Dacă înveți și tot înveți, eventual vei ajunge la una din aceste etape: burnout, plictiseală, lipsă de interes, sau tristețe. Pentru a le evita, ai nevoie de o pauză de la învățare.
Pentru a mă asigura că suntem pe aceeași lungime de undă, nu vorbesc despre pauze de 15 minute. Astfel de pauze sunt bune în timp ce înveți cu metoda Pomodoro.
În schimb, mă refer la pauze lungi, de săptămâni, luni, sau chiar ani, în funcție de câțiva factori.
În mod ideal, nu ar trebui să înveți non-stop, până devii plictisit de ce înveți sau până ajungi la burnout. În mod ideal, ar trebui să iei pauze de la învățare până să ajungi acolo.
1. Ia o pauză de la învățare când știi cum să pui în practică
Poți învăța ceva pentru o săptămână și să ai ceva cunoștințe practice pe care să le pui în practică. Sau poți învăța ceva complex pentru un an de zile fără să pui nimic în practică.
Chiar și atunci, când timpul necesar pentru învățare este lung, ar trebui să cauți modalități prin care să practici ce înveți. Chiar dacă nu știi îndeajuns de multe.
Setează-ți momente în timp conectate la ce înveți și practică, chiar și pentru 5 minute.
Când pui în practică ce înveți, înveți și mai bine.
Așadar, ia o pauză de la procesul de învățare atunci când ai acumulat cunoștințe și practică ce înveți.
2. Un alt moment important este când te simți copleșit
Dacă simți că ai învățat prea mult și ai impresia că nu mai ai spațiu de stocare accesibil, o pauză de la învățare este mai mult decât binevenită.
De exemplu, acest lucru se poate întâmpla când ai învățat timp de un an de zile pentru o certificare. Ai atât de multe cunoștințe în mintea ta încât te simți copleșit să înveți altceva.
Fix acela este indiciul că ar trebui să pui cărțile deoparte și să faci ceva practic. Sau pur și simplu nu fă nimic conectat la ce ai învățat, pe toată durata pauzei.
Când te simți copleșit (se poate întâmpla din diverse motive, nu doar pentru că ai învățat prea mult), este un semn că te apropii de burnout.
Ascultă-ți corpul și ia o pauză de la învățare. Îți vei mulțumi mai târziu.
3. Când nu te mai poți concentra
A fi distras de un cântec sau un prieten sunt lucruri pe care ar trebui să le poți gestiona cu ușurință.
Însă să spunem că îți pierzi locul de muncă. Atunci când se întâmplă asta, învățarea nu mai are prioritate (cu excepția în care îți dorești să faci o schimbare în carieră).
Oricare ar fi situația neplăcută pe care o trăiești, nu ar trebui să te forțezi să faci altceva decât să gestionezi situația.
Și este absolut normal să îți pierzi concentrarea. Nu ești un robot, iar pierderea (indiferent ce natură ar avea) vine cu foarte multă greutate emoțională.
Uită de învățare, ia o pauză, și prioritizează gestionarea situației.
4. Ia o pauză de la învățare pentru a te bucura de reușite
Să îți cei certificarea mult dorită te poate motiva să rămâi focusat pe lucrurile pe care dorești să le înveți.
Dacă ai studiat timp de un an și ți-ai luat certificarea, ar trebui să te bucuri de reușită.
Ia o pauză considerabilă de la învățare și bucură-te! Călătorește, joacă jocuri video, petrece timp cu prietenii și familia și spune-le despre reușita ta.
Probabil că motivația ta nu va dispărea și te vei simți la fel de motivat să continui să înveți după două săptămâni sau două luni.
Prin urmare, ia o pauză de la învățare, reîncarcă-ți bateriile, și bucură-te de alte activități care îți oferă energia de care ai nevoie.
5. Înțelege dacă ești pe drumul cel bun
Dacă înveți, înveți iar, și tot înveți, iar apoi continui să înveți și doar să înveți, cum știi că ești pe drumul cel bun?
Când tot înveți pentru ani la rând, poți rămâne blocat în procesul de învățare.
Atunci când îți propui să înveți ceva, acel ceva ar trebui să aibă un scop.
De exemplu, dacă îți propui să înveți medicină, faci acest lucru pentru că vrei să îi ajuți pe ceilalți să fie mai sănătoși, pentru că vrei un job cu un salariu mare, sau pentru că vrei să îți înțelegi corpul mai bine.
Din când în când, ia o pauză de la învățare pentru a înțelege dacă scopul tău s-a schimbat.
Cu prietenie și optimism,
David