Frumusețea și beneficiile călătoriei

Frumusețea și beneficiile călătoriei pot fi observate și înțelese atunci când călătoriile te ajută să crești și să devii o nouă persoană.

Tu ești cine ești și cine ești este conectat la mediul din care faci parte și de care ești conștient.

Să presupunem că ai 30 de ani și ți-ai petrecut toată viața de până acum în același oraș. Nu ai plecat niciodată din orașul în care ai locuit. Nu ai călătorit deloc. Ba chiar ai locuit în același apartament, din același cartier. Nici măcar nu îți cunoști întregul oraș.

Această descriere definește cine ești.

Ești mediul în care trăiești. Ești comportamentele orașului în care trăiești. Ești vocabularul orașului în care trăiești. Ești energia orașului în care trăiești.

Tu ești orașul în care ai tot trăit în ultimii 30 de ani.

Însă de îndată ce te hotărăști să pășești în afara orașului, vei începe să ai tot felul de gânduri:

  • Cum mă voi comporta?
  • Ce voi spune?
  • Cunosc limba?
  • Cunosc oamenii?
  • Voi deranja pe cineva cu ceva ce voi spune sau ce voi face, fără ca măcar să știu că îi voi deranja?

Îmi aduc aminte când am făcut primul Camino de Santiago în 2022. Îmi aduc aminte că la un moment dat am vorbit cu un pelerin despre cât de sigur este El Camino și despre oameni care ar putea să îți fure din rucsac, dacă îl lași nesupravegheat.

Am ajuns rapid la concluzia că nimeni nu o să plece de acasă, să facă un drum de sute (chiar mii) de kilometri și să fie nesimțit.

Nimeni nu este așa. Acestea sunt două profiluri de oameni care nu se suprapun niciodată. De fapt, cele două profiluri (cei care merg mulți și cei nesimțiți) sunt la poluri opuse pentru că, pentru a pleca de acasă și a face un Camino de Santiago, înseamnă să mergi voluntar 30-40 de kilometri în fiecare zi, pentru o lună întreagă. O astfel de experiență este cu adevărat dureroasă. Dureroasă fizic, emoțional, și spiritual.

Cineva căruia îi lipsește bunul simț, cel mai probabil nu va face vreodată un Camino de Santiago. Probabil că stă toată ziua pe canapea, se uită la TV, și mănânc shaorma toată noaptea.

Poate că am exagerat puțin.

Puterea transformativă a călătoriei

De îndată ce te decizi că vrei să călătorești și de îndată ce pornești la drum, devii o altă persoană. Începi să ai noi comportamente, să gândești diferit, să ai noi idei, să descoperi acea versiune a ta care ai fi putut fi și care ai putea deveni.

De îndată ce pornești la drum, deblochezi noi versiuni din tine. Și cu cât călătorești mai mult, cu atât devii mai capabil să adaugi noi lucruri versiunii acelea care urmează să devii.

Consider că este foarte important să știi ce poate face călătoritul pentru tine.

Îmi aduc aminte că aveam un prieten foarte pasionat de dans. Este instructor și își dorește să aibă o școală de dans pe care să o ducă la un anumit nivel unde să nu trebuiască să depindă financiar de altceva.

Când mă uit la povestea lui și ce știam despre el (am fost prieteni pentru 5-6 ani), mi-am dat seama că rar părăsea orașul.

Stătea mereu în același oraș și avea mereu aceleași gânduri, nedorindu-și să părăsească orașul. Nu mă refer la a pleca și a nu te mai întoarce, ci mai degrabă la a călători pentru două săptămâni sau două luni și apoi să te întorci și să îți continui misiunea.

Nu a rezonat cu această idee. Îmi aduc aminte că spunea că vrea să facă asta, însă nu a făcut-o niciodată.

Îmi aduc aminte că anul trecut l-am încurajat să facă cel mai scurt Camino de Santiago – pleci de acasă pentru două săptămâni și mergi puțin peste 300 de kilometri. Și este și ieftin. Te costă aproximativ 700 de euro toată experiența de două săptămâni (cu bilete de avion incluse).

Este foarte ieftin, având în vedere că orice destinație turistică în Europa ajunge la 1500 de euro pentru o săptămână.

Iar pe Camino de Santiago, ajungi să cunoști tot felul de oameni de peste tot din lume și să vezi o bună parte din Spania și Portugalia.

Este o călătorie fantastică ce te va ajuta să adaugi la felul în care tu ești, ca om, tot felul de lucruri noi. Te va ajuta să descoperi o nouă versiune a ta.

Te încurajez să călătorești și să descoperi frumusețea și beneficiile călătoriei

Cred că am încercat să îmi ajut prietenul să înțeleagă, oricât de mult am putut, frumusețea și beneficiile călătoriei. Însă îmi aduc aminte că mi-a spus că are altceva mai important de făcut.

În acel moment am realizat că orice ar fi avut în minte nu ar fi fost la fel de important precum călătoria.

Dacă nu călătorești, nu ai cum să îi înțelegi beneficiile.

Orice ai avea acum în minte, acel lucru pe care îl prioritizezi și pe care îl consideri important, este conectat la felul în care gândești acum, comportamentele pe care le ai acum, și informația pe care o ai acum.

Să presupunem că timp de 5 ani ai încercat să faci ceva (un business, precum prietenul meu) și nu funcționează așa cum vrei tu. Atunci înseamnă că ceea ce tu știi, în momentul de față, despre construirea unui business, nu este îndeajuns.

Nu ai încă acea informație de care ai nevoie, având în vedere că timp de 5 ani ai tot încercat. Prietenul meu a încercat pentru mai mult de 5 ani.

Acela este momentul în care trebuie să începi să călătorești pentru că prin călătorit (sunt și alte câteva alternative) ai parte atât de cunoștințe noi, cât și de o energie nouă.

Acea energie este importantă pentru că, oricât de mult ai citi, cititul nu îți va schimba energia. Energia este conectată la ce faci în mod practic și activ. Iar ceea ce faci practic și activ (cu corpul, în afara apartamentului) este conectat la mediul în care trăiești. Iar mediul în care trăiești este conectat la orașul în care ți-ai trăit toată viața și din care nu ai plecat.

Dacă ai o luptă continuă cu lucrurile pe care ți le dorești și continui să eșuezi, asta nu înseamnă că nu te pricepi.

De cele mai multe ori înseamnă că ești blocat într-o energie care nu este la aceeași frecvență cu lucrurile pe care ți le dorești.

Poate că ai nevoie de o nouă atitudine, de noi comportamente. Ai nevoie de ceva diferit pe care nu îl vei lua din cărți sau făcând lucruri în același mediu.

Vei obține lucrul de care ai nevoie când vei face ceva nou și te vei deschide către acel lucru nou.

De îndată ce părăsești orașul în care trăiești și începi să călătorești, sunt doar două opțiuni:

  • Te întorci acasă;
  • Stai în experiența călătoriei și te deschizi față de ea.

Din acest motiv călătoritul este important.

Îți deschide mintea în feluri în care poți să vezi o nouă variantă a ta și cu cât călătorești mai mult, cu atât mai mult devii acea variantă a ta.

Felul în care mi-am depășit gândirea limitativă cu privire la călătorii

Eram genul de persoană care refuza să călătorească. O făceam din cauza situației mele financiare.

Îmi aduc aminte că prima dată când am călătorit a fost în 2017, când un prieten a insistat că ar trebui să călătoresc.

Am decis atunci să vizitez Valencia.

Prețurile erau mai mici ca acum și am reușit să vizitez Valencia pentru două zile full, cu doar 150 de euro.

Apoi m-am întors acasă și nu am mai călătorit pentru că respectivul prieten a încetat să mă încurajeze. Așa că am revenit la cine eram.

Și am avut nevoie să mai treacă niște ani ca să încep să călătoresc.

Începe să călătorești!

Pleacă pentru 2-3 zile în altă țară. Apoi pentru o săptămână. Apoi pentru două săptămâni. Apoi pentru o lună. Apoi pentru jumătate de an.

Apoi… cine știe ce o să se întâmple.

Nimeni nu știe.

Nu știi ce se va întâmpla.

Iar asta este frumusețea.

Ajungi să descoperi noi părți din tine pe care altfel nu le-ai fi descoperit.

Eu am ajuns să gândesc astfel, când am făcut primul Camino de Santiago în 2022. Al doilea a fost în 2023. Pe primul l-am făcut în 11 zile. Pe al doilea în 26 de zile.

Planuri de călătorie pentru viitor

În mai puțin de o lună din acest moment, voi fi în Japonia.

Încă consider că este imposibil să mă gândesc la felul în care voi fi ca om în Japonia. Însă sunt sigur că în Japonia voi descoperi o nouă variantă a mea. Voi fi în Japonia pentru o lună și voi vizita între 13 și 15 orașe. Abia aștept!

După Japonia, pentru anul următor voi avea alte planuri, pe care încă nu le știu.

Mi-ar plăcea să locuiesc între 3 și 6 luni în Spania sau Portugalia. Probabil Porto.

Cu prietenie și optimism,
David

PS: Dacă ești curios cu privire la Japonia, uite articolul scris după experiența de acolo: Jurnal din prima călătorie în Japonia: 28 de zile, 12 orașe

Cum să îți descoperi pasiunile

Atunci când ești pasionat, este ușor să continui. Descoperă-ți pasiunile și continuă să faci lucrurile care îți plac, chiar și când viața devine dificilă.

DD slash MM slash YYYY

Noutăți și sfaturi despre optimism în inbox

E un privilegiu să ținem legătura. Promit că îți trimit doar informații valoroase!

Skip to content