Fă spațiu pentru ceva nou în viața ta

Cuprins

Newsletter săptămânal
Abonare gratuită

Să faci spațiu pentru ceva nou în viața ta, într-un mod sănătos, are legătură cu renunțarea. Vei înțelege imediat la ce mă refer.

În viața ta, întâlnești oameni, comunități, sau experiențe de care te atașezi emoțional într-un mod vital pentru tine.

Să presupunem că întâlnești o persoană și că ajungeți să petreceți timp împreună. Eventual se va forma o conexiune emoțională pe care o vei avea cu acea persoană, care va deveni vitală pentru cine ești tu, ca om.

Înțelegerea limitelor emoționale și energetice

Dacă ai avut o astfel de conexiune anterior, atunci înțelegi despre ce vorbesc. Dacă nu ai avut o astfel de conexiune, te încurajez să ți-o dorești.

Însă în același timp, astfel de conexiuni, indiferent că sunt cu o persoană, comunitate, sau o activitate, ne poate pune în situația în care rezervorul tău ajunge să fie plin.

Prin rezervor mă refer la rezervorul emoțional sau cel energetic. Energia și emoțiile tale sunt limitate, ceea ce înseamnă că ești limitat cu privire la câtă emoție și energie poți oferi.

Vei putea să investești emoții și energie în ceva anume până când rezervorul tău va fi gol sau până când vei atinge un stadiu optim, unde ai nevoie să echilibrezi activitățile, comunitățile, și oamenii cărora le aloci resursele (emoții sau energie).

Cu cât ai mai multe astfel de experiențe externe și conexiuni (cu oamenii, activitățile, comunitățile), cu atât vei avea mai mult parte de astfel de lucruri și rezervorul tău se va goli mai repede.

Nevoia de reflecție pentru a face spațiu pentru ceva nou

Când rezervorul tău începe să se golească, este momentul să faci un pas în spate și să reflectezi.

Dacă ajungi în punctul în care rezervorul este gol pentru că ai investit prea multe resurse în aceste direcții (oameni, activități, comunități) poate însemna că:

  • Îți place cu adevărat ce se întâmplă în aceste direcții, acesta fiind și motivul pentru care continui să investești;
  • Poți ajunge să nu mai ai energia necesară pentru alte lucruri noi.

Când am ajuns în trecut în punctul în care rezervorul meu era gol, procesul de reflecție m-a ajutat să înțeleg dacă sunt blocat sau nu, dacă vreau sau nu să cresc, și punctul în care mă aflam atunci în viața mea.

Să oferi constant energie și emoție altora din rezervorul tău poate fi un lucru bun.

Dacă ești înconjurat de oamenii potriviți și faci parte din comunități unde faci lucrurile pe care vrei să le faci, atunci este normal să continui să investești energie și emoții din rezervorul tău.

Însă o astfel de situație pare mai mult ideală decât orice altceva.

Majoritatea oamenilor au doar 2-3 persoane cu care chiar își doresc să petreacă timpul. În același timp, majoritatea oamenilor au multe alte persoane în viața lor cu care nu își doresc să petreacă timpul, însă o fac oricum.

Același lucru este valabil și pentru comunități sau activități.

Ce încerc să spun este că, atât timp cât înțelegi ce îți dorești și ce nu îți dorești, apar lucrurile la care poți renunța pentru a face spațiu pentru ceva nou în viața ta.

Acceptă schimbarea

Lucrurile pe care nu ți le mai dorești sunt lucrurile pe care le poți lăsa în urmă, astfel încât acestea să nu mai solicite energie și emoții din rezervorul tău.

Asta îți va oferi libertatea să găsești noi lucruri către care să îți investești emoțiile și energia.

De îndată ce identifici lucrurile pe care simți că nu le poți lăsa în urmă, chiar dacă nu le mai vrei în viața ta, este exact ce ar trebui să faci.

În trecut, aveam mari dificultăți în a lăsa în urmă lucrurile. Obișnuiam că din moment ce aceste lucruri făceau parte din viața mea, erau acolo pentru un motiv. Însă poate că trebuiau să facă parte din viața mea pentru doar o săptămână sau o lună, nu pentru 10 ani.

Eventual am înțeles că ce făceam nu era sănătos. Țineam în viața mea tot felul de lucruri (activități, oameni, comunități) care nu trebuiau să fie în viața mea. De îndată ce le-am lăsat în urmă, am avut spațiu pentru ceva nou – pentru lucrurile care voiau să facă parte din viața mea.

Conștientizarea nevoii pentru schimbare când trebuie să faci spațiu pentru ceva nou

Revenind la rezervorul tău, când acest rezervor este plin, imaginează-ți că ai 10 spații goale, ipotetic vorbind, pe care le poți umple cu emoții și energie din rezervorul tău. Aceste spații pot fi oameni, activități, comunități, și multe alte lucruri.

După ce ai ajuns la al 10-lea spațiu și îl umpli, rezervorul tău este gol. Nu mai există spațiu mental și emoțional să te conectezi cu oameni noi, activități noi, sau comunități noi.

Tot spațiul a dispărut.

Nu mai ai energie sau emoții pe care să le investești. Continui să oferi celor 10 spații și nu mai ai energie și emoții pentru nimic altceva.

Dacă te uiți astfel la lucruri, atunci de ce ai continua să îți oferi energia oamenilor cu care nu îți dorești să petreci timpul?

Consider că noi, ca oameni, continuăm să facem asta.

Continuăm să investim energie, emoții, timp, și tot felul de resurse în lucrurile pe care nu ni le mai dorim în viața noastră.

Am făcut același lucru pentru foarte mult timp.

Reflecție personală cu privire la rezervorul energetic și emoțional

Cred că m-am oprit în urmă cu 1-2 ani. Îmi aduc aminte că mă tot întrebam ce fac cu viața mea.

Obișnuiam să am tot felul de oameni în jurul meu, aceiași oameni. Obișnuiam să am aceleași activități, cu aceleași glume, același limbaj, și același … orice.

În același timp, nu îmi mai doream să am parte de aceleași lucruri pentru că eu mă schimbasem. Însă când apăream din nou în aceleași situații, persoana care devenisem nu mai era – dispărea și apărea persoana care obișnuiam să fiu în aceste situații.

Am luat decizia să mă opresc. A fost un lucru sănătos pentru mine, însă în același timp dureros. A trebuit să las în urmă oameni, activități, și comunități. Nu îmi mai doream să fiu cine fusesem cu ani în urmă.

În acest moment, lucrurile sunt mult mai bune. În acest moment, am abilitatea de a mă uita la ce fac și să înțeleg după o perioadă scurtă de timp (câteva săptămâni) dacă ceea ce fac este ceva ce vreau să continui să fac.

Altfel, în caz că ceva nu este potrivit pentru mine, atunci acel lucru nu ar trebui să facă parte din viața mea.

Dacă ceva nu trebuie să fie în viața ta, acel lucru nu va fi niciodată în viața ta.

Poate că te gândești că va fi în viața ta peste un an, însă peste un an vei fi un alt om, cu alte lucruri care trebuie să fie în viața ta.

Când am această perspectivă, îmi oferă libertatea să renunț la lucruri și să continui să îmi trăiesc viața.

Cu prietenie și optimism,
David

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content