Dacă îți dai seama că ceva nu mai funcționează, atunci ar trebui să îl schimbi.
Însă în societatea de astăzi, vedem acest lucru ca pe ceva rău. Dacă schimbi ceva, înseamnă că nu l-ai trăit destul. Sau poate că nu ai fost îndeajuns de consistent cu el. Sau poate că nu ai construit încă un obicei în jurul lui.
Cu siguranță aceste lucruri (consistență, obiceiuri, etc) sunt bune de luat în considerare. Dar dacă ceva nu funcționează pentru tine, schimbă-l!
Schimbă orice faci. Schimbă ceva care este mic. Schimbă ceva care este mare. Schimbă orice. Schimbă ceva până când simți că ceea ce faci este ce ar trebui să faci și că este ceva ce îți place să faci.
Altfel, dacă rămâi cu planul inițial pe care ți l-ai setat și simți că acest plan nu mai este pentru tine, atunci destinația nu va fi cea pe care ți-o dorești.
Informația vizibilă și invizibilă de pe internet
Nu te speria, nu schimb subiectul. În continuare vorbim despre cum să fii flexibil, însă vreau să împărtășesc ceva cu tine.
Internetul este plin de informație vizibilă (așa am vrut să o numesc).
De exemplu, dacă mergi pe Google și cauți „cum să fac 1000 de euro”, „cum să fac 10000 de euro”, „cum să devin milionar”, „cum să devin bogat”, sau orice altă căutare, vei găsi foarte mult conținut.
Probabil vei petrece luni de zile trecând prin tot conținutul disponibil. Probabil vei avea nevoie de ani să citești fiecare carte pe care ai găsit-o pe Google cu privire la căutarea ta. Și ai să nu ajungi niciodată bogat.
Aceasta este informația vizibilă.
Însă la un nivel mult mai profund există informația invizibilă și nu multă lume vorbește despre asta. Informația invizibilă este despre felul în care ar trebui să te simți când faci ceea ce faci.
Dacă vrei să fii bogat și vrei să faci un milion de euro, însă nu știi cum ar trebui să te simți, cum vei reuși?
Dacă nu ești pe aceeași frecvență cu activitatea pe care vrei să o faci, atunci cum o vei face? Ceva se va simți nepotrivit.
Știu că societatea este toxică și îți va spune că nu este important cum te simți și că trebuie să o faci oricum. Uneori astfel de încurajări pot fi ajutătoare. Însă dacă îți setezi obiective mari precum „vreau să devin milionar” și pentru următorii 10 ani te vei simți ca un rahat de fiecare dată când faci ceva către a deveni milionar… atunci ce?
Te vei simți ca un rahat și după ce vei deveni milionar.
Schimbă orice îți dorești să schimbi dacă simți că ceea ce vrei să schimbi nu mai face parte din viața ta.
Felul în care te simți și acționezi în raport cu flexibilitatea ta
Felul în care te simți este felul în care te ancorezi în această lume. Felul în care faci ceva este felul în care creezi reprezentarea vizuală a ta în această lume.
În viața ta de zi cu zi, faci lucruri și simți lucruri. Asta înseamnă atât că îți creezi o reprezentare vizuală prin intermediul acțiunilor tale și că îți creezi puncte de ancorare în această lume prin ceea ce simți.
Dacă ai vizitat un anumit oraș sau ai întâlnit o anumită persoană și ai simțit ceva în legătură cu persoana sau orașul respectiv, atunci acea emoție va fi precum un pin înfipt în acel oraș sau în mediul în care ai întâlnit persoana.
Creezi tot felul de variante diferite a propriei persoane prin acțiunile tale și ceea ce simți. Există o variantă a ta, de acum doi ani. Există o variantă a ta de acum două luni. Există o variantă a ta de acum. Există o variantă a ta de peste două săptămâni. Și așa mai departe.
Sunt atât de multe variante ale tale în această lume și toate sunt conectate la cum te-ai simțit și ce ai făcut în acel moment specific.
Acest concept are legătură directă cu cum să fii flexibil.
Când înțelegi toate aceste schimbări mici pe care le faci în viața ta și toate destinațiile pe care le ai în mintea ta (conectate la călătoriile tale), într-un fel ele creează un pin pe care îl înfigi în hartă, la un moment specific în timp.
Așa devii flexibil.
Cine ești acum este diferit de cine vei fi peste 10 minute, chiar dacă nu pare să fie. Și este diferit de cine vei fi peste 20 de minute, 2 ore, 20 de zile, sau peste 1 an.
Gândește-te la felul în care vrei să acționezi și să te simți în această lume. Oricând urmează să înfigi un alt pin în hartă, gândește-te la varianta ta pe care îți dorești să o lași acolo.
Și fii flexibil aici și acum astfel încât să poți deveni acea variantă a ta.
Cu prietenie și optimism,
David