Să ascultăm și să auzim sunt două lucruri diferite. Auzim tot felul de lucruri în fiecare zi iar rolul auzului este să ne asigure siguranța. Este unul din simțurile pe care le folosim ca să ne orientăm și mediul în care ne aflăm și să ne asigurăm că nu există un pericol în jurul nostru.
Pe de altă parte, ascultarea are legătură cu a înțelege ce auzim.
Imaginează-ți că ești într-o altă țară și că urmează să te îndrepți către locația unde te-ai cazat. Ai fost la un restaurant cu prietenii tăi din țara respectivă și, pentru că următoarea zi de dimineață ai avion, te gândești că ar fi cazul să adormi devreme.
Așadar, pleci primul din restaurant și te îndrepți către cazare. Te uiți la ceas și vezi că este aproape 23:00 și speri să reușești să dormi câteva ore. În cele 20 de minute pe care le faci spre cazare, petreci timp în mintea și te gândești la ziua de mâine, când pleci către o altă țară.
Cu 100 de metri înainte să ajungi la clădirea în care te-ai cazat, treci pe lângă o grădină cu tot felul de flori și copăcei. Dintr-o dată, auzi un zgomot din direcția grădinii și nu îți dai seama ce este. Așa că faci câțiva pași înspre stradă, încercând să te îndepărtezi de grădină, te oprești și asculți cu atenție.
Când asculți, simțurile tale devin active pentru că încerci să înțelegi dacă zgomotul respectiv reprezintă un pericol sau nu.
Trecând dincolo de scurta poveste de mai sus și revenind la articol, aș vrea te fac conștient de alte lucruri pe care le poți asculta pentru a le înțelege:
- Un prieten, pentru a înțelege dificultatea prin care trece
- Angajatorul, pentru a înțelege ce responsabilități ai la locul de muncă
- Partenerul de viață, pentru a înțelege ce nevoi are
Însă există ceva mai profund pe care îl poți asculta pentru a genera o schimbare în viața ta, și anume gândurile tale.
Schimbarea începe când poți să îți asculți gândurile
Mă refer la acele gânduri pe care nu ți le propui să le ai și care apar spontan în mintea ta. Acele gânduri pe care ego-ul tău ți pe sugerează și care par să vină de nicăieri. Nu sunt gândurile tale, pentru că nu ți-ai propus niciodată să le ai. Însă este responsabilitatea ta să le asculți.
Toți avem astfel de gânduri. Toți avem gânduri care apar spontan în mintea noastră, bune sau rele, și care ne influențează viața.
Schimbarea începe când acordăm atenție acestor gânduri și nu le lăsăm să preia controlul gândirii noastre.
Iar gândurile acestea apar mereu. Apar când mergem pe stradă, când așteptăm la coadă să plătim pentru cumpărăturile le care le-am făcut, când stăm pe scaunul de la frizerie să ne tundem, când alergăm, când medităm, înainte să adormim, când ne pregătim pentru o prezentare în fața colegilor, și așa mai departe.
Aceste gânduri apar mereu.
Și pentru că sunt gânduri pe care nu îți propui să le ai, este responsabilitatea ta să le conștientizezi și să le asculți pentru a le putea înțelege.
Să presupunem că ești la cumpărături și că te îndrepți către casa de marcat iar de îndată ce observi că sunt 10 oameni la coadă, ai gândurile următoare, fix în această ordine:
- Prea mulți oameni la rând
- Mai bine nu veneam la magazin
- O să întârzi la muncă
- Șeful o să se supere pe mine
- Clientul o să fie nervos că nu i-am răspuns mai repede la emailuri
- O să am o zi proastă
- Abia aștept să se termine ziua
- Șeful o să se supere pe mine
- Degeaba îi spun că am fost la magazin și că era coadă
- Nu o să îi pese nimănui
- Nimănui nu îi pasă de mine
- O să întârzi la muncă
- Abia aștept să ajung acasă diseară
- Dacă nu-i pasă nimănui de mine, de ce mai mă strofoc?
Și gândurile pot continua. În timp ce primele două-trei gânduri au sens și raționament, fix aceste gânduri te-au dus într-un punct în care te gândești că nimănui nu-i pasă de tine, lucru pe care nu vrei să îl gândești pentru că nu este real și nici sănătos.
Când poți să îți asculți gândurile care apar de nicăieri, le poți identifica și te poți opri, astfel încât să nu le oferi șansa să preia controlul.
Comoara ascunsă din spatele ascultării selective
Imaginează-ți următoarea conversație cu un prieten:
Prietenul: Te-am văzut ieri prin parc și am vrut să te salut, însă erai prea departe și eram grăbit.
Tu: Da, am trecut prin parc. Trebuia să duc un cadou repede undeva.
În această situație ipotetică, nici nu ai auzit că prietenul tău vrea să te salute. Mai mult de atât, ai auzit cuvântul „grăbit” și ai folosit acel cuvânt pentru a îi spune prietenului tău că trebuia să ajungi repede undeva.
Ce i-ai răspuns prietenului nu are nicio legătură cu ce ți-a spus acesta și răspunsul tău pare să fie un răspuns la … orice altceva.
În situația aceasta, în cazul în care ești prezent și atent la răspunsul pe care l-ai oferit, ai oportunitatea să descoperi în tine lucruri care să îi genereze o schimbare sănătoasă în viața ta.
Având în vedere că pare un răspuns ezitant, poate că îți dorea ca prietenul tău să nu te vadă în parc în ziua respectivă. Iar dacă aceasta este situația, de ce îți doreai să nu fii văzut?
Schimbarea începe când poți să asculți lucrurile pe care le auzi și continuă când ești atent la selecția pe care o faci privind lucrurile pe care le auzi. În special, lucrurile pe care le auzi că le spui.
Cu prietenie și optimism,
David